Hrvatski Fokus
Znanost

Massachusetts će stvoriti zalihe 15.000 cjepiva pobačajnih pilula

Očekuje se da će doze trajati godinu dana. Guverner potpisao izvršnu naredbu o zaštiti pilule

 

Massachusetts će primiti i stvoriti zalihe 15.000 cjepiva pobačajnih pilula mifepriston kako bi se osiguralo da ljudi mogu pristupiti najmanje godinu dana nakon odluke teksaškog suca da suspendira odobrenje lijeka od strane FDA.

Guvernerka države Maura Healey uputila je prošlog tjedna Sveučilište Massachusetts Amherst da kupi doze, koje bi mogle stići već ovog tjedna, rekla je na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

“Pobačaj će ostati siguran, legalan i dostupan ovdje u Massachusettsu”, rekao je Healey, okupljen zajedno s državnim zakonodavcima i čelnicima za reproduktivna prava na stepenicama Državnog doma.

Država je brzo reagirala nakon oprečnih presuda u petak navečer koje su istodobno suspendirale odobrenje FDA za mifepriston i blokirale vladu u ograničavanju pristupa piluli. Suprotstavljene naredbe rezultirale su velikom zbrkom za pružatelje usluga, odvjetnike, pa čak i Ministarstvo pravosuđa.

“Za sve kojima su potrebne usluge, kojima je potrebna skrb, ništa se nije promijenilo i ništa se neće promijeniti”, zbog odluke američkog okružnog suca Matthewa Kacsmaryka u Teksasu, rekao je Healey.

Bolnice i pružatelji zdravstvenih usluga također kupuju dodatne doze pilule za pobačaj, rekao je Healey.

Guvernerka je rekla da nije zabrinuta zbog potencijalne pravne odgovornosti vezane za stvaranje zaliha pilule.

Healey je također izdao izvršnu naredbu u kojoj je izjavio da se Massachusettsov Zakon o štitu iz 2022. koji štiti pružatelje usluga i pacijente od ograničenja pobačaja iz drugih država i zahtjeva za izručenjem proteže i na pobačaj lijekovima.

“To će osigurati da pružatelji usluga, uključujući farmaceute, mogu nastaviti skladištiti i izdavati mifepriston i zaštitit će pružatelje usluga i pacijente od kaznene i građanske odgovornosti za pristup ovoj osnovnoj zdravstvenoj skrbi”, rekao je Healey.

Sen. Elizabeth Warren (D-Mass.) rekla je da “trenutna borba nije gotova”.

“Jedini način na koji ćemo to zaustaviti jest na glasačkoj kutiji”, kazao je Warren. “Molim vas da se naljutite, ostanete ljuti i usmjerite svoj bijes u stvarne promjene.”

Kalifornija je također osigurala 250,000 tableta drugog lijeka za pobačaj, Misoprostol, s planovima za kupnju do 2 milijuna.

Allie Reed, https://news.bloomberglaw.com/health-law-and-business/massachusetts-will-stockpile-15-000-doses-of-abortion-pill

Povezane objave

Herbert Marcuse – glavni ideolog Nove ljevice čiji je cilj bio izvršiti ‘kulturnu revoluciju’ i promijeniti Zapad

hrvatski-fokus

Španjolska vlada priznala da je po nalogu UN-a prskala chemtrailse po vlastitom narodu

hrvatski-fokus

Cjepivo Astra Zeneca i stvaranje krvnih ugrušaka

hrvatski-fokus

Adam i Eva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više