Hrvatski Fokus
Vanjska politika

MULTIPOLARNI SPIN: Kako fašisti operacionaliziraju ljevičarsku ogorčenost

Uoči 2000. Kremlj je objavio niz vanjskopolitičkih smjernica u kojima se poziva na “multipolarni svjetski poredak”

 

Tijekom turneje po Europi, osramoćeni bivši Trumpov strateg Steve Bannon izjavio je da je “Italija u vodstvu”. Usred povijesnog oživljavanja talijanske krajnje desnice koja je desnog populista Silvija Berlusconija vratila na istaknuto mjesto, Bannon je maštao o “krajnjem snu” o ujedinjenju antiestablišmentskog Pokreta pet zvijezda s krajnje desnom ligom (bivša Sjeverna liga) kroz populistički pokret. Bannonova međunarodna vizija nacionalističkih populističkih pokreta zaključana je u kremaljsku geopolitičku ideologiju “multipolarnog svijeta”.

Liga je kroz pakt o suradnji s Putinovom Rusijom, a njezin zamjenik zadužen za odnose sa stranim strankama Claudio D’Amico izričito je pozvao na “multipolarni svijet” u Katehonu, think tanku koji je stvorio fašistički ideolog Aleksandr Dugin. Slijedeći ideološku liniju koju je Dugin iznio u svom tekstu, Zaklade geopolitike, Katehon poziva na ujedinjenje “euroazijskog” bloka u stalnoj borbi protiv “atlantskih” zemalja. Za Dugina je “kockanje XXI. stoljeća” stvaranje “multipolarne” konfederacije “tradicionalistkih” regionalnih carstava ujedinjenih pod ruskim suverenitetom koji će srušiti “unipolarno” carstvo “postmodernih” demokracija.

Ubrzo nakon Putinova izbora 2000., Kremlj je objavio niz vanjskopolitičkih smjernica u kojima se poziva na “multipolarni svjetski poredak” protiv “jačanja tendencije formiranja unipolarnog svijeta pod financijskom i vojnom dominacijom Sjedinjenih Država”. Eskalirajući s Ukrajinskom narančastom revolucijom 2004., kremaljska proizvodnja mreža meke moći diljem Europe i Sjedinjenih Država uključuje skupine za strateško promišljanjezajmoveforumepropagandne medije i sporazume o suradnji s krajnje desnim strankama poput Austrijske slobodarske stranke i Lige. Od Rusije preko Irana do zapadne Europe i SAD-a, ovaj međunarodni pokret koristi teorije urote i “sivi materijal” kako bi iskrivio politički spektar u populistički referendum pod “geopolitičkim” uvjetima koje su postavili fašistički engagées.

Crveni i smeđi polariteti

Kao nedavno veliko izvješće o sinkretičkim mrežama, opsesija modernog fašističkog pokreta geopolitikom pojavila se na snazi usred posthladnoratovskog antiglobalizacijskog pokreta. Godine 2002. iz Američke radničke svjetske stranke poznate kao Međunarodni akcijski centar udružila je snage s “Campo Antimperialista” sa sjedištem u Asizu. Dok su se duginisti infiltrirali u Campo, otvarajući časopis pod nazivom Euroazija koji je prikupio utjecajnu uključenost sudionika Campa Costanze Preve, Međunarodni akcijski centar nastavio je suradnju.

Uskoro je slična ruska skupina pod nazivom Antiglobalistički otpor počela ponovno objavljivati Campove otpreme. Dijeleći potporu Miloševiću s Campom i Međunarodnim akcijskim centrom, Antiglobalistički otpor pojavio se istodobno s istom tendencijom borbe protiv globalizacije povezujući krajnju desnicu s tvrdom ljevicom. Godine 2008. doveli su Campoa u Moskvu na treći “Sveruski antiglobalistički forum”, koji je uveo dugogodišnji američki fašist Lyndon LaRoucheKonferencija sljedeće godine uključivala je duginističke čelnike poput Leonida Savina i umirovljenog generala Leonida Ivashova, zajedno s LaRoucheom i poricateljem holokausta Israelom Shamirom.

Kako se njihov rad nastavio, Campo i Antiglobalistički otpor privukli su više antiglobalizacijskih aktivista u svoju sinkretičku orbitu. Skupina se 2012. okupila na događaju Campo Antimperialista u Asizu i razvila ono što će postati Sirijski pokret solidarnosti. Upravni odbor pokreta uključio je vodeće osobe iz skupina iz američke tvrde ljevice, uključujući Radničku svjetsku stranku, njezinu podružnicu, ANSWER i spinoff potonje skupine pod nazivom Stranka socijalizma i oslobođenja.

Nakon što su promijenili ime u Antiglobalizacijski pokret Rusije, skupina je privukla ljude iz mreže Sirijskog pokreta solidarnosti na konferenciju pod nazivom “Pravo naroda na samoodređenje i izgradnju multipolarnog svijeta” 2014. godine. Nazočio je delegat Međunarodnog akcijskog centra, zajedno s izaslanicima druge frontalne skupine Radničke svjetske stranke pod nazivom Ujedinjena antiratna koalicija, uključujući urednicu Izvješća o crnom programu pod nazivom Margaret Kimberly. Među ostalim sudionicima konferencije bili su Michael Hill iz neokonfederacijske Lige juga i Teksaški nacionalistički pokret, kao i krajnje desna Republika Srpska i Nacionalna boljševička talijanska komunitarna stranka.

