Hrvatski Fokus
Društvo

Porez na grijeh!

Ovo "znanstveno istraživanje o ljepoti" pomalo vuče na – nacizam

 
 
Mi, neke učiteljice u mirovini, s malim mirovinama, jako smo se zabrinule s prijedlogom predsjednice države na uvođenje poreza na “grijeh” – konzumiranja slatkog, masnog, slanog, brašnastog, krumpirastog… svega onog što deblja. To je naime, vidljivo i nemožeš sakriti i da hoćeš, uglavnom ne ćeš, jer baš te briga kako izgledaš. Glavno je biti čist, uredan, prikladno odjeven, sukladno dobi, mjestu na koje izlaziš, poslu koji obavljaš, funkciji koju obnašaš, razgovorima koje vodiš. Stariji su naš učili da je bitno u glavi, a ne na glavi. Ta drevna spoznaja se svakodnevno potvrđuje i u XXI. stoljeću. Svjedoci smo toga na svim razinama i u svim područjima rada i djelovanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/www.sibenik.in_upload_novosti_2015_07_2015-07-07_43733__desert.jpg
Gore  spomenuti grijeh ne treba pisati u navodnicima, nije ga dobro izdvajati, isticati niti diskriminirati. Nešto je grijeh ili nije. Svako vrijeme nosi svoje poroke i vrline, koji se u svakom pojedincu isprepliču, “natječu”, prevladavaju, potiskuju,stvaraju, razvijaju i opstaju  proporcionalno  potrebama, interesima, motivaciji i ambiciji sukladno svakom pojedinom karakteru, u danom vremenu i prostoru. Svi mi koji smo išli nekada na vjeronauk u crkvi i pripremali se za Svete sakramente dobro znamo naizust izreći, unatoč poodmakloj dobi, Sedam smrtnih grijha: oholost, škrtost, bludnost,zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost i lijenost. Katolička kršćanska praksa govori kako iz tih sedam  glavnih grijeha proizlaze svi ostali grijesi, koji haraju svijetom, u svakom pojedincu  guše i ubijaju Čovjeka, čime uništavaju čovječanstvo i razaraju Planet.
 
Vatikan je formirao Sedam novih smrtnih grijeha koji “rese” XXI. stoljeće:
– Onečišćavanje okoliša
– Genetski inženjering
– Neumjereno bogaćenje
– Uživanje opojnih sredstava
– Abortus
– Pedofilija
– Socijalna nepravda.
Nešto slično je objavljeno u nas u “Kompediji socijalnog nauka Crkve” iz 2005. godine, s posebnim naglaskom na širenje razlika između bogatih i siromašnih, neumjereno pohlepno bogaćenje i uzrokovanje siromaštva. Međutim, vidljivo je i jasno kako nije dovoljno samo govorit, pisati, propovijedati, predlagati i preporučivati, već treba  raditi na suzbijanju svega onog što nije dobro, nanosi štetu pojedincu i društvu. U svakom od ovih grijeha bi se moglo naći puno više razloga za nove poreze. To možda ne bi bila amerikanizacija hrvatskog društva, kojoj se teži, ali bi bilo dobro i djelotvorno za sve nas.
 
Znam, da je u prijedlogu ovog novog poreza na “grijeh” iznad sveg bila dobra namjera, jer debljina i pretilost prijeti zdravlju, narušava kvalitetu života svakog čovjeka, naročito djece. Statistike potvrđuju kako je broj  djece, mladih i odraslih, s viškom kilograma i prekomjernom težinom, u stalnom porastu. Mnogi činitelji to uzrokuju, neznanje, loša prehrana, prevelike količine hrane, nedovoljna fizička aktivnost, depresija, beznađe, jad, bijeda, siromaštvo, opća apatija, osamljenost, besperpektivnost i “potonuće”.
 
