Hrvatski Fokus
Hrvatska

Četnik uz bok poginuloga hrvatskog branitelja

Udžbenik povijesti za osme razrede izjednačava hrvatsku žrtvu i srpskoga agresora

 

Događaji koji su se 31. ožujka 1991. godine odigrali na Plitvičkim jezerima, u povijesti su ostali upamćeni kao Krvavi Uskrs zbog prvog oružanog sukoba između Srba i Hrvata na kojem je potekla krv.

Jednako tako, uz ovaj je datum zabilježeno i upamćeno ime mladog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića kao prve žrtve Domovinskog rata poginulog od ruke srpskih pobunjenika.

Treba naučiti i ime Rajko Vukadinović

Ipak, autori hrvatskog udžbenika povijesti za osme razrede “Vremeplov” (Profil Klett)  – radi se Tomislavu Bogdanoviću, Miljenku Hajdaroviću i Domagoju Švigiru – smatraju kako bi ovdašnja djeca trebala znati da je toga dana uz Jovića poginuo i izvjesni Rajko Vukadinović. Iako je riječ o mesaru iz Korenice koji se priključio srpskim teroristima, uz njegovo ime koje stoji tik do imena Josipa Jovića, naznačeno je kako je riječ o srpskom milicajcu.

O tome da je u Hrvatskoj tiskan školski udžbenik koji smatra da je među prvim poginulima i pripadnik agresorske vojske, te taj podatak navodi kao bitan i relevantan za hrvatske “osmaše”, doznali smo od jednog profesora povijesti koji taj predmet predaje u jednoj osnovnoj školi:

“Bio sam neugodno iznenađen… Zapravo, cijeli udžbenik suptilno radi na izjednačavanju krivnje, ali i relativizaciji žrtve. Podatak o srpskom pobunjeniku koji je uz Josipa Jovića poginuo na Plitvičkim jezerima morao sam pročitati dva puta jer nisam mogao vjerovati”.

U njegovoj školi, kaže naš sugovornik, ovaj se udžbenik ne koristi: “Ovo je prvi put da se u udžbeniku ističe njegovo ime”

“Radi se o tome da svake četiri godine škole mogu birati udžbenike različitih izdavača kao što je Školska knjiga, Alfa i slično. U tom izboru, naravno, sudjeluju profesori povijesti, no kada se donese odluka o najrelevantnijem izdanju, tada se po tom udžbeniku predaje četiri godine.”

Ovaj profesor povijesti još se jednom osvrnuo na podatak o prvoj žrtvi Domovinskog rata: “Ovo je prvi puta u 30 godina da se uz Jovića spominje i neprijateljsko ime. Pretpostavljam kako su se autori udžbenika morali dobro potruditi da uopće dođu do imena Rajka Vukadinovića. To znači samo jedno: dali su sve od sebe kako bi hrvatska djeca znala da toga dana na Plitvičkim jezerima nije poginuo samo Hrvat, nego i Srbin.”

Branitelj koji surađuje sa školama: ‘To je potpuna kriminalizacija’

Udžbenikom je potpuno preneražen i vukovarski heroj Ivan Anđelić Dok o čijim je ratnim podvizima snimljen dokumentarno film “Slike iz života ratnika”. Brojne hrvatske škole organiziraju vannastavno gledanje ovoga filma, a u tim prigodama, Anđelić s učenicima ostvaruje izvrsnu interakciju, detaljno odgovara na njihova pitanja te im što zornije pokušava predočiti detalje iz Domovinskog rata:

“To je potpuna kriminalizacija Domovinskog rata. U tome vidim prste visoke politike koja radi sve kako bi održala dobar odnos sa svojim koalicijskim partnerima. Vrlo proziran ‘put prema pomirbi’ i širenju premise ‘svi smo isti, svi smo žrtve’. Upravo zato uz ime Josipa Jovića istaknuto je i ime agresora. Potpuno je nevjerojatno da se naša djeca prisiljavaju učiti takve stvari, no to je samo jedan od načina da se relativizira ono što je Srbija Hrvatskoj učinila 90.-ih.”

Kurikul povijesti izazvao tenzije

Podsjetimo, oko kurikula (hrv. uputnik) za nastavni predmet povijest za osnovne škole i gimnazije, svojedobno su se žestoko “lomila koplja”. Na raspravama koje su se održavale više puta, pri čemu je akademka zajednica bila očigledno podijeljena na “lijeve i desne”, bilo je nesuglasja i povišenih tonova. Primjerice, Županijsko stručno vijeće nastavnika povijesti Ličko-senjske županije za osnovne i srednje škole bilo je nezadovoljno zbog “premalo zastupljenih informacija o Domovinskom ratu”, dok je s druge strane grupa od 15 nastavnika Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu – kurikulum za predmet povijesti podržala.

Od izdavača “Profil Klett” koji je tiskao i stavio u opticaj udžbenik “Vremeplov” upitali smo zbog čega smatraju da bi hrvatski učenici trebali naučiti ovaj podatak, a odgovor ćemo objaviti odmah po primitku.

Snježana Vučković, dnevno.hr/domovina/teski-skandal-udzbenik-povijesti-sokirao-profesora-uz-josipa-jovica-kao-prvu-zrtvu-naveli-i-srpskog-terorista-2119451

Povezane objave

Moralna protuha i(li) politički idiot?

HF

Zaštićen negator hrvatske države

HF

Tri izborne jedinice ispunjavaju sve zahtjeve

HF

Vidi mu se, mrijet mu se ne će

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više