Hrvatski Fokus
Hrvatska

Petsto godina od ustoličenja biskupa Berislavića

Svečano misno slavlje održano je u katedrali sv. Lovre koje je predvodio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić

 
 
Veličina, važnost i ljepota jednoga grada leži u njegovim ljudima, a jedan od njih bio je ban i biskup Petar Berislavić. Na inicijativu  i organizaciju udruge VELUR iz Trogira te župe sv. Jakova apostola iz Trogira, uz suorganizaciju OŠ „Petar Berislavić“ i Matice Hrvatske – ogranak Trogir, 16. svibnja održan je vjersko – znanstveno – kulturni program povodom 500. obljetnice ustoličenja bana i biskupa Petra Berislavića – trogirskog i hrvatskog velikana, koji je položio život na oltar Domovine. Svečano misno slavlje održano je u katedrali sv. Lovre koje je predvodio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić uz koncelebraciju župnika slavljeničke župe prof. fra Nediljka Jerkana, trogirskog dekana don Pavla Piplice i fra Ferde Jukića uz pratnju mladog župnog zbora župe sv. Jakova kojim ravna profesorica Ivana Milin. Na misnom slavlju nazočili su sudionici, uzvanici, mediji, učenici i učitelji škole koja slavi svoj dan i vjerni puk. Program je nastavljen u Gradskoj loži predavanjem fra Gabrijela Hrvatina Jurišića o životu bana biskupa Berislavića.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/05/trogir_ban_berislavic.jpg
Biskup Petar Berislavić rođen je 1475. u Trogiru, a poginuo je 1520. godine u borbama protiv Turaka. Loža i spomenik Petra Berislavića u neposrednoj je blizini Muzeja grada Trogira. Nosi gotička stilska obilježja te je, do danas, imala djelomično sačuvana prozorska stakla sastavljena od okruglih komadića povezanih olovom. U njoj se rodio hrvatski ban i biskup Petar Berislavić, glasoviti borac protiv Turaka. Kraljev kancelar i vesprimski biskup, Trogiranin Petar Berislavić postaje banom god. 1513., te odmah odlučno ide braniti domovinu. Nakon što je od svog velikog prijatelja pape Lava X. primio novčanu pomoć od 50 000 dukata, ban se vraća u Hrvatsku da organizira hrvatske ratnike za boj. Kako su u to vrijeme nakon kratkog zatišja Turci započeli s novim valom navala prodirući još dublje u ranjenu Hrvatsku, ban je morao na brzinu skupiti vojsku, te krenuti u akciju.
 
Na Veliku Gospu 15. kolovoza godine 1513. Petar Berislavić izvodi vojne manevre, a Turci kopaju rovove kod Blinje misleći da je banova vojska velika. Međutim nakon što je turska ophodnja otkrila da je kršćanska vojska brojčano mnogo slabija od njihove, oni kreću u navalu. Dana 16. kolovoza odigrala se velika bitka koja je završila velikom pobjedom hrvatskih vojnika kod Dubice na Uni. Turci su doživjeli strašan poraz, mnogo ih je poginulo u boju, a mnogi su se pri bijegu utopili u Savi i Uni. Pretpostavlja se, da je tada izgubilo živote oko 4 000  do 7 000 turskih vojnika. Među poginulima bilo je i četvero turskih vojvoda, dok je peti bio zarobljen te je zajedno s ostalim zarobljenicima poslan kao dar kralju Vladislavu.
 
Sjajne vijesti o velikoj hrvatskoj pobjedi brzo su se pročule po svim kršćanskim zemljama. O hrabrom junaku i slavnom ratniku banu Petru Berislaviću mnogo se je pričalo, a na Božić mu je papa Lav X. osobno darovao blagoslovljeni mač i klobuk. Uz duhovnu i moralnu potporu napaćenom hrvatskom narodu, papa Lav X. (Giovanni Medici) je jedini koji je obilno pomagao u novcu, hrani, oružju i drugim materijalnim dobrima. Također je pisao poslanice svim vladarima tadašnje kršćanske Europe moleći ih da pomognu iscrpljenoj Hrvatskoj i njezinom banu.
 
Ban Berislavić uspješno je ratovao protiv Turaka sedam godina. Jednu od najvećih pobjeda ostvario je god. 1518. kad je razbio Turke kod grada Jajce kojem je donio opskrbu. Troškove za bansku vojsku podmirivao je uz pomoć hrvatskog sabora, pape Lava X., a često puta je i sam prodavao i zalagao svoje posjede i imovinu.
 
U planini Plješevici, negdje između Korenice i Bihaća na Uni, ban je sa svojih 300 ratnika razbio i natjerao 800 turskih vojnika u bijeg. Prigodom potjere ban je zaostao zajedno sa svojom dvojicom mladih pomoćnika zbog nezgode s konjem. Baš kad su riješili problem s konjem, na njih je iznenada navalilo oko 60 Turaka. Ban Petar Berislavić rekao je svojim pomoćnicima da bježe, te je sredivši nekoliko Turaka s mačem u ruci junački poginuo. Bilo je to 20. svibnja 1520. a opća žalost za banom kojeg su Hrvati voljeli kao oca zavladala je u Hrvatskoj, te širom Europe. Nekoliko sati nakon banove pogibije, papa Lav X. imenovao je hrabrog Petra Berislavića kardinalom, ne znajući da je on mrtav. Njegova odrubljena glava prebačena je u grobnicu u mađarski grad Vesprim. Berislavić je bio prijatelj i zaštitnik mnogih hrvatskih humanista. S Markom Marulićem bio je vezan ne samo intimnim i iskrenim prijateljstvom nego i srodnošću pogleda. Njegova poruka konzistoriju kardinala, u vezi s bijednom pomoći, odaje onaj isti buntovno kritički duh koji progovara s Marulićevih stranica, dok je ideal Juditina domoljublja u Berislavićevu životnom djelu gotovo utjelovljen.
 
I dok su humanisti i diplomati svojim poslanicama i diplomatskim aktivnostima tražili pomoć, a pjesnici kao Marulić razbuđivali domoljublje svojim stihovima i molitvama, dotle je ban Berislavić kao rođeni ratnik mačem branio domovinu. Za svoje brojne zasluge opjevan je već za života.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Promjene, revizije i Škoro

HF

U štokavskom standardu dubrovačke književnosti ugrađen je genius loci – duh mjesta. A taj duh i to mjesto nisu dio srpske književnosti ni kulture

hrvatski-fokus

HNES u Sisku

HF

Podjela na šest izbornih administrativnih jedinica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više