Hrvatski Fokus
Hrvatska

Održan spomen na žrtve u Mrtvom jarku

Šuti ovo polje, ove ptice, ove šume…

 

U organizaciji udruge Hrvatski domobran Virovitica održan je u subotu 21. kolovoza 2021. spomen na žrtve totalitarnog komunističkog režima u Mrtvom jarku, koji se nalazi na istočnim obroncima Bilogore, općina Suhopolje, Virovitičko-podravska županija. Predsjednik ove Udruge Vlatko Ljubičić je otvorio spomen-skup i pozdravi nazočne među kojima su bili bivši saborski zastupnici dr. Josip Katanušić i dr. Rudolf Brijačak. Na ovaj spomen se odazvao i Vladimir Besek, predsjednik virovitičke organizacije Domovinskog pokreta. Govor biše diplomatkinje i književnice Tuge Tarle, koja iz opravdanih razloga nije mogla doći, vrlo lijepo i doživljeno je pročitala gospođa Zrinka Žiga  tako da su neki slušatelji rekli da su slušajući uživali. U okviru ovog govora pročitani su i stihovi koji su napisani baš za ovu prigodu:

 

Šutnja. – Šuti ovo polje, ove ptice, ove šume,

Nebo! Eno, iznad naših čela –šuti.

Samo zemlja plače skrivajući tijela

Domobrana pod majčinske skuti.

 

Zemlja. – Zemlja jeca, rida, u ranama stenje,

Sveta mučenička krv je guši.

Bol je silna, kipi, do neba se penje

I ostavlja oštar rez u duši.

 

Krvnik. – Krvnik se iskupio nije za svirepa djela.

Ne kaje se, žrtvama svog zločina se ruga.

Njegova je savjest mrtva, otupjela, 

A nas tišti nepravda i tuga.

 

Pravda? – Nema pravde! Mrtvi jarak zalud čeka 

Pravdu. Samo Bog će sudit zlikovcima.

Na nama je, za našega vijeka

Častit žrtve štiteć istinu o Njima.

 

Voditelj skupa i predsjednik ove Udruge je nakon toga izložio svoje razmišljanje na temu: Zašto masovne grobnice u Mrtvom jarku već petnaestu godinu stoje otvorene, a ne istražene? On je istaknuo da su ove masovne grobnice, ove žrtve i ove kosti u Mrtvom jarku samo dio žrtava Križnog puta, samo  dio mnogobrojnih materijalnih dokaza da su Hrvati žrtve zločina genocidnih razmjera, a Titovi partizani počinitelji zločina genocidnih razmjera nad hrvatskim narodom. Zbog toga je mnogima u interesu da ovi materijalni dokazi ne iziđu na svjetlo dana. Među njima je i politička i ideološka osovina Srb-šuma Brezovica – osovina slavljenika četničkih i komunističkih ustanaka.  

Gospođa Marica Domokuš je pozdravila nazočne u ime molitvene zajednice iz Virovitice te pozvala nazočne da joj se pridruže u molitvi koju je sama sastavila. Gospođa Mirjana Jurković je kao predstavnica molitvene zajednice iz Virovitice pred-molila Litanije Krvi Gospodina našega Isusa Kristove. Nakon toga se pristupilo polaganju vijenaca i paljenju svijeća. 

Vlatko Ljubičić

Povezani članci

ZA DOM

HF

Tko je i što je zagrebačka udruga SF:ius – Socijalni rub: zanimljive neispričane priče?

HF

Ljubljana priječi slobodno kretanje osoba

HF

Hrvati nikada ne će uživati blagodati funte

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...