Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– U Hrvatskoj se pokazuje stvarna volja da se bori protiv korupcije.

Damir Habijan, Plenkovićev ministar gospodarstva, N1 TV, https://n1info.hr/vijesti/habijan-u-hrvatskoj-se-pokazuje-stvarna-volja-da-se-bori-protiv-korupcije/ 

– Sve je očekivano, problema nema i dodaje: Ona stagnira, 4,1 posto, dakle, sve je to u okvirima onoga što očekujemo u ovoj godini, imamo trend smanjenja inflacije već više od 15 mjeseci zaredom.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade na podatak da Hrvatska ima najvišu stopu inflacije u eurozoni, N1 TV

– Prednost Hrvatske je ta što ona srećom nema toliki problem s desnicom kao što trenutno imaju Njemačka, Francuska, Austrija, gdje su te stranke toksične, a na kompleksna pitanja nude površne odgovore. Ovo je sjajno vrijeme za populizam. U Hrvatskoj su radikalni desničari bitni kao bijela bojica, ali sigurno ćemo biti suočeni sa šovinizmom i tih marginalnih političara koji se pozivaju na kršćanstvo, a istovremeno sabotiraju katolički nauk.

Dalibor Milas, bivši franjevac a sadašnji raspop koji napada Katoličku Crkvu, N1 TV

 – Donald Trump je u svom predsjedničkom mandatu od 2016. do 2020. često unosio poslovnu logiku u proces donošenja odluka o političkim temama. S vremena na vrijeme izazivala je čuđenje, kritike i nesporazume. Uglavnom, Trump je takvim pristupom uspješno rješavao probleme, kako one koji su se ticali unutarnje američke situacije, tako i one za koje je SAD imao globalnu odgovornost. Uoči predsjedničkih izbora 2020. nije bilo posebno zapaženih promišljanja o tomu da temelji američke države izmiču ključnim etičkim i demokratskim postulatima. Naprotiv, na kraju Trumpova mandata SAD je bio snažno prepoznat po ideološkom naslijeđu svojih utemeljitelja.

Vladimir Pavićević, doktor političkih znanosti, Politika, Beograd

– Premijer šalje poruku narodu da je gluh i slijep. Nema druge. Ili se makni od tog društva jer zastrašujuće smrdi ili se sakrij. Što da rade? Mogu samo šutjeti. Zaboravimo da oni postoje. Nažalost, šteta. Nekad su HSLS i HNS bile stranke, više nisu. Ovdje nije samo to da Plenković misli da nam može prodavati muda pod bubrege, sama činjenica da se javi Udruga hrvatskih sudaca i kaže da se radi o političkoj odluci koju oni ne mogu promijeniti… kakva je to poruka? Čovjek je desetljećima sudac, bit će sudac. Kad bi rekli da traže mjere umjesto da nemaju ništa s tim, bilo bi lakše pokrenuti stegovne mjere za ovakve stvari. Čovjek je lagao na Odboru za pravosuđe. Čovjek kojeg USKOK želi goniti dolazi na mjesto glavnog državnog odvjetnika, za nadšefa USKOK-u. Zar je to pravna država?

Radimir Čačić, bivši čelnik HNS-a, https://n1info.hr/vijesti/cacic-o-izboru-turudica-plenkovic-misli-da-nam-moze-prodavati-muda-pod-bubrege/

– Sve što je bitno glede nacionalnih interesa, suverenističke politike i nacionalnog identiteta sadržano je u našoj politici.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade na HRT-u na seansi samohvale

TVRDNJE

– Ja sam bog tvoj i nemaš drugih bogova,…To je razmišljanje našeg premijera! Kako se vi kmetovi uopće usudite sumnjati u mene(misli on)!?Zar vam nije jasno-da mora biti kako ja kažem!!?? Besprikosnoveno mu se mora vjerovati!!To je autokratski pristup,koji kmetstvo mora prihvatiti,ili ga neće biti. Ako vi ne vjerujete, uvest ću ja one koji će biti sretni da su u Hrvatskoj!

Ljubica Varzić, https://www.nacional.hr/party-za-ekipu-dobiva-milijunske-poticaje-i-lovista-pa-organizira-misteriozne-tulume-za-ministricu/

– Meni se čini da naš Veliki diktator više nema što puno očekivati od Brisela. Tamo su ga pročitali i pitanje je dali ga sada i Ursula uopće poznaje! Nisam siguran da ga bude posjetila na mjestu gdje bude malo dulje kartao! To se vidi i na nervoznim izjavama da je pri kraju živaca i da noću sniva košmarne sne!

