Hrvatski Fokus
Religija

Crkva sv. Ivana Krstitelja

Armenska crkva u Abovjanu

 
 
Abovjan je industrijski grad u Katajskom području (oblasti) Armenije. Smješten je 10 km sjeveroistočno od prijestolnice Jerevana. Grad je utemeljen 1963. god. na mjestu sela Elar i nazvan u čast klasika armenske književnosti Hačatura Abovjana (1809. – 1848.). Tijekom istraživanja naseljenoga mjesta u okolici grada pronađeno je urartsko klinasto pismo kralja Argišitija 1. (vladao je 786. – 764. pr. Kr) koje pripovijeda o zaposjedanju kneževine Daran (dourartski naziv suvremenoga abovjanskoga područja), države Ulusan. U okolici grada pronađeni su također i ostatci utvrde i nekoliko objekata iz brončanoga doba.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/Davor-Slike_11_12_Krst1.jpg
Crkva sv. Ivana Krstitelja (arm. Surb Ovanes Mkrtyč) sagrađena je u središtu grada Abovjana na slikovitom brežuljku od crveno-narančastoga bigra (sedre). Crkva je građena od 2006. do 2013. god. Vanjski zidovi crkve sv. Ivana Krstitelja bogato su urešeni izrezbarenim hačkarima (‘kamenim križevima’), kipovima svetaca, pletenim i geometrijskim uzorcima, prikazima šipka i grožđa. Unutarnji zidovi crkve lijepo su urešeni freskama, križevima i različitim uzorcima. Blizu crkve se nalazi kapela. Crkva je blagoslovljena 14. svibnja 2013. god. Moći sv. Ivana Krstitelja bile su premještane iz Ečmiadzina u crkvu sv. Ivana Krstitelja. Crkva sv. Ivana Krstitelja u Abovjanu pripada Armenskoj apostolskoj crkvi.
 
Izgradnju ove velebne sakralne građevine financirao je arnenski poduzetnik i političar Gagik Carukjan. Autor crkve je arhitekt Artak Guljan, dok su interijer dizajnirali otac i sin Abraam i Ajk Azarjani. Visina joj je pedeset metara, a rezbarenjem na kamenu je bavilo više od četrdeset majstora. Majstori su maksimalno iskoristili tradicije armenskoga staroga graditeljstva. Svojom arhitekturom nalik je crkvi svetoga Križa (arm. Surb Hač) iz 10. st. na otoku A(g)htamar na jezeru Van (Turska) (v.http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/a-b/bagdasarov-artur/20590-a-bagdasarov-ahtamar.html). Armenska crkva sv. Ivana Krstitelja je jedna od najvećih i najljepših suvremenih sakralnih građevina sagrađenih u neovisnoj Armeniji.
 

Artur Bagdasarov

Povezane objave

Molitve pismo

hrvatski-fokus

Svijet čvrste znanosti upozorava protiv samouništenja

hrvatski-fokus

Hvala Ti

HF

USKRSNA JAJA – Tucak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više