Hrvatski Fokus
Gledišta

Đorđe Ćurčić: Želimo doći do dodatnih sredstava

Mogućnosti prekogranične suradnje nacionalnih manjina

 
 
U palači Srijem u Vukovaru održan je sastanak predstavnika nacionalnih manjina s područja naše županije s predstavnicima nacionalnih manjina iz Republike Srbije. Inicijator skupa, dožupan Đorđe Ćurčić naglasio je kako je cilj razgovarati o mogućoj suradnji u pripremi i provedbi projekata u okviru nacionalnih i EU natječaja usmjerenih na djelovanje nacionalnih manjina.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/M.SAPIC_POSETA_ZVO_I.jpg
Milan Šapić
 
– Želimo zajedničkim projektima prekogranične suradnje doći do dodatnih sredstava koja će pomoći organizacijama nacionalnih manjina obje zemlje u njihovom daljnjem radu. Tu postoje velike mogućnosti i očekujemo da će u ovoj financijskoj perspektivi manjine imati prioritet. Dakako postoje mogućnosti i kandidiranja projekata kroz nacionalne natječaje. Ono što želimo postići je to da nacionalne manjine ne predstavljaju samo ukras kako u jednoj tako i u drugoj državi nego da vlastitim snagama iskoriste ono što mogu i što im se pruža, dakako uz podršku izvršne vlasti – naglasio je Ćurčić, dodavši da je ovo prvi sastanak ovakve vrste, a da će idući održati u Srbiji.
Uz župana Božu Galića i generalnoga konzula Republike Srbije u Vukovaru Milana Šapića, skupu je nazočio i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, krovne organizacije manjina u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je da Hrvatska može biti primjer kako su manjine ušle u kulturni, društveni i politički život naše zemlje, naglasivši ujedno značaj Hrvatske u pomoći kod europskih projekata namijenjenih nacionalnim manjinama.
 
Olena Papuga, zastupnica u Skupštini Republike Srbije, koja je ujedno i članica Odbora za ljudska i manjinska prava te članica Nacionalnog savjeta Rusina, naglasila je koliko je za manjine u Srbiji značajno povezivanje s manjinskim zajednicama u Hrvatskoj s obzirom da je
 

Željko Komljenović, http://novosti.hr/mogucnosti-prekogranicne-suradnja-nacionalnih-manjina/

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Državno odvjetništvo radi protiv Hrvata

HF

S istinom na čistac – Trovanje bl. Stepinca, ulica partizanskim koljačima…

hrvatski-fokus

Žigmanov nije predstavnik Hrvata u Srbiji

HF

Vučić je nedosljedna osoba u svako doba

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više