Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus razbuktalih kolaža Duška Šibla

Dominantne boje su osobito uočljive kao i svi ovi, nesvakidašnji plesači, igrači, vrači, gubitnici, dobitnici, slučajni prolaznici

 

O gotovo nezamislivim, nevjerojatnim mogućnostima jedne samo naizgled jednostavne i skromne likovne tehnike, svjedoči već neko vrijeme akademski slikar Duško Šibl, kreirajući kontinuirano niz ciklusa.

Riječ je o seriji kolaža izvedenih u manjem ili srednjem formatu s mnoštvom likova u pokretu, izrazitih gesta, finih, otmjenih ali i bezobraznih, uvredljivih. Ponekad su likovi najnovijih kolaža zaogrnuti oblacima vlastitih turobnih ili iznenađujućih vijesti, ne primjećujući nas, ne obazirući se na nas.

Svi oni gledaju u nas, prema nama, zure u nas ili sumnjičavo poluotvorenih očiju pritajeno, govoreći nam, pokazujući što misle o nama, o ovome svijetu jer svijet nije ništa drugo drugo nego golema pozornica na kojoj svi nastupamo kao glumci, statisti, potrebne ili nepotrebne role u ovome životu, u ovoj postavi.

Likovi rođeni u razbuktalom koloru izranjaju iz vatre, iz mraka, dominantne boje su osobito uočljive kao i svi ovi, nesvakidašnji plesači, igrači, vrači, gubitnici, dobitnici, slučajni prolaznici uvučeni u vrtlog mase.

Valja istaknuti složenost njihova kretanja, vidljiva plesna koreografija, ne slučajna, svakako namjerna, ključ je za razumijevanje njihova postojanja.

Ciklus angažiranih kolaža akademskog slikara Duška Šibla zanimljivo je i izazovno promatranje i doživljavanje svijeta, ljudi, povijesti, života.

Tehnika kolaža pokazala se u ovom uspjelom i nadahnutom ciklusu Duška Šibla kao vrlo zahvalna i preporučljiva.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Odaliske i anđeli Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Ljepota

HF

Zov kao da čujem

HF

Jednostavni motiv kruga Tomislava Ostrmana

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više