Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Najmlađi francuski premijer u povijesti ima židovsku obitelj

Gabriel Attal, 34, mješovitog je kulturnog i vjerskog nasljeđa, s ocem Židovom i majkom kršćanskom ruskom pravoslavnom osobom

 

Novi francuski premijer Gabriel Attal s 34 godine najmlađa je osoba koja je ikada obnašala tu dužnost. Kaže se da je najpopularniji političar u zemlji, mješovitog je kulturnog i vjerskog nasljeđa, s ocem Židovom i ruskom pravoslavnom kršćanskom majkom. On i njegovo troje braće i sestara odgajani su u majčinoj vjeri.

Attal, čije je puno ime Gabriel Attal de Couriss, sin je Yvesa Attala, tuniskog židovskog odvjetnika i filmskog producenta, koji je umro 2015. godine. Obitelj njegove majke dolazi iz Odese u Ukrajini.

Prema profilu iz 2019. u francuskim novinama, Liberation, Attal se prisjetio: “Otac mi je rekao: ‘Možda ste pravoslavni [kršćanin], ali cijeli život ćete se osjećati židovski, uglavnom zato što ćete patiti od antisemitizma zbog svog imena’.” Dio obitelji Yvesa Attala deportiran je tijekom Drugog svjetskog rata.

Osim što je najmlađi francuski premijer ikada, on je i prva otvoreno gay osoba u toj ulozi. Ranije je bio u civilnom partnerstvu za koje se vjeruje da je nedavno prekinulo.

Attal je imao privilegirani pariški odgoj, pohađao je jednu od najboljih škola u glavnom gradu, École Alsacienne, a kasnije prestižno Sveučilište Sciences Po gdje je stekao magisterij iz javnih poslova.

U politiku je ušao s 23 godine kao zdravstveni državni službenik, a kasnije je postao ministar obrazovanja. Jedna od njegovih prvih akcija bila je zabrana abaya, dugih haljina koje su nosile mnoge muslimanke, u školama.

Jenni Frazer, 9. siječnja 2024., https://www.jewishnews.co.uk/frances-youngest-ever-prime-minister-has-jewish-family/ 

Povezane objave

SAD protiv pristranoga Haaškog suda

HF

UN-u nije mjesto u New Yorku

HF

“Pospremi krevet”

hrvatski-fokus

Srbija je živjela i živi u mitovima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više