Stevo Brajković, https://www.nacional.hr/party-za-ekipu-dobiva-milijunske-poticaje-i-lovista-pa-organizira-misteriozne-tulume-za-ministricu/

– Do sada se nije svađao s europskim institucijama jer je računao na izgradnju karijere u Europi. Mislim da su mu dionice strašno pale. Iz plana Ursule von der Leyen, gdje ona kaže da joj je u fokusu vladavina prava, ja vidim da Plenković nije u njenom planu jer o vladavini prava zaista ne možemo govoriti u Hrvatskoj.

Mirela Ahmetović, saborska zastupnica SDP-a, N1 TV   

– Hamas se predstavlja kao islamski pokret otpora i sunitska islamistička politička i vojna organizacija, tako da ne može predstavljati sve Palestince upravo iz tog razloga: Palestinci nisu samo muslimani.

Widad Tamimi, talijanska spisateljica koja živi u Ljubljani. Ima majku Židovku i ova Palestinca. Diplomirala je politologiju i magistrirala međunarodno pravo, Delo, 21. X. 2023.

– Kada danas (Hrvati) upozoravaju na opasnost bošnjačkog nacionalizma, baca se pod noge njihova povijesna uloga. Zastupa se teza o pozitivom, odnosno “patriotskom nacionalizmu” koji je rezerviran samo za Bošnjake. Ide se tako daleko da se želi promijeniti i zavnobihovski i referendumski karakter BiH, želi se proglasiti bosanska nacija u BiH, što praktično znači bošnjačka. Po logici – jedan narod, jedna nacija, jedna država, BiH bi postala država tog naroda. Srbi i Hrvati bi bili nacionalne manjine i vjerske zajednice. Hrvatsko narodno vijeće i njemu bliske hrvatske institucije i intelektualci, te Katolička crkva u BiH, nikada to neće prihvatiti.

Ivo Komšić, bivši jugoslavenski političar iz Kiseljaka, Report, Sarajevo, https://raport.ba/ivo-komsic-kome-treba-bih-bez-hrvata/; slobodna-bosna.ba/vijest/337900/komentar_ive_komsica_zasto_zele_trojku_odvuci_u_sukob_s_dodikom_i_kome_treba_bih_bez_hrvata.html

GOVOR MRŽNJE

– Hrvatski jezik je svetinja u središtu plemenske imaginacije, vezivno tkivo koje drži naciju na okupu.

Viktor Ivančić, neumorni feralovac piše za Pupovčeve velikosrpske Novosti, https://www.portalnovosti.com/veliki-lektor

– Da nije nas antifašista bilo ne bi bilo ni vas, možda su trebali pustiti Švabe da to završe do kraja!

meleagant, komentator musliman na sarajevskom portalu Klix.ba vrijeđa Hrvate, https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradonacelnik-mostara-o-okupljanju-antifasista-zaustavimo-velicanje-zlocinackih-ideologija/240211033

JUGONOSTALGIJA

– Dakle, prednost se daje kanonskom u odnosu na svjetovno pravo, što znači da će Katolička crkva moći zaći duboko u prošlost i koristeći vlastite pravne izvore, tražiti povrat svega što je u SFRJ dobilo status općenarodne imovine koja će opet postati privatna. 

Saša Ljubičić, novinar Slobodne Dalmacije

GLOBALIZACIJA

 – Pohvalila bih organizaciju provođenja cijepljenja u Crnoj Gori, dostupnost liječnika koji na licu mjesta, jednostavnim uvidom u zdravstveni karton, mogu predvidjeti moguće neželjene reakcije na cjepivo. Doktorica me uputila što mogu očekivati ​​nakon prvog cijepljenja. Upozorila me da jak imunitet donosi jaču reakciju. Tako je i bilo.

Ivana Mrvaljević, nedavno preminula crnogorska glumica od karcinoma koja je zagovarala kolektivno cijepljenje, Portal analitika

– Puno je bolje dati povjerenje onima koji mogu utjecati na politiku. Ako dajete glas nekome tko je uvijek protiv svega što je relevantno i za Europu, i za Hrvatsku, i za građane, bacili ste glas potpuno bez veze, jer ti ljudi osim svoje plaće nikome ništa dobro nisu donijeli. Važno da im se to kaže. Ja to govorim s puno iskustva, jer sam proveo više od tri i pol godine u toj instituciji, jer sam sedam i pol godina na sastancima Europskog vijeća, jer vodimo europsku politiku Hrvatske zajedno s članicama i članovima Vlade i stalo mi je da budem odgovoran partner, a ne nekakav neozbiljan akter koji će potpuno neidentificiran s europskim procesom, donositi nekakve odluke koje nisu utemeljene na našem interesu.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade na HRT-u na seansi samohvale

GLOBALIZACIJSKI FAŠIZAM

– Usred sve veće zabrinutosti zbog rastuće podrške ksenofobnim i antisemitskim skupinama među njemačkim biračkim tijelom, što podsjeća na tamno razdoblje rasta nacionalsocijalizma u prošlom stoljeću, katolički čelnici u Njemačkoj ponovno potvrđuju da je takva ideologija nekompatibilna s kršćanskim vrednotama i demokratskim vrijednostima.

