Hrvatski Fokus
Gledišta

Opasna privatizacija javnoga zdravstva

Miješanje privatnog i javnog zdravstva ne nailazi na odobravanje hrvatskih građana

 
 
Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti djelatnost primarne zaštite privatizirat će se na nepošten način (potpuno i trajno privatizirati, ali ipak ostati na državnim jaslama). Smatramo da se privatizacija javnog zdravstva ne smije dogoditi bez jasnih pokazatelja prednosti takvog postupka, a osobito se to ne smije dogoditi bez suglasnosti pravih vlasnika – tj. građana. Kako bismo sačuvali naše javno zdravstvo, molimo Vas za potporu Otvorenom pismu. Ukoliko se slažete sa stavovima u Pismu, dostavite mail s oznakom „SLAŽEM SE“ kao i Vašim imenom, prezimenom i zanimanjem na  gorjanski@os.t-com.hr
Pismo s imenima svih koji su ga podržali, bit će početkom svibnja dostavljeno javnosti kao poticaj na javnu raspravu.   
Bit će nam drago proslijedite li ovaj mail i drugim zainteresiranim osobama.
S nadom u očuvanje našeg zdravstva srdačan pozdrav
Dražen Gorjanski
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/160317_vo2ei_rci-m-lab_sn635.jpg
Otvoreno pismo ministru Kujundžiću
Zašto privatizacija primarne zaštite?
Poštovani gospodine Ministre!
Slijedom otvorenog savjetovanja o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti  koji predviđa potpunu i trajnu privatizaciju primarne zaštite, molimo Vas pojasnite hrvatskoj javnosti sljedeće:  
1. Zbog čega se provodi potpuna privatizacija primarne zaštite?
2. Hoće li privatizirane ambulante raditi na načelima konkurentnosti i slobodnog tržišta ili će i dalje biti na državnim jaslama?
3. Slažu li se i vlasnici primarne zaštite (hrvatski građani) s pretvaranjem javnog zdravstva u isključivo privatnu djelatnost?
 
1.Vjerujemo da imate jake, na dokazima utemeljene radove o prednostima potpune privatizacije primarne zaštite. Pod prednošću možemo smatrati bilo koji pozitivan učinak ili novu, dodanu vrijednost koju će imati privatizirana ambulanta u odnosu na javnu. Ono što do sada znamo jest to da takvih razlika – nema. I sami liječnici koji zagovaraju privatizaciju navode da „većina pacijenata i ne zna je li njihov liječnik privatnik ili zaposlenik doma zdravlja.“˙[1]
Isticano povećanje broja učinjenih usluga (DTP-ova) nakon privatizacije pokazala se sporna (ne samo kod nas nego i u drugim zdravstvenim sustavima) zbog sljedećeg:  
a) Iako se broj usluga povećavao, nije došlo ni do porasta zdravlja građana, ni smanjivanja lista čekanja kao ni smanjivanja zdravstvene potrošnje.
b) Kontrola povećanog broja učinjenih usluga pokazuje (u svim sustavima) kako je riječ samo o načinu uvećavanja prihoda ambulante. Drugim riječima, usluge se povećavaju ne s ciljem boljeg liječenja pacijenata, nego s ciljem veće zarade.
c) Želja za povećanje zarade prečesto navodi liječnike na lažiranje učinjenih usluga ili drugačije (skuplje) prikazivanje učinjenih usluga, no što je to bilo u stvarnosti. http://www.fraud-magazine.com/article.aspx?id=4294976280
d) Posebno poteškoću predstavlja (u želji za što većom zaradom) mogućnost prevelike primjene nepotrebnih i uvijek potencijalno opasnih zdravstvenih usluga.
https://www.cnbc.com/2016/07/22/1-billion-alleged-medicare-fraud-money-laundering-scheme-leads-to-florida-arrests.html
 
2.Prema nacrtu Zakona, privatne ordinacije ne će biti samostalni poduzetnici te neće poslovati na načelima slobodnog tržišta i konkurentnosti. Iako privatne, ambulante će i dalje biti na ugovoru s HZZO-om koji će im pokrivati plaće, sve troškove poslovanja i dodatno plaćati za učinjene usluge (505.000 kuna godišnje za standardnu ambulantu – NN 56/2017). Pored stalnog i sigurnog ugovora s HZZO-om, privatna će ambulanta moći i zarađivati samostalnim poslovanjem (čl. 55). Kako nazvati takvu privatizaciju kojoj je suština biti privatnik na državnim jaslama: lažna, podvaljena, uhljebistanska, hrvatska? Smatrate li takvu privatizaciju dobrom za hrvatsko zdravstvo? Smatrate li takvu privatizaciju pravednom prema bolničkim liječnicima koji i dalje ostaju javni djelatnici?
S obzirom da će vlasnici ambulante pravo na djelatnost moći prenijeti (drugim riječima prodati odnosno ostaviti u nasljedstvo svojoj djeci; čl. 63.) jasno je da tako potpuno zatvaramo primarnu zaštitu za mlade liječnike, legaliziramo nepotizam i stvaramo plemstvo obiteljske medicine. Smatrate li stvaranje plemstva u javnom zdravstvu primjerenim činom?  
 
3.Prije potpune privatizacije primarne zaštite trebalo bi o tome pitati i vlasnike tj. hrvatske građane.  Jer, upravo su hrvatski građani (a ne neka politička stranka ili Vlada) vlasnici javnog zdravstva. Slažu li se i vlasnici s planiranim poklanjanjem svoga zdravstva (budućim) „privatnicima“?  
Miješanje privatnog i javnog zdravstva ne nailazi na odobravanje hrvatskih građana. U anketi provedenoj u časopisu Lider [2], 99,1 % građana (5123 glasova) u odnosu na 0,9% (49 glasova) izjasnilo se protiv miješanja javnih i privatnih praksi. S obzirom na navedeno, ne smatrate li nužnim pitati građane o najavljenoj privatizaciji? Ne smatrate li da bi građani na referendumu trebali odlučiti o sudbini svoga zdravstva?
Poštovani gospodine Ministre, nadamo se da ćemo suradnjom svih zainteresiranih iznaći bolje modele razvoja javnog zdravstva i odagnati sumnje o podvaljenoj privatizaciji primarne zaštite. Pri tome i oni željni privatizacije neće biti zakinuti – oni uvijek mogu osnovati privatnu ambulantu ili polikliniku, odvojiti se od HZZO-a i zaplivati poduzetničkim vodama.
Sa željom da naše javno zdravstvo bude što bolje.
Srdačan pozdrav
 

 Dražen Gorjanski

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Meteorski roj

hrvatski-fokus

Žigmanov ponovno napao hrvatskoga veleposlanika u Beogradu

hrvatski-fokus

Povijesne obmane

hrvatski-fokus

Je li prijevara vrlina ili mana?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više