Hrvatski Fokus
Hrvatska

Englezima ideologija važnija od novca

Žele sačuvati svoj radikalan britanski gospodarski liberalizam

 
 
Britanska premijerka Theresa May napokon je izjavila kako će se London „sa prave“ oprostiti od Europske unije. Time je napokon razriješena dvojba oko odugovlačenja oko izlaska Britanije koje je moglo godinama potrajati. Treba ga ubrzati. Britanija više nije čimbenik koji je gušio Uniju ona koja je 44 godine forsirala zajedničko europsko tržište. Svi njezini premijeri Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair i David Cameron suprotstavljali su se njemačko-francuskim planovima za političku uniju. Držali su se liberalne tradicije koja je gušila Europu i uništavala zdravo tkivo članica Unije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/londoninsight.files_.wordpress.com_2010_11_1b2q9505.jpg
London je, kao i od SAD-a, uzimao samo ono što im odgovara, a odbijao provoditi ono što je koristilo svima u Europi. Iako je Velika Britanija od pristupanja EU-u 1973. znatno povećala svoju gospodarsku snagu, to ju nije zadovoljilo. Iako joj se BDP do danas povećao za 23 puta, a nezaposlenost je pala, Englezi nisu zadovoljni jer su postali drugorazredni. Zato i po cijenu napuštanja uspješnoga gospodarskog kursa napustili su Uniju, dakle ne iz gospodarskih nego iz čisto političkih razloga, jer stanovništvo Velike Britanije ne voli konkurenciju na tržištu rada, jer raste strah od doseljenika. Migranata.
 
Žele sačuvati svoj radikalan britanski gospodarski liberalizam, osobito na financijskom tržištu, koji je favorizirao pervertirani, kvarni sustav. Stvaraju mjehure te dobitnike i gubitnike bez ikakvog opravdanja u postignutom. Slobodu pojedinca britanski protuljudski liberalizam stavio je iznad nacionalnih interesa. Zato im je posebice jako smetala tržišna konkurencija radnika iz EU-a, posebice iz katoličkih država – Poljske, Litve ili Slovačke – u kojima je jaka nacionalna i kršćanska svijest. Što onda želi Velika Britanija? Želi biti oaza u globaliziranom svijetu. Kakva oaza? Prije svega porezna oaza, europski Singapur, koji bi privukao poslove. Postat će mjesto na kojemu ne važi postignuće nego kapital – bez obzira iz kakvih mračnih kanala on bude stizao. To ne će donijeti više slobode nego nove ovisnosti i daljnje udaljavanje od realnog gospodarstva orijentiranog prema tržišnoj utakmici – stabilnoj bazi svakog gospodarstva. Stoga je odlazak Britanije iz Unije dobitak i za Hrvatsku. Iz više životnih razloga.
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

Ne će Pupovac iz koalicije ni zbog krnje

HF

Prema katolicima treba biti okrutan!

hrvatski-fokus

Hrvatica sam

HF

Godišnjica od potresa na Banovini

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više