Tekst Vatican Newsa koji je prenijela IKA, https://ika.hkm.hr/novosti/crkva-u-njemackoj-zabrinuta-zbog-porasta-ksenofobnih-stranaka/

– Etnički nacionalizam je nespojiv s kršćanskim pogledom na Boga i čovječanstvo, stoga desničarske ekstremističke stranke i one koje se umnožavaju na rubovima te ideologije ne mogu biti mjesto djelovanja kršćana. Širenje desničarskih ekstremističkih slogana – posebice uključujući rasizam i antisemitizam – također je nespojivo s trajnom ili dobrovoljnom službom u Crkvi.

Iz izjave Njemačke biskupske konferencije (DBK) od 22. II. 2024., katholisch.de, Vatican News

HRVATSKI JEZIK

– DA LI ONI SEBI ŽELE PO NAČELU POVEZANOSTI, NEKAKVOG KONTEKSTA, PROTEGNUTI NADLEŽNOST, PRETPOSTAVLJAM DA ŽELE. MENE VIŠE ZANIMA ZAŠTO (hrv. Žele li oni proširiti svoju nadležnost po principu povezanosti, nekakvog konteksta, pretpostavljam da žele. Više me zanima zašto)

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, Index, https://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovic-napao-europske-tuzitelje-zele-protegnuti-nadleznost-zanima-me-zasto/2542400.aspx?index_tid=472753&index_ref=naslovnica_vijesti_najnovije_d

– Sveden na zakonsku OBAVEZU (hrv. obvezu).

Viktor Ivančić, neumorni feralovac piše za Pupovčeve velikosrpske Novosti, https://www.portalnovosti.com/veliki-lektor

– Mi smo sve ovo vrijeme planirali da izbori za novi saziv Sabora budu održani u miru, VAN (hrv. izvan) ljetne turističke sezone.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade na HRT-u na seansi samohvale

IZMIŠLJENA BOŠNJAČKA POVIJEST

– O broju tog izvornog bošnjačkog stanovništva nema pouzdanih podataka, ali se o tomu može suditi na temelju izvještaja putopisaca i turskih katastarskih knjiga. Kada je riječ o srednjovjekovnoj Bosni, ovi podaci su od posebnog značaja, jer se samo na osnovi njih danas može nešto znati o tadašnjim demografskim prilikama. Bosanska država u vrijeme bana Kulina krajem 12. stoljeća imala je gotovo 160.000 stanovnika. Teritorijalnim širenjem taj broj se povećavao i dostigao više od 400.000 u vrijeme kralja Tvrtka krajem 14. stoljeća. Do 1650. godine postotak bošnjačkog stanovništva porastao je na preko 70 posto ukupnog broja stanovnika tadašnje BiH, uglavnom kao rezultat intenzivne islamske akulturacije. Tijekom sljedeća dva stoljeća visoki se postotak kontinuirano smanjivao, pa je 1750. godine iznosio manje od 57 posto, 1850. godine oko 43 posto, a prema prvom austrougarskom popisu stanovništva 1879. godine 38,73 posto. U tom razdoblju broj bošnjačkog stanovništva nije opadao, već je rastao sporije od broja Srba i Hrvata: 1750. godine iznosio je nešto više od 350.000, 1850. godine oko 420.000, a 1879. godine 448.557.

S. Z., Stav, 18. IX. 2023., stav.ba/vijest/kada-su-bosnjaci-bili-vecina-u-uzicama-kninu-vrgorcu-iloku-sremskoj-mitrovici-budvi/20003

 – Tolerancija koja krasi našu kulturu od Kulina bana je snaga samo u onoj mjeri u kojoj je štite oružane snage koje su joj predane.

Reuf Bajrović, bošnjački ultranacionalistički političar, Istraga.ba

KOMENTARI

– Prvo sam se uzrujavao na sve ove silne kretenske članke na Indexu koji na silu pokušavaju smiješni klub iz Splita promovirati u prvaka ali sad mi je već prilično smiješno. Vi tovari ste najodvratnija gamad koja postoji, stvarno vas jedino majka može voljeti. Istupite više iz lige, spasite nas od kmečanja i kuknjave, dosadni ste i Bogu i vragu.

