Hrvatski Fokus
Gledišta

Zastupnik Jovanović laže!

Reforma školstva potrebna, ali svjestan sam kolike bi ogromne štetne posljedice proistekle iz primjene predloženoga CKR-a

 
 
Pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora Boži Petrovu
Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora,
na sjednici Hrvatskog sabora od 14. 12. 2016. prema fonogamu koji mi je dostavljen, gospodin zastupnik dr. sc. Željko Jovanović iznio je grube optužbe i uvrjede na moj račun:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2016/12/zdravstveniodgoj.com_uploads__d6b8f974-dc0e-0a0a-bffe-51216c6dff15_zeljko_jovanovic51-580x386.jpg
Željko Jovanović
 
Optužen sam kao osoba "koja je javno lagala, lažno se predstavljala, čak pisala plagijate i tim plagijatima se javljala na raspravu o kurikularnoj reformi".
Optužen sam da sam "izmanipulirao ljude", autore recenzija Cjelovite kurikularne reforme (CKR).
Optužen sam: "jedan od predvodnika stalnih napada i na strategiju i na kurikularnu reformu, potpuno neutemeljeno, a na način pamfleta, plagijata, upravo je Vladimir Paar".
Optužen sam: "javio se na natječaj, a nije se javio".
Optužen sam kao plagijator: "Iz materijala koje je poslao, a koje je prepisao iz materijala, koji je bio na raspravi u Srbiji, dakle plagirao je, i kao takav nedostojan je svega onoga što HAZU danas znači" 
 
Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, budući da su ove teške optužbe izrečene u časnom domu hrvatske države pred cijenjenim zastupnicima i obznanjene hrvatskoj javnosti, molio bih da se Saboru stavi na raspolaganje moj argumentirani odgovor, sa lako dokazivim činjenicama, koje opovrgavaju zastupnika Jovanovića.
 
Nisam se "lažno predstavljao": da sam 24 godine akademik HAZU-a, da sam u HAZU-u predsjednik Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo, da sam autor 245 znanstvenih publikacija uključenih u najpoznatiju svjetsku bazu znanstvenih publikacija Web of Science sa strogom međunarodnom recenzijom, i da se još od doba ministra Šuvara uporno zalažem za moderni razvoj hrvatskog školstva a naročito za ključnu ulogu matematike, fizike, kemije, biologije, geologije i informatike u razvoju gospodarstva i društva i da sam tijekom zadnjih četrdeset godina također objavio stotinjak stručnih tekstova o problematici obrazovanja.
 
Nisam "pisao plagijate i njima se javljao na javnu raspravu" niti "prepisao materijale koji su bili na raspravi u Srbiji". Javno pozivam dr. sc. Jovanovića da pokaže jedan jedini plagijat koji sam ja napisao. Možda je dr. sc. Jovanović nešto pobrkao, jer je zaboravio pogledati tko je autor tekstova koji mu se ne sviđaju. Činjenično stanje je sljedeće: Predsjedništvo HAZU-a me je imenovalo za predsjednika Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo. Vijeće je donijelo odluku da se od eksperata (u i izvan HAZU-a) zatraže stručne recenzije prijedloga Cjelovite kurikularne reforme koju je vodio dr. sc. Jokić. Prema svjetskoj praksi, za svaku recenziju je odgovoran njezin autor. U Vijeće je stiglo sto recenzija i na svakoj recenziji stoji ime autora, zvanje i njegova institucija. Zamjenik ministra Šlezak zatražio je da te recenzije Vijeće proslijedi Ministarstvu na javnu raspravu o kurikulu koja je bila u tijeku. Sukladno tome, tajnici Vijeća u HAZU-u dao sam uputu da sve pristigle recenzije Vijeće šalje Ministarstvu: zato je pošiljatelj Vijeće, i ja kao predsjednik u ime Vijeća. Iako na svakoj recenziji jasno piše ime autora recenzije, zastupnik Jovanović proglašava da sam ja plagirao te recenzije. Kako netko može biti plagijator, kada uopće nije autor? Što se pak tiče moga plagiranja "materijala iz Srbije", pozivam dr. sc. Jovanovića da pokaže u kojemu mojem tekstu sam to napravio. Takav moj tekst ne postoji! I jesam li onda plagijator kao što misli dr. sc. Jovanović?
 
