Hrvatski Fokus
Društvo

Dokumentarni roman o srebreničkom genocidu

Proza Ivice Đikića prati pukovnika JNA Ljubišu Bearu

 

Nedavno je zagrebački nakladnik Bodoni, u svojoj poznatoj biblioteci objavio popravljeno i prošireno izdanje, na preko 300 stranica dokumentarnog romana o srebreničkom genocidu ,Beara, suvremenog hrvatskog književnika Ivice Đikića.

Proza Ivice Đikića prati pukovnika JNA Ljubišu Bearu. Za svoju ulogu u ratu u Bosni i Hercegovini, a ponajviše zbog „ srebreničke operacije“, Beara je osuđen u Haagu na doživotni zatvor. Umro je u berlinskom zatvoru sa 77 godina.

Knjigu čini nekoliko dijelova, tri točnije, uz prolog na početku, post scriptum i epilog na kraju.

U napomeni uz ovo izdanje, između ostalog, Đikić piše:“Beara je bio više od poslušnog kotačića u aparatu za proizvodnju smtrti, on je zapravo napravio taj aparat u Bratuncu i Zvorniku od 13, do 16, srpnja 1995. ,godine. Odluke koje je on donosio tih dana bile su važne i sudbonosne, ali ništa on ne bi mogao odlučiti i provesti da nije nastupao naoružan autoritetom Ratka Mladića  i onih koji su imali moć da zaustave Mladića.“

Knjiga Ivice Đikića vrlo nas sugestivno vraća u devedesete, u one neopisive užase, stradanja i uništenja na prostorima jugoistočne Europe u prvoj polovici devedesetih.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

MUDROSITNICE – Uspon u visine

HF

Inovacije i kreacije kandidata

HF

AFORIZMI – Frajer ili bećar

hrvatski-fokus

Javi se!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više