Hrvatski Fokus
Hrvatska

Čuvarima uspomene na žrtve i stradanja Drugog svjetskog rata i poraća

Komemoracija za žrtve grobišta Pancerica održana je 11. lipnja 2023. godine

 

Na području zapadno od naselja Otok Virje, cestom prema Križovljangradu i sjedištu općine Cestica nalazi se lokalitet „Pri Pancerici“. Na tom predjelu njemačka vojska je potkraj Drugog svjetskog rata dala iskopati protutenkovski rov (Panzergraben…), a koji se protezao od rijeke Drave sve do podnožja brda Prekorje iznad Križovljana. Od rijeke Drave rov se protezao parcelom čkbr 2257/1 KO Radovec, sjeverozapadno od ceste Križovljangrad Otok Virje, a zatim se nastavljao parcelom čkbr 2272 KO Radovec, jugoistočno od puta te je potom kroz polja skretao prema jugu do spomenutog brda Prekorje. Trasa iskopanog protuoklopnog rova i danas je vidljiva na satelitskim snimkama na predjelu posjećene šume Gaj, zapadno od ceste Virje Križovljansko Cestica https://oss.uredjenazemlja.hr/map Postav spomen križa i izgradnja kapele na predjelu grobišta Pancerica – Otok Virje

Prema izjavama svjedoka, na dijelu rova iskopanom na parceli čkbr 2272 KO Radovec, jugoistočno od puta Križovljangrad Otok Virje, na dvije lokacije, početkom lipnja 1945. godine kamionima su iz smjera Varaždina, dijelom kroz naselje Otok Virje, a drugim dijelom iz smjera Križovljangrada, u više dana i noći dovožene žrtve i tamo ubijene. Na tom dijelu nalaze se dvije jame s tijelima žrtava, a treća s 12 žrtava nalazi se na predjelu bivšeg bunkera nasuprot puta (čkbr 2278/2 KO Radovec), koji od Dravske ulice vodi prema Dravi. Ta treća lokacija nalazi se uz rub Dravske ulice, na parceli čkbr 2274/1 KO Radovec. U spomen na te žrtve lovci Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica za Sesvete 1994. godine postavili su 6 metara visok hrastov križ, a od lipnja mjeseca 1995. godine, pod pokroviteljstvom općine Cestica tu se na drugu nedjelju u lipnju održavaju komemoracije. Zahvaljujući angažiranju nas nekolicine, uz potporu vlč. Ivana Košića i ostalih pojedinaca iz župe Križovljan nakon toga prišlo se pripremi za izgradnju spomen kapele, a istu je 18. lipnja 2000. blagoslovio mons. Marko Culej, prvi varaždinski biskup. Zahvaljujući angažiranju Ivana Boraka (Gornje Vratno 20. prosinca 1928. + Varaždin 01. 04. 2002. – http://www.safaric-safaric.si/clanovi_pokojni/borak_ivan/2002%20Borak%20Ivan.pdf – te godine u župi Križovljan kršteno je 144 djece op franjo talan) i članova Odbora kasnije je elektrificirano zvono, kupljene klupe i napravljena ograda, a potom su zahvaljujući svećeniku Stjepanu Grmecu (Radovec 10. prosinca 1942. + Günzburg – Njemačka, 25. listopada 2010.) za spomen kapelu bl. Alojzija Stepinca, u srijedu 27. veljače 2002. godine dopremljene i orguljeharmonij http://arhiva.cestica.hr/hr/669/u-petak-29-listopada-2010-godine/ Kasnije je uz lokaciju gdje su uz predio rova s pokopanim žrtvama, unutar prostora dobivenog za izgradnju kapele, napravljena dva simbolična groba koji su na parceli čkbr 2272 KO Radovec https://oss.uredjenazemlja.hr/map. Čime je barem za sada dovršena jedna faza uređenja „Spomen područja Pancerica“ – Otok Virje, a koje uz spomen križ i kapelu obuhvaća tri jame u kojima su pokopane 172 žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata.

