Hrvatski Fokus
Znanost

Uspjeli smo – Danas je Marika slobodna

Pravni sustav primjenjuje dvostruke standarde

 

Naše zemlje grade pravni sustav koji primjenjuje dvostruke standarde, u kojem se počinitelji i žrtve različito tretiraju ovisno o njihovim stavovima i pripadnosti određenim društvenim skupinama, a ne ovisno o djelima koja su počinili ili čijim su žrtvama postali. Tomu se moramo suprotstaviti, jer se takav sustav u svakom trenutku može koristiti protiv bilo koje osobe ili društvene skupine. Danas su njezine žrtve branitelji života, obitelji, braka i slobode govora, što se vidi iz dva slučaja u kojima smo uključeni.

Prije nekoliko mjeseci Ordo Iuris su kontaktirali roditelji 24-godišnje djevojke koja je osuđena na 3 godine zatvora, a u zatvoru je već godinu dana. Obično ne zastupamo počinitelje zločina, ali u ovom slučaju imali smo jednu od najnečuvenijih osuda na koje sam ikada naišao.

Prije tri godine 21-godišnja Marika, društveno aktivna studentica Tehničkog sveučilišta u Poznañu, volonterka u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu i članica Svepoljske mladeži, zajedno s tri prijateljice našla se u Poznanu. Bilo je to tijekom manifestacije LGBT zajednice u obranu Michal Sz.., poznatog i kao “Margot”, kojeg je policija privela zbog napada nožem, materijalne štete i nanošenja ozljeda. Tamo je započela svađu s dvije žene, od kojih je jedna u ruci držala platnenu torbu u bojama LGBT duge vrijednu 15 poljski zloti (oko 3,5 eura). Tijekom svađe pozvala je ženu da baci “tu krpu”, a u jednom trenutku pokušala ju je oteti vlasnici. Kako to nije uspjelo, nakon nekoliko sekundi trzanja, Marika i njezini prijatelji ostavili su žene i otišli u trgovinu. No, slučajni promatrač događaja pozvao je policiju te su mladi huligani nakon nekog vremena privedeni.

Tužitelj je ustvrdio da su Marika i njezin prijatelj počinio razbojništvo i pokušaj razbojništva te za nju zatražio tri godine zatvora, iako nitko od počinitelja nije dirao žrtvu, koja je ipak zadobila istegnuće zgloba i nagnječenje trećeg prsta lijeve ruke. Djevojka se tijekom suđenja ispričala za svoju šalu i posramila se svog ponašanja pa o tim događajima nije obavijestila bližnje. Nažalost, ponestalo je novca za odvjetnika, a sud joj je odbio postaviti javnog branitelja. Drugookrivljenom u predmetu branitelj je dodijeljen na usmeni zahtjev. Iako je tijekom suđenja Marikino lice bilo prekriveno maskom zbog ograničenja vezanih uz pandemiju, sutkinja je ipak smatrala da se ona tijekom suđenja nasmiješila na način koji pokazuje njezin prezir prema ljudima i demoraliziranost. Istina je da je sud znao da se djevojka bavila pomaganjem starijim osobama, ali je zaključio da tu činjenicu ne treba precijeniti. Sud je utvrdio da je Marika postupala iz mržnje te ju je osudio na 3 godine zatvora.

Djevojka se nije žalila na kaznu jer je smatrala da će se u njenom slučaju žaliti i javni branitelj dodijeljen drugooptuženoj. Međutim, to se nije dogodilo. Presuda je postala pravomoćna i 2022. godine dobila je poziv u zatvor u koji je zbog slomljenog gležnja došla na štakama. Smještena je u ćeliju s lezbijkom koja je sama priznala, osuđenu za ubojstvo.

Ordo Iuris intervenirao je u njezin slučaj na zahtjev njezinih roditelja. Pripremili smo molbu za pomilovanje predsjednika države, koju je podržao i sud koji ju je ranije osudio na zatvorsku kaznu. Na naš zahtjev, glavni tužitelj Republike Poljske obustavio je izvršenje kazne dok predsjednik ne donese odluku. Danas je Marika slobodna. Zasad…

Na slobodi je i Michał Sz. poznatiji kao Margot, LGBT aktivist koji se predstavlja kao žena koja je zajedno sa svojim partnerom i ostalima organizirala napad iz zasjede na automobil Zaklade Za pravo na život koji vozi Varšavom s jumbo plakatima koji prikazuju užas pobačaja. Počinitelji su zaustavili vozilo na ulici, premazali registarske pločice bojom, izbušili gume nožem, razbili retrovizore i pretukli jednog od dvoje volontera Zaklade koji su izašli iz automobila kako bi snimili incident.

Izvješća o brutalnom napadu prenijeli su najveći nacionalni mediji. Nažalost, ljevičarski novinari i političari, koji su svakodnevno puni floskula o poštovanju i toleranciji, umjesto da osude napad pun mržnje, stali su u obranu počinitelja, predstavljajući agresore kao žrtve opresivnog sustava i prikazujući ih kao mučenike LGBT pokret. Zbog toga je povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe stao na stranu aktivista, a jamstvo za “Margot” dao je bivši glavni urednik ljevičarskog “Tygodnika Powszechnyja” fr. Adam Boniecki i glavni rabin Poljske Michael Schudrich. Zbog toga su za napad nožem i premlaćivanje pro-life volontera osuđeni samo na lakši rad za opće dobro i simboličnu novčanu kaznu.

Nekažnjeni su i političari koji su ometali svetu misu u crkvi, a koje su sudovi oslobodili. S druge strane, LGBT aktivistica Katarzyna A., poznata kao “baka Kasia”, zbog počinjenja četiri napada tijekom kojih je tukla, ugrizla i verbalno napala policajce, osuđena je na društveno koristan rad i plaćanje ozlijeđenim policajcima po 800 zloti.

U međuvremenu, mlada djevojka koja je pod utjecajem emocija prvi put u životu počinila agresiju prema drugom ljudskom biću, zajedno s običnim razbojnicima otišla je u zatvor na tri godine, iako se ispričala zbog svoje pogreške i kaje se.

Istovremeno, spomenuta “Margot” ili “baka Kasia” otvoreno poručuju da ne žale zbog svog čina i najavljuju da će ponoviti napade.

Na sličan način, u cijeloj našoj civilizaciji utemeljenoj na rimskom pravu, grčkoj filozofiji i kršćanskom moralu, ravnopravan tretman građana zakonom postaje fikcija pod pritiskom LGBT aktivista na ulicama, u tužiteljstvima i na sudovima.

Ne dopustimo da se ruši pravni poredak koji štiti našu slobodu, život i dostojanstvo.

Pridružite se našoj borbi da je obranite.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite nas financijski pritiskom na gumb ispod:

Podržavam!

Podijelite ovaj bilten sa svojim prijateljima i potaknite ih da se pretplate. Da biste se pridružili listi za slanje e-pošte, odaberite gumb u nastavku, a zatim odaberite jezik s popisa dostupnih jezika (“Jezik za bilten”)

Jerzy Kvaśniewski

Povezane objave

Hrvatski muzej arhitekture

HF

Znanstvenici bojkotiraju skup UN-a o prehrambenim sustavima 2021.

hrvatski-fokus

Trump, Rundek, zalogajnica i plastika

HF

More sve toplije, koralji nestaju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više