Malo Morgen, https://www.index.hr/sport/clanak/jakirovic-kakav-bih-bio-da-se-nakon-03-hvatam-za-greske-sudaca/2543383.aspx

– Pa naravno da su dosadili Bogu i narodu, svjesni su ako ne budu prvi sada da će bankrotirati. Euforija će splasnuti, otići će Brekalo, Perišić i još par igrača i klub ne će imati za bročne. Ali zbog onih natpisa dabogda sve izgubili i svastike i svu nesreću koju žele repci, ili vrijeđanje najboljeg veznog igrača u povijesti Luke Modrica želim im svu nesreću sljedećih 100 generacija. Sa takvim stanjem uma ne će nikada ni biti prvi. Ima neka veća sila koja im ne da i ne će im dati jer su pokvareni.

Zvonimir Milić, https://www.index.hr/sport/clanak/jakirovic-kakav-bih-bio-da-se-nakon-03-hvatam-za-greske-sudaca/2543383.aspx

– Mene fascinira kako nas Plenković uvjerava da to nisu novci iz EU. Znači EU se ne smije krasti, ali naša se mogu i smiju. Očito je, mi smo bankomat vladajućima. Mogu sve što žele, što hoće…

Luna777, https://www.24sata.hr/news/imamo-mailove-koji-dokazuju-namjestanje-natjecaja-u-obnovijavi-im-se-oni-ce-odraditi-posao-967422 

– Znam da se Plenković hvalio novcima iz EUROPE za obnovu od potresa, a sad priča kako su to novci iz proračuna, a gdje su onda nestali novci koje nam je EU dala za obnovu. Nestali po HDZ-ovim džepovima ili Plenkoviću objasni narodu.

Simone Karin, https://www.telegram.hr/politika-kriminal/mutni-poslovi-u-obnovi-od-fingiranih-nabava-do-blendanja-razlicitih-izvora-novca-za-istu-svrhu-stvoren-je-netransparentni-kaos/

– Znači anemičar svojim argumentima o nadležnosti i sukobima interesa je dokazao da je i sam umješan u mućke. Zdravorazumno, zašto bi jedan premijer tako slikovito objašnjavao da ne mogu dvije institucije istraživati.

Joško Marović, https://www.telegram.hr/politika-kriminal/mutni-poslovi-u-obnovi-od-fingiranih-nabava-do-blendanja-razlicitih-izvora-novca-za-istu-svrhu-stvoren-je-netransparentni-kaos/

– I dalje ostaje činjenica da je lova ukradena. I sad se AP i NOK ubijaju da objasne da nije evropska, nego naša?!?! I opet pitam – što je s onima koji su lovu mažnjavali??

Boris Kolka, https://www.telegram.hr/politika-kriminal/mutni-poslovi-u-obnovi-od-fingiranih-nabava-do-blendanja-razlicitih-izvora-novca-za-istu-svrhu-stvoren-je-netransparentni-kaos/

PRAVO PITANJE

 – Zašto bi Plenkoviću istražitelji vjerovali na riječ, a ne proveli onu, kako se zove… da, istragu? I zašto bi se, kvragu, uopće uznemiravao zbog ikakve istrage, ako je potpuno siguran da ni on, ni Nina Obuljen Koržinek, ni netko od visokopozicioniranih aktera vlasti nema prste u “medu”?

Jasmin Klarić, novinar portala Telegram, https://www.telegram.hr/politika-kriminal/dosli-smo-i-do-toga-uzdrmani-plenkovic-izmedu-redaka-sugerira-da-eppo-ne-istrazuje-pljacku-nego-protiv-hrvatske-vodi-hibridni-rat/ 

– Zašto DORH već nije pročešljao Mariju Vučković i njezinu ekipu Ojurović i Đurinac koje su također ULOVLJENE „s prstima u pekmezu“?

Mark Filipović, https://www.nacional.hr/party-za-ekipu-dobiva-milijunske-poticaje-i-lovista-pa-organizira-misteriozne-tulume-za-ministricu/

SAMOHVALA

 – Čista energija je budućnost, a Hrvatska ima značajan geotermalni potencijal. Hrvatska ima značajan geotermalni potencijal, te priprema brojne projekte koji će služiti kao obnovljivi, stabilni i neovisni izvori proizvodnje električne energije jer je čista energija budućnost. Projekt DONES, zajednički napor Hrvatske i Španjolske, istražuje načine kako iskoristiti fuziju – čistu nuklearnu energiju, sličnu snazi koja pokreće Sunce – u roku od nekoliko desetljeća.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade u svom govoru na UN-ovoj 28. konferenciji u Dubaju o klimatskim promjenama 

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više