Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Louis Svećenski – hrvatski glazbenik u Americi

Jedan od utemeljitelja u Americi zadugo veoma poznatog ‘Kneisel kvarteta’ u kojemu je svirao od 1885. do 1917. godine

 

Ovoga ćemo puta sjesti u „time machine“ i nakratko posjetiti američki grad Boston negdje krajem 19. stoljeća. To je jedan od najstarijih gradova u Americi s bogatom političkom i kulturnom poviješću, posebice glazbenom.

Bostonska simfonija, utemeljena 1881., jedan je od „5 velikih“ orkestara u Americi i svjetskoga je glasa. Nažalost, malo Hrvata zna da je glazbenoj slavi toga grada puno pridonio i Ljudevit Svećenski (1862. – 1926.), sin Lijepe Naše.

Ljudevit je rođen u Osijeku 7. studenog 1862. podrijetlom od židovskih roditelja. Osnovnu i srednju školu završio je u Osijeku, a 1882. je diplomirao na Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, s pohvalama slavnog Ivana Zajca. Potom je nastavio studirati glazbu u Beču uz novčanu pomoć hrvatskih vlasti u Zagrebu. Godine 1885., kao violinist, diplomirao je s izvanrednim uspjehom, vratio se u Zagreb i iz domoljubnih poriva pohrvatio prezime iz Kohn u Svećenski.

Uskoro po povratku sa studija u Beču Ljudevit se odazvao pozivu bostonske simfonije, otišao u Boston i bio jedan od njezinih ključnih članova od 1885. do 1903. Svirao je violinu i violu, ovisno o potrebama orkestra. Bio je jedan od utemeljitelja u Americi zadugo veoma poznatog “Kneisel kvarteta” i u njemu svirao od 1885. do 1917. godine. Bio je također profesor glazbe u New York Institute of Musical Arts (Juilliard) kao i jedan od utemeljitelja “Curtis Institute of Music” u Philadelphiji (1924.) Osim što je bio i izvanredan profesor, pripremio je adaptacije za violu i violinu i vježbe za više od stotinu klasičnih kompozicija.

Ljudevit je bio i obiteljski čovjek. Supruga mu Bertha i on imali su kćeri Claire, Marion i Louise C. Posljednja je bila kazališna glumica u New Yorku. Nakon poduljeg obolijevanja i tri operacije umro je u New Yorku 18. lipnja 1926. godine. Zanimljivo je da je Ljudevit amerikanizirao svoje ime u Louis, ali se uvijek potpisivao Svećenski i to s hrvatskim “ć”.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Ograđujem se od konstrukcija kapetana Dragana

hrvatski-fokus

Svjetionici hrvatske riječi

HF

Nova kuća (drugi dio)

hrvatski-fokus

Joe Magarac – čelični čovjek, divovski snažan

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više