Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Tusk kriv za pogibiju u Smolensku

Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz optužio bivšeg poljskog premijera za diplomatsku izdaju

 
 
Putujući na 70. obljetnicu Pokolja u Katynskoj šumi, mnogi članovi tadašnjeg poljskog državnog vrha poginuli su neposredno prije slijetanja u rusku vojnu luku Smolensk. Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz optužio je bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska za "diplomatsku izdaju" u istrazi okolnosti zrakoplovne nesreće u Smolensku, u kojoj je 2010. poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 putnika i članova posade.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www.solidaritywithpoland.info_photos_putin2.jpg
Vođa vladajuće poljske nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski, inače brat blizanac poginulog predsjednika, često optužuje Tuska da je "moralno odgovoran" za tu nesreću. On i mnogi njegovi pristaše osporavaju rezultate službene istrage po kojoj je za nesreću kriv nemar i loše vrijeme i tvrde da je riječ o poljsko-ruskoj zavjeri i eksploziji u zrakoplovu. Ministar Macierewicz se obratio državnom tužiteljstvu optužujući Tuska za moguće kazneno djelo odnosno "diplomatsku izdaju" za što prijeti kazna od 10 godina zatvora.
 
Predbacuje mu što nije uspio vratiti u zemlju ostatke predsjedničkog zrakoplova. Optužuje ga i da Poljska nije mogla u potpunosti sudjelovati u istrazi jer je za istragu izabrao pravni mehanizam, Konvenciju iz Chicaga, koja je to onemogućila. Tvrdi da bi Tusk, aktualni predsjednik Europskog vijeća, trebao kazneno odgovarati jer je s "ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sklopio ilegalni dogovor na štetu Poljske." Ministar je prije godinu dana pokrenuo novu istragu te nesreće.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Nikad riješeno kurdsko pitanje

HF

Južnokinesko more u središtu pozornosti

hrvatski-fokus

Sud presudio da će revizija izbora u Pennsylvaniji za 2020. godinu u državi krenuti naprijed

hrvatski-fokus

Komunistica u Bruxellesu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više