Hrvatski Fokus
Znanost

Digitalna građa o znamenitim ličnostima

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokreće internetski portal Znameniti i zaslužni Hrvati

 
 
U 2017. s radom će započeti internetski portal Znameniti i zaslužni Hrvati na kojem će se sustavno prikupljati digitalna građa o znamenitim ličnostima iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti. Projekt koordinira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a u prvoj fazi razvoja portala obradit će se već postojeća digitalizirana građa vezana uz hrvatskog povjesničara, književnika, političara i bibliofila Ivana Kukuljevića Sakcinskog, kojem se 2016. navršila 200. godišnjica rođenja. Kako bi se testirala funkcionalnost portala, objavit će se Kukuljevićeva digitalizirana građa iz Arhiva i Knjižnice HAZU (53 dokumenta) te građa iz Knjižnica grada Zagreba (4 knjige) i Državnog arhiva u Varaždinu (1374 digitalizirana Kukuljevićeva pisma), a u projekt je uključena i  Nacionalna i sveučilišna knjižnica koja će nadzirati primjenu standarda i protokola struke.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/www.hrt_.hr_media_tt_news_PXL_130416_12851441.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg
Cilj pokretanja ovog tematskog portala je omogućiti jedinstveni pristup i pretraživanje digitaliziranih dokumenata o hrvatskim velikanima koji su smješteni u različitim repozitorijima hrvatskih arhiva, knjižnica i muzeja. Postupnim razvojem portala planira se obuhvatiti što više kulturnih sadržaja.
 
„U Hrvatskoj se posljednjih godina prikupio za naše uvjete respektabilan broj digitaliziranih objekata, naročito tekstovnih i slikovnih. Međutim, oni su raštrkani na raznim internetskim adresama institucija, međusobno nisu povezani, a obrađeni su na različite načine koji ne omogućavaju pobiranje podataka. Mnogo je građe koja uopće nije objavljena na internetu. Ovaj bi pilot projekt po prvi put omogućio sustavno pobiranje metapodataka i stvaranje zajedničkog pretraživačkog mehanizma pristupu građe. U tom je smislu prijedlog pilot projekta inovacija u području digitalne ponude hrvatskih umjetničkih i kulturnih institucija. Svi izvori koji ne podliježu pod zaštitu autorskoga prava mogli bi se preuzimati u kvaliteti koja se podrazumijeva u mrežnom okruženju, a koja omogućava ispis sadržaja i upotrebu u znanstvene, obrazovne ili osobne nekomercijalne potrebe. Smatramo da nekomercijalni kulturni i umjetnički sadržaji u Hrvatskoj nisu dovoljno zastupljeni na internetu te bi ovo bio jedan od načina da se predstave i približe javnosti i to putem najraširenijeg medija današnjice“, kaže upraviteljica Knjižnice HAZU i koordinatorica projekta Znameniti i zaslužni Hrvati Vedrana Juričić. Naziv portala preuzet je prema poznatom leksikonu Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 9251925.objavljenom 1925. povodom jubileja tisućite godišnjice Hrvatskog kraljevstva koji donosi životopise oko 3000 osoba iz hrvatske povijesti. Financijsku potporu provedbi projekta dala je Zaklada Adris.
 
Očekuje se i priželjkuje da se ovim projektom potakne digitalizacija kulturnih, znanstvenih i umjetničkih sadržaja u Hrvatskoj, koji su u usporedbi sa stranim izvorima malobrojni i nezamjetljivi. Primjerice, u najvećoj europskoj digitalnoj knjižnici Europeani koja na dan 27. prosinca 2016. broji 54,242.701 jedinica dostupno je 113.051 digitaliziranih jedinica iz Hrvatske, odnosno tek 0,21 posto. „Postotak je vrlo mali, zbog čega je potrebno učiniti brze i snažne poteze da se poveća prisutnost hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti u europskim digitalnim resursima. Tematski portal Znameniti i zaslužni Hrvati pridonio bi promidžbi hrvatskih stvaralaca, umjetnika i znanstvenika u europskom okruženju“, dodaje Vedrana Juričić. U svijetu postoji mnogo portala posvećenih značajnim ličnostima, primjerice u Sloveniji portal Znani Slovenci te u Njemačkoj portal Die Liste wichtiger deutscher Persönlichkeiten.
Oni uglavnom sadrže razmjerno kratke kompilirane tekstove o ličnostima, te donose izbor literature u tiskanom ili digitalnom obliku i najvažnije internetske izvore, no nema poveznica na nacionalne fondove arhiva, knjižnica i muzeja s konkretnim radovima značajne osobe u potpunom tekstu ili slici, a time ni mogućnosti da se izgrade temelji interoperabilnosti tj. suradnje i uporabe različitih sustava kako bi se omogućio kvalitetnno i funkcionalno pretraživanje i pristup građi.
 
Nakon što u prvoj fazi portal Znameniti i zaslužni Hrvati omogući pristup digitaliziranoj građi Ivana Kukuljevića, tijekom 2017. i idućih godina sadržaj portala širio bi se građom o drugim velikanima kojima slijede okrugle životne obljetnice. U 2017. se naime obilježava 450. godišnjica smrti Marina Držića, 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, 100. godišnjica smrti Frana Supila, 50. godišnjica smrti Mate Ujevića te 530. godišnjica rođenja Petra Hektorovića. Zatim u 2018. slijede 200. godišnjica rođenja Petra Preradovića, 450. godišnjica smrti Marina Getaldića, 150. godišnjica rođenja Antuna Radića, 100. godišnjica rođenja Ladislava Šabana i 520. godišnjica rođenja Julija Klovića. U 2019. padaju 200. godišnjica rođenja Vatroslava Lisinskog, 150. godišnjica smrti Jurja Haulika, 350. godišnjica smrti Ivana Lučića i 610. godišnjica rođenja Jurja Habdelića, dok se 2020. navršava niz značajnih jubileja – 500 godina od rođenja Matije Vlačića te smrti Petra Berislavića i Ilije Crijevića, 600. godišnjica rođenja Jurja Šižgorića, 620. godišnjica rođenja Jurja Dalmatinca, 400. godišnjica rođenja Nikole Zrinskog te 250. godišnjica rođenja Janka Draškovića. U 2021. obilježit će se 500. godišnjica rođenja Stjepana Konzula Istranina, 400. godišnjica rođenja Petra Zrinskog, 350. godišnjica smrti Frana Krste Frankopana, 150. godišnjica rođenja Stjepana Radića i 100. godišnjica rođenja Ede Murtića.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Adam i Eva

HF

Potreba za besplatnim udžbenicima

HF

Katastrofa zvana ‘dikamba’

HF

Rusija zabranila uvoz GMO-a iz SAD-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više