U koprivi se nalaze i flavonoidi koji dobro djeluju na rad organizma
Kopriva (Foilum Urticae) iz porodice (Urticaceae) ljekovita je biljka poznata još iz brončana doba. Rasprostranjena je posvuda. Kopriva je trajnica koja je najčešće visoka do 1,5 metra. Nama je najpoznatija po listovima, srcolikim i nazubljenim, obraslim kratkim dlačicama kao i stabljika. U tim dlačicama krije se tajna koprivina žara; pri dodiru ispuštaju histamin i mravlju kiselinu koja peče. Postoji više od 50 različitih vrsta koprive iako su „žarne“ koprive samo dvije: velika/obična kopriva (Urtica dioica) te mala kopriva/žara (Urtica urens).
Od koprive za lijek i zdrav život može se uzeti, sve od stabljike do listova. Stoga su poznate tinktura od lista koprive, tinkture od korijena koprive, ulje od koprive, sirup od koprive… Ljekovito je i žarenje koprivom. Tim se žarenjem liječe reumatoidnih bolesti, uklještenja, slaba cirkulacija i sl. Od koprive rabi se sjeme za liječenje muške neplodnosti. Od koprive je jako dobro i biljno gnojivo.
Koprivu su stari Grci koristili za masažu protiv reumatskih bolova. Kopriva poboljšava rad probavnog sustava. Sadrži kalcij, kalij, fosfor, željezo, vitamine C i A i organske kiseline. Također, u koprivi se nalaze i flavonoidi koji dobro djeluju na rad organizma. Ekstrakt korijena ima mnogo željeza, koristi se protiv opadanja kose i pozitivno utječe na krv. Od koprive se često priprema čaj i sok te koristi se često u kuhinji. Djeluje kao diuretik i antihemoragik. Kopriva je i jedna od rijetkih biljaka bogatih titanijem.
Bez obzira na ljekovita svojstva, kopriva se ne konzumira svježa jer ponekad mogu nastupiti problemi s probavnim sustavom i crvenilo kože. Osim što štiti od bolesti, kopriva može suzbiti lisne uši koje su veliki nametnik voću. Koprive se često koriste kao hrana zečevima i svinjama. Kopriva se koristi i u prehrambenoj industriji, npr. u proizvodnji sira yarga, te začinjene varijante gouda sira. Kopriva može poslužiti za pripremanje raznih jela, a u sjevernoj Europi često jedu juhu od koprive. Korijen koprive se koristi za dobivanje žute boje, a iz lišća može se dobiti žućkasto-zelena boja. Kopriva sadrži likasta vlakna, pa se često koristi i u tekstilnoj industriji. Za razliku od pamuka, raste jednostavno, bez pesticida, no njezina vlakna su dosta hrapavija.
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. PrihvatiPročitaj više