Sljedeće godine, Antiglobalizacijski pokret Rusije sastao se s navodnim starješinom cherokee nacije po imenu “Mashu bijelo pero” i predstavnikom pokreta Uhuru, također povezanog s Izvješćem o crnom programu. Potom su organizirali konferenciju koju je financirala država, a koja je okupila članove fašističke talijanske skupine Millenium, Muttijeva suradnika Antonija Grega i vodećeg člana krajnje desne stranke Rodina, kao i predstavnike separatističkih skupina poput Teksaškog nacionalističkog pokreta i katalonske stranke Solidarnost za neovisnost. Sada zloglasna tvornica trolova, Agencija za istraživanje interneta, kasnije će pozvati Teksaški nacionalistički pokret da se pridruži oružanom, islamofobnom prosvjedu koji je pokrenulo lažno “Srce Teksasa“, istodobno potičući protuprosvjednike.

Veza sa Sirijom

Sirijski pokret solidarnosti u svom upravljačkom odboru navodi mnoštvo sinkretičkih osoba poput duginistaNavida Nasra i australskog predstavnika fašističke podružnice Sirijske društvene nacionalističke stranke Mussalahe. Prije nego što je izvješće otkrilo njezinu povezanost s Global ResearchomRonom Paulom i desničarskom Britanskom strankom ustava, teoretičarka zavjera Vanessa Beeley također je imala poziciju u upravljačkom odboru.

Kao urednica na mjestu teorije zavjere povezanog s alt-desnicom, 21stCenturyWire, Beeleyjevi ponovljeni članci zavjere koji pokušavaju povezati Bijele kacige s al Qaedom i Georgeom Sorosem donijeli su joj posjet Assadu u Damasku i visokim ruskim dužnosnicima u Moskvi; Međutim, oni su temeljito razotkriveni. Branitelj desničarskog mađarskog predsjednika Viktora Orbana, Beeley promovira antisemite poput Gilada Atzmona i Dieudonnéa, čak je govorio na konferenciji koju je potonji organizirao u partnerstvu sa zloglasnim poricateljem holokausta Laurentom Louisom. Bez obzira na to, Sirijski pokret solidarnosti i povezana koalicija Ruke izvan Sirije preporučuju Beeleyjev rad.

Zajedno sa članovima Sirijskog pokreta solidarnosti, izaslanici koji su prisustvovali konferenciji Antiglobalizacijskog pokreta ruskog “Multipolarnog svijeta” sjede u upravljačkom odboru Koalicije “Ruke sa Sirije”. Pokazujući svoje obveze i afinitete, u siječnju 2016. koalicija Hands Off Syria objavila je izjavu “Multipolarni svijet protiv rata” koju je potpisao vođa Antiglobalizacijskog pokreta Rusije Alexander Ionov.

Slično tomu, web stranica Hands Off Syria Coalition objavljuje samoprozvanog marksista, Tima Andersona, koji ima zanimljiv zapis o sudjelovanju na konferencijama krajnje desnice. Anderson je 2015. prisustvovao kongresu krajnje desnice Brandherd Syrien, a sljedeće godine bio je na forumu Defend Our Heritage’s Leura, kojim je predsjedao čelnik krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku. Nakon toga, Andersonov projekt za kućne ljubimce, Centar za kontra hegemonističke studije, sazvao je konferenciju koja je dovela Paula Antonopoulosa, urednika duginističke web stranice Fort Russ.

Koalicija Hands Off Syria reklamira Andersonovu knjigu Prljavi rat protiv Sirije, koju objavljuje sinkretična urotnička stranica Global Research. Više “istraživačkih suradnika” globalnih istraživanja sjedi u “znanstvenom odboru” duginističkog časopisa Geopolitica povezanog s Campom, a stranica navodi kao svoju “partnersku medijsku grupu” Voltaire Network. Objavljujući laRouchitističke i duginističke članke, Voltaire mreža može se pohvaliti podtajnikom za vanjske poslove Sirijske socijalne nacionalističke stranke kao svojim potpredsjednikom. Jedan od vodećih suradnika Voltaire mreže je Mihail LeontyevDuginov suradnik koji je prešao s istaknute medijske ličnosti na ulogu glasnogovornika ruske državne naftne tvrtke Rosneft. Sirijski pokret solidarnosti objavljuje članke Voltaire Networka osnivača Thierryja Meyssana, suradnika časopisa Euroazija povezanog s Campoom koji se, između ostalog, povezuje s poricateljima holokausta i otvorenim fašistima.

Član upravljačkog odbora sirijske koalicije Issa Chaer pridružio se Meyssanu na panelu na konferenciji Second New Horizons u Iranu 2012. godine. Među govornicima konferencije te godine bili su član Svjetske radničke stranke Caleb Maupin, novinar Alt Righta Tim Pool,

Poricatelj holokausta Kevin Barrett i duginisti poput suradnika Voltaire Networka Mateusza Piskorskog, njemačkog urednika Manuela Ochsenreitera, Leonida Savina i Claudija Muttija vodećeg fašističkog infiltratora Campo Antimperialista. Na transparentu prošlogodišnjeg New Horizona nalazi se Aleksandr Dugin.

Aleksandar Reid Ross, https://web.archive.org/web/20180309225139/https://www.splcenter.org/hatewatch/2018/03/09/multipolar-spin-how-fascists-operationalize-left-wing-resentment 

Povezane objave

Ondarođena Čehinja – Vera Jourova

HF

Predsjedniče Trumpe, ruše Vas “djeca tame”

HF

Makedonija – oganj je tu, samo vatra treba

HF

Suradnja Beijinga i Rijada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više