Hrvatski Fokus

Od prijeratnih 231 Hrvata iz Dusine danas u mjestu ne živi nijedan Hrvat

 
 
Nakon što su na velikom dijelu Bosne i Hercegovine pretrpjeli niz teških poraza od Srba, muslimani su izgubljene teritorije odlučili nadoknaditi na račun Hrvata, poglavito u središnjoj Bosni. Nakon neuspjelog napada na Busovaču Armija BiH krenula je na selo Dusine, u općini Zenica, gdje je počinila pokolj nad malobrojnim hrvatskim stanovništvom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/i0.wp.com_kamenjar.com_wp-content_uploads_2017_01_dusina.jpg
Dusine su selo u Lašvanskoj dolini gdje živjelo oko 80 posto muslimanskog stanovništva, a krajem siječnja 1993. godine našlo se u potpunom okruženju Armije BiH. U rano jutro 26. siječnja u selo su upali pripadnici 7. muslimanske brdske brigade, koja je bila sastavljena od prognanika iz okolice Banja Luke i Prijedora, i započeli krvavi pir. Uslijedila su uhićenja, maltretiranja, a potom i okrutna ubojstva desetero muškaraca – devet Hrvata i jednog Srbina koji se iz Zenice sa ženom sklonio kod Hrvata u Dusinu.
 
Devet žrtava ubijeno je u kući Stipe Kegelja, dok je Mladen Kegelj nakon zlostavljanja likvidiran u seoskom mejtefu (islamskoj vjerskoj osnovnoj školi). Tijela ubijenih pokopana su 3. veljače 1993. godine na groblju u Busovači, a Dusina je uskoro ispražnjena od Hrvata. Od prijeratnih 231 Hrvata iz Dusine danas u mjestu ne živi nijedan Hrvat. Iako su svi akteri zločina nad Hrvatima međunarodnom kao i domaćem pravosuđu poznati, jer su izašli na vidjelo tijekom haaških procesa, za zločin u selu Dusina, uključujući i vrlo okrutno ubojstvo zarobljenika Zvonka Rajića, još uvijek nitko nije procesuiran. Ovaj pokolj u Dusini primjer je etničkog čišćenja Hrvata iz središnje Bosne i zatim naseljavanja raseljenih muslimana iz drugih dijelova BiH. Cilj je bio ispresjecati hrvatska područja – odsjeći Lepeničku od Lašvanske doline i spojiti 3. korpus Armije BiH, s sjedištem u Zenici, s 4. korpusom na području Konjica i Jablanice.
 

Dražen Krajcar,http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/masakr-u-dusinama-ovako-je-armija-bih-zapocela-otvoreni-rat-protiv-hrvata-u-sredisnjoj-bosni-994526/#axzz4VmP6dyYC

Povezane objave

Bošnjački politički trojac je stroj za razgrađivanje zemlje

hrvatski-fokus

Popis stanovništva je lažan

HF

Zločin koji traje

hrvatski-fokus

Opasna radikalizacija mladih Bošnjaka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više