Održavanje komemoracija na grobištu Pancerica od 1995. godine Dakle Spomen križ na grobištu Pancerica postavili su lovci LD Sveti Hubert Cestica, u listopadu 1994. godine, a isti je potom na Sesvete, 1. 11. 1994., blagoslovio fra Franjo Talan ( Križovljan, 31. srpnja 1932. + Rijeka 28. kolovoz 2010.godine ) 2 2 https://www.biskupija-varazdinska.hr/biskupija/in-memoriam/nasi-pokojnici/pokojnici-2010/fra-franjo-talan/3447 http://arhiva.cestica.hr/hr/653/u-kapucinskom-samostanu-u-rijeci/ https://arhiva.cestica.hr/hr/1205/u-zupnoj-crkvi-u-radovcu-18-kolovoza-2013-zahvala-zupniku-kosicu/ Župnikom je u to vrijeme bio vlč. Ivan Košić s kojim smo u subotu 10. lipnja skromno nakon večernje mise proslavili osamdeseti rođendan.

O pedesetoj obljetnici stradanja, 11. lipnja 1995., komemoracija je započela u 10 sati, a misu je predvodio don Anto Baković. Slijedećih godina komemoracija je bila na drugu nedjelju ujutro, a mise su predvodili fra Ilija Borak, vlč. Zdravko Borak, http://arhiva.cestica.hr/hr/672/na-sesvete-u-rijeci-u-97-godini-umro-fra-ilija-borak/ Zahvaljujući zauzimanju vlč. Ivana Košića, mještana Otok Virja i vjernika križovljanske župe nakon toga započinju pripreme za podizanje spomen kapele, a jer je na drugu nedjelju biskup bio spriječen, komemoracija je te godine bila na treću nedjelju, s početkom u 17 sati, 18. lipnja 2000. godine. Pod misom kapelu je blagoslovio prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej, u prisutnosti više desetaka svećenika i više od tisuću vjernika. Komemoracije su narednih godina bile u popodnevnim terminima, u 16 sati, a misu je predvodio vlč. Ivan Košić, križovljanski župnik. http://arhiva.cestica.hr/hr/1207/u-krizovljanskoj-zupnoj-crkvi-25-kolovoza-2013-godine/ Po dolasku na župu sadašnjeg župnika, vlč. Zorislava Šafrana komemoracije se održavaju u jutarnjem terminu, a razumijevanjem župnika Šafrana komemoracije se održavaju i za žrtve grobišta „kod Drave“ u Velikom Lovrečanu gdje je poratna vlast u noći 22. na 23. srpnja 1946. godine poubijala nekoliko mladića ( više na a 2006. godine misu je predvodio biskup mons. Vlado Košić https://arhiva.cestica.hr/hr/1815/u-nedjelju-31-srpnja-2016-u-velikom-lovrecanu-sjecanje-na-zrtve-poratnih-progona/ http://arhiva.cestica.hr/hr/171/prvi-posjet-biskupa-lovrecanu/ http://www.safaric-safaric.si/katas_cro/05_var/varazdin/lovrecan_krizara/lovrecan_krizara.htm.

Dakle, godine 2014. misu je predvodio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, na 70. obljetnicu bio je sisački biskup mons dr. Vlado Košić, a 2016. misu je predvodio biskup Mile Bogović. Potom 2017. godine, uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Zorislava Šafrana, slovenski svećenici, p. Drago Avsenak iz Ormoža i fra dr. Vinko Škafar iz Maribora, a 2018. bio je mons. dr. Juraj Batelja iz Zagreba, Iduće 2019. godine misu je predvodio mons. dr. Anto Orlovac iz Banja Luke, a potom 14. lipnja 2020. mons Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru. Slijedeće godine, 13. lipnja 2021., misu je predvodio izaslanik biskupa mons. Bože Radoša, vlč. dr. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, a 12. lipnja 2022. mons. dr. Juraj Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. Komemoracija za žrtve grobišta Pancerica 11. lipnja 2023. godine – u 10,30 sati Za održavanje komemoracija za žrtve grobišta Pancerica, bilo u razdoblju 1995. – 1999. godine kada su se iste održavale ujutro, ili pak u razdoblju 2000. – 2013. kada su bile popodne, ili pak od 2014. godine kada se ponovno održavaju ujutro, uglavnom je bilo lijepo i sunčano vrijeme, a bilo je i razdoblja kada se temperatura znala popeti i preko 30 i više stupnjeva.

