Hrvatski Fokus
Društvo

Strast za čokoladom

Hrvatska čokolada u Guinnessovoj knjizi rekorda

 
 
Stigla je i službena potvrda. Čokolada koju je splitski glazbenik i čokolatijer Marinko Biškić u travnju izlio na Peristil za 25. rođendan svoje tvrtke, najveća je ikada napravljena u svijetu.Iako ju je sa svojim zaposlenicima u tajnosti pripremao gotovo tri mjeseca, nestala je u tren, no kao još neke stvari u Splitu, i peristilska čokolada sada živi vječno. Čuveni Guiness je poslao potvrdu na kugli zemaljskoj veće čokolade do sad nije bilo. Dužina Nadalininog čokoladnog trga je 16, širina 6,5 metara, a debljina 1 centimetar. Za ovaj podvig upotrijebili su 800 kilograma vrhunske tamne čokolade sa 70 posto kakaa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2015/06/cokolada108062015.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg
– Nakon višemjesečnih priprema u našoj maloj tvornici u Solinu Nadalinin team od 15 članova od ranog jutra je slagao ovu divovsku slatku poslasticu. Nakon skidanja folije dio smo podijelili građanima i gostima Splita, a drugi dio smo spakirali. Podijelili smo ga splitskim domovima za djecu, udrugama koje brinu o beskućnicima, staračkim domovima… – kaže Marinko Biškić, vlasnik Nadaline. Strast prema čokoladi Biškić je pretvorio u posao nakon što je na noge postavio preradu začina, a u slobodno vrijeme vodi ponovno okupljeni bend iz 80-ih 'Fon Biskich i Narodno blago'. Tvrtka LUXOR se od 1990. godine bavi proizvodnjom, preradom i pakiranjem začina, začinskog bilja, suhog voća i dodataka hrani. Neke od tih proizvoda tvrtka proizvodi sama (vanilin šećer, prašak za pecivo te mješavine začina), a neke otkupljuje od dalmatinskih poljoprivrednika i prerađuje ih (lovorov list ružmarin, kadulju, mljeveni rogač).
 
„I kad se stabilizirao posao sa začinima, odlučio sam realizirati svoju želju iz djetinjstva da proizvodim vlastitu čokoladu.“ Nakon dugogodišnjih priprema 2007. godine tržištu je ponuđeno 10 vrsta tamnih čokolada Nadalina. Egzotično i lokalno spojeni su u tamnoj čokoladi sa 70 % kakaa i dodatkom rogača s otoka Drvenika, cimeta, baćinskih suhih smokava, hvarskog  prošeka, lavande, badema te ekstra djevičanskog maslinovog ulja i meda. Čokoladni pogon je proširen proizvodnjom pralina po recepturama čokolatjera i glazbenika Marinka Biškića.
 
„Trenutačno proizvodimo 20-ak različitih čokolada, a uvijek se trudim napraviti nešto originalno. Svi se čude čokoladi s lavandom, ali nakon što probaju, brzo se oduševe. Najdraža mi je čokolada punjena kremom od suhih smokava i prošeka na kojoj sam radio godinu dana“, kaže Biškić. Ova je čokolada dobila nagrade za inovaciju. Na izložbi inovatora ARKA čokolada punjena kremom od maslinovoga ulja i čokolada s 50 % cvjetnog meda osvojile su brončanu medalju. „Svoje dvije velike ljubavi, glazbu i čokoladu spojio sam u najnovijem proizvodu – čokoladnoj gramofonskoj ploči koja svira moju i Belanovu pjesmu. Možete obrisati prašinu s vaših starih gramofona i nekoliko puta preslušati pjesmu, a nakon toga pojesti slasnu tamnu čokoladu na kojoj je snimljena pjesma. Cijeli život slušam glazbu čiji je glavni 'sastojak' strast. Strast se može povezati i sa začinima, dok prema čokoladi gajim istinsku strast kao ljubitelj slatkoga. Zato je za proizvode Nadalina slogan: „STRAST NARODU“, kaže Biškić.
 

Nives Matijević

Povezane objave

EPIGRAMI – Raspametile se ovce

hrvatski-fokus

Naše uljarstvo iz 1924. godine

hrvatski-fokus

Društvo prijatelja Otoka Lokruma

HF

Šale male

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više