Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Tusk kriv za pogibiju u Smolensku

Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz optužio bivšeg poljskog premijera za diplomatsku izdaju

 
 
Putujući na 70. obljetnicu Pokolja u Katynskoj šumi, mnogi članovi tadašnjeg poljskog državnog vrha poginuli su neposredno prije slijetanja u rusku vojnu luku Smolensk. Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz optužio je bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska za "diplomatsku izdaju" u istrazi okolnosti zrakoplovne nesreće u Smolensku, u kojoj je 2010. poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 putnika i članova posade.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www.solidaritywithpoland.info_photos_putin2.jpg
Vođa vladajuće poljske nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski, inače brat blizanac poginulog predsjednika, često optužuje Tuska da je "moralno odgovoran" za tu nesreću. On i mnogi njegovi pristaše osporavaju rezultate službene istrage po kojoj je za nesreću kriv nemar i loše vrijeme i tvrde da je riječ o poljsko-ruskoj zavjeri i eksploziji u zrakoplovu. Ministar Macierewicz se obratio državnom tužiteljstvu optužujući Tuska za moguće kazneno djelo odnosno "diplomatsku izdaju" za što prijeti kazna od 10 godina zatvora.
 
Predbacuje mu što nije uspio vratiti u zemlju ostatke predsjedničkog zrakoplova. Optužuje ga i da Poljska nije mogla u potpunosti sudjelovati u istrazi jer je za istragu izabrao pravni mehanizam, Konvenciju iz Chicaga, koja je to onemogućila. Tvrdi da bi Tusk, aktualni predsjednik Europskog vijeća, trebao kazneno odgovarati jer je s "ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sklopio ilegalni dogovor na štetu Poljske." Ministar je prije godinu dana pokrenuo novu istragu te nesreće.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Podastrti dokazi kako je u Wisconsinu ukradena pobjeda Donaldu Trumpu

hrvatski-fokus

Lukašenko najavljuje rusku agresiju i na Moldaviju

hrvatski-fokus

Predsjedniče Trumpe, ruše Vas “djeca tame”

HF

Putin u svatovima u Beču!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više