Hrvatski Fokus
Društvo

Leto va Kraljevici

Traje od 24. lipnja do 20. kolovoza 2023. godine

 

I ove godine Grad Kraljevica uz pomoć Turističke zajednice i gradskih udruga organizira kulturno-zabavno-sportsku manifestaciju “Leto va Kraljevici”. Manifestacija se održava već dugi niz godina s ciljem poticanja kulturne razmjene, promocije i povećanja konkurentnosti grada Kraljevice, poticanja tradicijskih vrijednosti te stvaranja kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja u ljetnim mjesecima. „Leto va Kraljevici“ započinje ovu subotu i proteže se sve do kraja kolovoza (24. 6. – 20. 8. 2023.) a održat će se na cijelom području grada Kraljevice. Kulturno-umjetnički program ovogodišnje manifestacije objedinjen je u „Kraljevačkom kulturnom letu“ (KKL), manifestaciji unutar manifestacije „Leto va Kraljevici“.

Otvaranje „Kraljevačkog kulturnog leta“ održat će se 2. 7. 2023. godine uz nastupe HGD Zvijezda Danica i klapu „Porto re“. Program u nastavku donosi dječju predstavu Ri Teatra „Zbrko i Oli“, nastup KUD-a Lanterne & gostiju „Dao bi sto Amerika“, jazz koncert „Dino Ivelja kvartet“, koncert Zorice Kondže, popularnu hit komediju Dragana Marinkovića Mace „Kakva ti je žena, takav ti je život“ te „Feštu od klapunic“ uz nastup grupe „Point“. Kolovoz donosi „Križišćansku noć“, međunarodnu smotru folklora „Kraljevica pleše“, ljetnu komediju Ri Teatra „Ljubav je na vrelu“, tradicionalnu feštu od tune „Tira, tira“ uz nastup Neno Belana, koncert klasične glazbe koji će izvesti Matea Roknić na harfi, koncert Vanne te koncert Klape Rišpet & Insule benda. Na samom kraju programa u goste nam dolazi dječja interaktivna predstava „Eko jeka i čarobna planeta“, a zatvaranje ovogodišnjega „Leta“ održat će se 20. 8. 2023. uz popularnu klapu „Vinčace“ & Joso Butorca.  Uz navedeno, Dvorac Frankopan i Trg Zrinski oživjet će kroz razne izložbe, umjetničke performanse i koncerte. Sportskih programa također neće nedostajati, već je ovu subotu na redu 29. Kraljevačka regata krstaša, a u nedjelju će isploviti 3. Seniorska regata jedrilica krstaša. Idući je tjedan od utorka do subote na rasporedu memorijalni malonogometni turnir „Bruno Kurolt“. Novitet ovogodišnjeg programa je Wine & Art Frankopan, popularna radionica crtanja u kojem će sudionici crtati uz neograničeno vino i pomoć slikara Ivana Tomečaka. Jedna od novosti je i da se na rivu vraćaju sportski susreti koji će se održati neposredno prije fešte na rivi uz Klapu Rišpet & Insula bend-a.

„Leto va Kraljevici“ pretvorit će našu Kraljevicu u središte kulturnih i zabavnih događanja. Programi su namijenjeni i kraljevčanima i turistima te smo sigurni da će svatko pronaći nešto za sebe. Svakako bih istaknula koncerte na novouređenoj ljetnoj pozornici odnosno Trgu Zrinski na koji nam dolaze Zorica Kondža i Vanna, a publiku će zasigurno nasmijati  Dragan Marinković Maca koji nam dolazi s hit-komedijom “Kakva ti je žena, takav ti je život”. Osim navedenog, očekuju nas brojni nastupi lokalnih izvođača poput HGD Zvijezda Danica i KUD-a Lanterna te njihovih gostiju iz SAD-a. Pripremaju se i već tradicionalne manifestacije poput „Tire, tire“ na kojoj će nastupati Neno Belan te “Fešte od klapunic“ s grupom „Point“. Od noviteta imamo popularnu radionicu crtanja uz neograničeno vino – Wine & Art Frankopan te sportske susrete na rivi koji će se održati  neposredno prije koncerta Klape Rišpet & Insula bend-a. Bit će to ljeto za pamćenje, vidimo se u Kraljevici!, najavljuje nam ovogodišnji ljetni program zamjenica direktorice TZG Kraljevice Jelena Anđelić.

Ulaz na događanja je slobodan osim za koncerte Zorice Kondže, Vanne, predstavu „Kakva ti je žena, takav ti je život“ i Wine & Art Frankopan. Ulaznice će u prodaju biti puštene 1. srpnja 2023. godine u Posjetiteljskom centru Kraljevica u Dvorcu Nova Kraljevica. Radno vrijeme centra je od utorka do nedjelje od 10:00 do 18:00 sati.

S obzirom na veličinu grada, a posebno proračunske kapacitete kojima raspolažemo, ovogodišnje Leto nekoliko je stepenica iznad tim parametrima određenih razina i mogućnosti. Obiman i raznovrstan program začinjem vrhunskim, etabliranim i renomiranim umjetnicima rezultat je truda i rada gradske administracije i Turističke zajednice i čestitam im na tome.

Kraljevica ima nešto posebno u odnosu na druge gradove, fantastičnu povijesnu kulisu, pozornice, Mali Kaštel, Veli Kaštel, dvorac Frankopan), koje vape za događanjima, koncertima i predstavama. Osigurali smo milijune eura kako bi te zapuštene lokacije obnovili i nastaviti ćemo ulagati dalje, no ne samo kako bi se divili njihovoj ljepoti, nego kako bi ti prostori vrvili od energije, talenta, života. To je paralelan proces koji provodimo u kontinuitetu, kaže gradonačelnik grada Kraljevice Dalibor Čandrlić.

Realizaciju ovog bogatog programa podržali su i mnogi sponzori kojima ovim putem zahvaljujemo, a oni su redom: Ina d.d., Citadela d.o.o., BSK commerce d.o.o., Geodetski zavod Rijeka, Turisitčka zajednica Kvarnera, Dalmont Kraljevica, Croatia agent Kraljevica, Vodovod i kanalizacija d.o.o. rijeka, Alpha sub, BM gradnja, Pestic, Ergomatic, S.V.I.N.G. – projekt, Suza adria d.o.o., Enigma i Jadran hoteli d.d.

Anđelka Felja

Povezane objave

MUDROSITNICE – Od ljubavi veće sreće nema

HF

Depopulacija – nizak fertilitet

HF

Dragi mali Isusek

HF

MUDROSITNICE – Voda u pustinji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više