Nisam propustio ponuditi Ministarstvu suradnju da pomognem u nastojanjima za poboljšanje školstva. Akademike Paara i Popovića na natječaj za sektorsko vijeće za odgoj i obrazovanje je prijavio HAZU. Krajem 2014. godine HAZU je dobio odbijenicu s potpisom pomoćnice ministra prof. dr. sc. Beljo Lučić. Na ponovnu prijavu 2015. godine nije stigao nikakav odgovor Ministarstva.
 
Nisam izmanipulirao preko sto istaknutih učitelja i profesora sa škola, sveučilišnih profesora, znanstvenika sa znanstvenih instituta i  akademika da volonterski pišu negativne recenzije prijedloga "Cjelovite kurikularne reforme" (CKR). Osim što su recenzije pisane na temelju analiza dokumenta CKR-a, tu je i jednostavna logika: čitajući imena i institucije recenzenata, je li uopće razumno pretpostaviti da se te osobe može izmanipulirati?  
 
Nisam "jedan od predvodnika stalnih napada i na strategiju i na kurikularnu reformu, potpuno neutemeljeno, a na način pamfleta, plagijata", nego smatram svoju obvezu da pomognem unapređenje hrvatskog školstva sukladno potrebama razvoja u 21. stoljeću. Kao i brojni vrhunski stručnjaci iz sveučilišta, škola i HAZU, smatram da je reforma školstva potrebna, ali svjestan sam kolike bi ogromne štetne posljedice za hrvatsko gospodarstvo i društvo i za budući životni standard hrvatskih građana proistekle iz primjene predloženoga CKR-a. Što reći kada i mnogi kvalitetni učitelji i profesori sa škola, i ugledni znanstvenici sa sveučilišta i HAZU upozoravaju da je metodologija izrade kurikuluma u CKR-u pogrešna i neprovediva, kada CKR sadrži niz mjera direktno na u&scaron ;trb STEM područja o čemu bitno ovisi budući razvoj gospodarstva, kada je zanemarena uloga odgoja, kada nije naglašena uloga i struktura dualnog strukovnog obrazovanja, kada se zanemaruju nove neuroznanstvene spoznaje važne za kvalitetu obrazovanja, ukratko, kada se udaljavamo od srednjoeuropskog školstva umjesto da mu se približavamo. Upravo prijedlog Hrvatske srednjoeuropske kurikulne reforme obrazovanja (HSKRO) iznesen je u knjizi "Hrvatsko školstvo u funkciji gospodarstva i društva" potkraj 2015. godine. Kao podupiratelji taj su prijedlog potpisali, među ostalima, 60 akademika HAZU-a. 
 
Nisam suglasan s tvrdnjom zastupnika Jovanovića da se stručne recenzije koje su napisali stotina istaknutih stručnjaka može zvati pamflet. Istina je da za izradu recenzija i uređivanje dviju knjiga nije isplaćen nikakav honorar, sve je učinjeno volonterski. Mislim da bi bilo vrijeme da napustimo jezik osobnih uvrjeda, lažnih optužbi, diskvalifikacija i političkih pritisaka, a da počnemo govoriti jezikom argumenata i zdrave logike.      
Molio bih da o tome izvijestite zastupnike u Hrvatskom saboru.
Zagreb, 20. 12. 2016.                              
 
Za informaciju: 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik@vlada.hr
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, ured@predsjednica.hr
Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, vlasta.mijic@sabor.hr
Potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, marija.vrhovski@sabor.hr
Potpredsjednik Sabora Željko Reiner, potpredsjednik_zr@sabor.hr
Potpredsjednica Sabora Milanka Opačić, milanka.opacic@sabor.hr
Potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak, brankica.kompesak@sabor.hr
Ministar znanosti i obrazovanja Prof.Dr.sc. Pavo Barišić, ministar@mzos.hr
Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andro Krstulović Opara, odborozk@sabor.hr
S izrazima poštovanja,
 

akademik Vladimir Paar

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

“Rasplamsaj Oluje u pjesmi i srcu”

HF

Laži i šiške našega Ostapa Bendera

hrvatski-fokus

Zar se ne sramite ponavljati laž?

HF

Dosta nam je COVID rasizma Alemke Markotić i Vilija Beroša

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više