Ove godine vremenska prognoza za područje Varaždinske županije i općine Cestica, za nedjelju, 11. lipnja 2023., predviđala je kišu, a to se i ostvarilo. Obzirom na vremensku prognozu u dogovoru s vlč. Zorislavom Šafranom, križovljanskim župnikom odlučeno je da će misa biti u samoj kapeli (prethodnih godina misa je bila na predjelu ispred kapele opaska F. Talan). I stvarno kiša je nemilice padala pa se odlučilo da se na otvorenom prvi dio komemoracije održi vani kod spomen križa, a nakon molitve nastavit će se pod krovom u samoj kapeli. I tako je i bilo. Kao i prethodnih godina komemoracija je započela izvođenjem hrvatske himne Lijepa naša domovino, a koju je pod vodstvom orguljaša Marijana Županića, izveo mješoviti zbor župe Uzvišenja svetog Križa Križovljan.

Nakon izvedene himne redom su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a zapalili su ih Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izaslanicu potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i Sandra Županić izaslanicu župana Anđelka Stričaka. U ime pokrovitelja komemoracije općine Cestica, vijenac su položili i svijeće zapalili Ivan Bednjanić Bunić i Darijan Vinter izaslanici načelnika Mirka Korotaja. Na čelu izaslanstva Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba bio je Ante Beljo, predsjednik HŽD-a, a u ime Udruge dragovoljaca i 3 3 veterana domovinskog rata klub Petrijanec bili su Stjepan Jovan i Vladimir Milavec. Ispred Udruge Hrvatski domobran Sv. Ivan Zelina bio je Juraj Fruk, a ispred Udruge Daksa iz Dubrovnika bio je predsjednik prof. dr. Denis Vokić. Kod spomen križa vijenac je položilo i izaslanstvo Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica predvođeno predsjednikom Stjepanom Hrženjakom, a u ime Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin vijenac su položili i svijeće zapalili Barbara Turk, Franjo Črep i Boris Veselnik. Kod spomen križa svijeće su zapalili i predstavnice župe Kotoriba iz Međimurja Anica Pišpek i Dragica Markan.

Nakon polaganja vijenaca uslijedila je molitva za žrtve koju je predvodio preč. dr. sc. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, a nakon toga uputili smo se u kapelu blaženog Alojzija Stepinca. U ime organizatora komemoracije okupljene je pozdravio Franjo Talan, predsjednik Društva, a potom je Lorena Gavrić recitirala stihove pjesme „Palim svijeću“ autora Ivana Tolja, koji se zbog preuzetih obveza ispričao za nedolazak. U kratkom osvrtu predsjednik Društva naglasio je da se komemoracija održava pod pokroviteljstvom općine Cestica, a ista se od 1995. godine održava u suradnji s Lovačkim društvom Sveti Hubert i Mjesnim odborom Otok Virje. Naglasio je da su se ove godine prethodno održale komemoracije u Štrigovi, i 14. križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupije u kojem su nakon 14 postaje u Višnjici obiđene i lokacije grobišta „Borl“ i Pruh – Zavrč u Sloveniji te grobištu kod Drave u Lovrečanu.

Za žrtve grobišta Gaj Strmec Podravski komemoracija je bila 30. travnja, a u nedjelju 28. svibnja za žrtve grobišta Leš Kotoriba. Pred Društvom su komemoracije za žrtve grobišta Ksajpa u Šenkovcu kod Čakovca ( 08. srpnja 2023. u 19 sati), a u Gornjem Jesenju, povodom 80-te obljetnice mučeničke smrti župnika vlč. Matije Žigrovića, prve svećeničke partizanske žrtvu Varaždinske biskupije ubijene 1943. godine, biti će 9. srpnja, a misu će predvoditi mons. Bože Radoš, varaždinski biskup. O komemoracijama na ostalim područjima sjeverne Hrvatske (župa Macinec, Kneginec, Beretinec, Vratišinec, Dravska šuma Varaždin ….) informacije će se dobiti dok se termini usklade sa suorganizatorima.

