Hrvatski Fokus
Gledišta

Tomislav Žigmanov stopama Blaška Rajića

Blaško Rajić je naivno podupro ulazak bačkih Hrvata u Kraljevinu SHS, a nakon toga ulaskom u politiku razjedinio tamošnje Hrvate

 

»Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je večeras u Subotici svečanosti povodom obeležavanja 25. novembra, nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Velike narodne skupštine.

Čestitajući praznik, Mirović je izrazio poštovanje za ulogu bunjevačkog naroda u jesen 1918, podsetivši na to da je Subotica, uz Novi Sad, bila jedan od dva ključna grada za sve ono što se desilo 25. novembra te godine, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

”Od posebnog je značaja bilo formiranje Bunjevačko-srpskog narodnog odbora, u koji su, početkom novembra 1918, ušli uglednici poput Blaška Rajića, Albe Malagurskog, Stipana Matijevića, Šime Milodanovića i Jovana i Vladislava Manojlovića. Tada su, u koordinaciji sa Srpskim narodnim odborom u Novom Sadu, na čijem je čelu bio Jaša Tomić, odmah počele pripreme za Veliku narodnu skupštinu i za istorijski rasplet koji se na njoj dogodio. Od ukupno 757 poslanika te skupštine, osamdeset četvoro je pripadalo vašem narodu, a među njenih osam predsednika bio je i Babijan Malagurski. Od sedam žena koje su tada, prvi put na ovim prostorima, imale pravo glasa, njih četiri – Mara Malagurski, Katica Rajčić, Olga Stanković i Manda Sudarević – bile su Bunjevke“, izjavio je Mirović«, napisala je beogradska Politika (https://www.tanjug.rs/srbija/politika/61166/mirovic-prisustvovao-obelezavanju-nacionalnog-praznika-bunjevaca-u-subotici/vest).

Drugi bunjevački velikan zaslužan za Vojvodinu ovakvu kakva je danas je Tomislav Žigmanov! Svjestan svojih zasluga predao je (baš za bunjevački nacionalni praznik), ovaj put uz pomoć Bošnjaka iz Sandžaka, svoju listu kandidata  za zastupnike u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine na čijem je čelu (blago i Bunjevcima i Hrvatima u Vojvodini!):

Koalicijska lista “Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Usame Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka” predala je večeras kandidaturu za izbore zastupnika Skupštine AP Vojvodine. Nositelj izborne liste i prvi na listi je Tomislav Žigmanov (citat sa facebook portala Žigmanovljeve stranke od 25. studenog 2023. godine).

Na čelu skupinice odabranih Bunjevaca i Bošnjaka je profesionalni Žigmanovljev nosač (izbornih i drugih kutija). Dvanaest odabranih Bunjevaca iz Bačke i Bošnjaka iz Sandžaka u Skupštini Vojvodine (uz zlouporabu djece). Mašala!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Kroatocid u Lisinskom 2018.

HF

Napuhani šareni balon Hrvatske riječi

HF

Zaustavimo veličanje četničkih zločina u Srbu

HF

Tužeći Ružu Tomašić Pupovac priznaje da je četnik?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više