Lanjske godine na području Istre spomen križ u Radanićima postavljen je 27. kolovoza, a biskup Ivan Milovan, 10. prosinca blagoslovio je spomen križ nad jamom Cerovica u župi Pićan. Ujedno zahvaljujem zboru Stellarium na izvođenju hrvatske i istarsku himne kod jame Golubinčina, kao i na sudjelovanju na Adventskom koncertu u istoimenoj župi. Lanjske godine bili smo na komemoraciji na Daksi, a i ove godine je u planu posjet Istri, a u sklopu posjeta Daksi 25. listopada i dubrovačkim mjestima stradanja želja nam je posjetiti i Široki Brijeg i groblje mira Bile u Hercegovini. Zahvalio je svima na dolasku te rekao: Nakon mise za uspomenu snimit ćemo pred kapelom, našeg blaženika, kardinala Alojzija Stepinca, kao i prethodnih godina, jednu zajedničku fotografiju, a potom Vas, u ime Društva i pokrovitelja komemoracije općine Cestica, kao i proteklih godina pozivam u društveni dom Otok Virje gdje ćemo prikazati kratku „digitalnu“ izložbu – „Spomen na Žrtve“, nakon koje će biti zakusku koju su nam pripremili mještani Otok Virja i lovci LD sveti Hubert Cestica.

Svetu misu je nakon toga predvodio i održao prigodnu propovijed preč. dr. sc. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, predstojnik Ureda za pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, a na kraju mise zahvalu predvoditelju i sudionicima misnog slavlja uputio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.

Osvrt na „digitalnu“ izložbu – „Spomen na Žrtve“ u društvenom domu Otok Virje

Nakon mise, oko 12 sati, vrijeme se smirilo i kiša je prestala padati, a nakon zajedničke fotografije uputili smo se u društveni dom Otok Virje. Na početku susreta predsjednik Društva je u znak zahvale poklonio po jednu knjigu Loreni Gavrić, Štefici Juršić, predsjednici MO Otok Virje i Stjepanu Hrženjaku, predsjedniku LD Sveti Hubert Cestica, a potom su, u ime pokrovitelja komemoracije općine Cestica, prigodne poklone gostima uručili Ivan Bednjanić Bunić i Darijan Vinter, izaslanici načelnika Mirka Korotaja. Za uspomenu na boravak u općini Cestica prigodni pokloni uručeni su: gospodinu Anti Belji, nasljedniku prof. dr- Zvonimira Šeparovića na čelu Hrvatskog žrtvoslovnog društva, prof. dr. Denisu Vokiću, predsjedniku udruge Daksa – Dubrovnik, gospođi Tanji Antunović Hadžić, načelnici Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, zaslanici potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te predvoditelju misnog slavlja preč. dr. sc. Mariju Kopjar.

Sama digitalna izložba fotografija i dokumenata bila je podijeljena u dvije grupe, u prvoj je na video platnu prikazano petstotinjak fotografija vezanih uz temu u razdoblju od 1997. do 2022.g., a koje obuhvaćaju djelovanje Društva, izgradnju spomen kapele i održavanje komemoracija. Ista je na video platnu prikazana zahvaljujući razumijevanju Danijela Obadića, a nakon toga bilo je dvjestotinjak fotografija vezanih iz temu žrtve i stradanja realiziranih od prošle godine, među kojima je i desetak fotografija obnove spomen križa do 08. lipnja ove godine. Zapisao i „posloženo“ nakon održane komemoracije u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine., fotografije snimio Danijel Obadić, Miroslav Kocijan i Franjo Talan. Za objavu na portal u http://www.safaric-safaric.si pripremio Dragutin Šafarić, voditelj projekta Pieteta, predsjednik Povjerenstva društva za Republiku Sloveniju koji je u četvrtak, 01. lipnja 2023. posjetio Spomen područje Pancerica – Otok Virje.

Članovi Društva za obilježavanje grobišta na komemoraciji 11. lipnja 2023. Dragica Markan, Barbara Turk, Franjo Črep, Miroslav Kocijan, Josip Kocijan, Josip Koćet, Danijel Obadić, Boris Veselnik i Franjo Talan.

Franjo Talan

Povezane objave

Tko je Anto Nobilo?

HF

Nedužnica – samolustracija

HF

Dođu tako vremena

HF

Ministrica Nina bila protiv generala Praljka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više