Mahatma Gandhi je upozoravao na Sedam smrtnih grijeha tadašnjeg i budućeg vremena, koji se zorno prikazuju u našem društvu:
– Bogatstvo bez rada,
– Uživanje bez savjesti,
– Znanje bez karaktera,
– Posao bez morala,
– Znanost bez ljudskosti,
– Religija bez žrtve,
– Politika bez načela.
Do toga dovode razni poroci petrificirani u karakteru pojedinca, interese pojedinih skupina, psihološku  duhovnu strukturu političkih stranaka  i implentirani u cijelom društvu. Ti i takvi poroci svakim danom potiskuju mnoge vrline koje bi trebale umanjiti i suzbiti poroke. Vjera, nada, ljubav, razboritost, pravednost, jakost i umjerenost, nisu usađene i razvijene u dovoljnoj mjeri kod kritične mase koja bi prevladala, nadjačala poročnost i grabežljivost, u višim slojevima društva.
 
Papa u mirovini, Benedikt XVI. je napisao: “Hedonizam i konzumerizam su provalili u njedra Crkve, potkopavajući, kršćansku vjeru i ponašanje vjernika.” Iako sekularna država, mi smo katolička zemlja u kojoj bi svaki građanin trebao najprije preispitati svoju savjest, a tek onda “popovati” drugima, bez obzira, tko je i što je, kao i na kojoj se funkciji nalazi. Navedenih “modernih Sedam glavnih grijeha je dobra platform za ispitivanje svoje savjesti. Svaki čovjek samostalno i slobodno odlučuje hoće li biti rob grijeha ili nositelj i podržavatelj vrlina. Ukoliko nismo svijesni svojeg lošeg i negativnog djelovanja u bilo kojem smislu, savjetnici, rodbina i prijatelji su  dužni i odgovorni na to  nas upozoriti, kako bi zatražili stručnu pomoć.
 
No, prođe li onaj prijedlog poreza na “grijeh” ja i moje društvo se moramo dobro zamisliti i puno toga promijeniti u svom životu, od prehrane masnim slatkim, slanim brašnastim, preko kretanja u prirodi, oko Bundeka i Jaruna, jer dalje ne možemo, do ispijanja čaj umjesto kave sa šlagom. To sve na temelju dosadašnjeg znanja i novih suvremenih spoznaja putem interneta, moramo same osmisliti, jer mi nemamo tim koji o tome brine, nemamo ni trim cabinet, nemamo ni novaca za zalihe lososa i ostale delicije koje ne debljaju, a nema nas tko voditi u posebne restorane s friškom ribom i ostalim plodovima mora, gdje u skrivenim separeima, uz više užitaka provodimo večeri i osmišljamo razne strategije i taktike u smislu povećavanja osobnog rejtinga i populizma, kao na primjer kartu ZET-a za četiri kune.
 
Za početak bit ćemo platforma, na kojoj će se okupljati istomišljenici, borci protiv novih poreza na spomenuti “grijeh”, ali veliki borci za poreze na sve druge glavne (smrtne) grjehove, naročito na bludnost, lijenost i oholost, pedofiliju,socijalnu nepravdu i ostale grijehe koje svih sedam generiraju. Tu se posebno ističe instrumentalizacija seksa, plagiranje i nepotizam. Po ugledu na neke  druge opcije s vremenom ćemo postati politička stranka, koja ne će biti slična niti jednoj drugoj stranci, jer će se brzinom munje moći prestrojavati po potrebi i agendi, u najdjelotvorniju tvorevinu za spašavanje sebe pod egidom mesijanstva i nužnog korektiva u vlasti i za spas od totalne propasti. Nevidljivi napredak, boljitak, uspon i uspjeh, samouvjerenost, ispraznost, uz Conditio sinequa non, pridržajnost određenih krugova, poznatih tajkuna, stranih poticaja, bez ikakve odgovornosti daje nam nužno potrebnu vjerodostojnost.
 
Prioritetni cilj i zadatak je osmisliti adekvatni pravilnik i što prije ga ubaciti u ustav. U skladu s tim zatražiti pomoć svih relevantnih nama dostupnih  stručnjaka. Zatim osnovati povjerenstvo za sprječavanje novog poreza na “grijeh”. Više nije bitno gdje radi čiji bivši učenik, osim u poreznoj upravi i ministarstvu koje osmišjava nove zakone. Kontaktirat ćemo i saborskog zastupnika gospodina Pernara, preko svojih unuka koji markiraju, po njegovu naputku i odlaze u sabornicu. Zanemarit ćemo sve zdravstvene potrebe. Ministar zdravlja obećava kako se liste  čekanja na specijalističke preglede smanjuju, pa čak i ukidaju. Po tom pitanju nema nikakve veze, više ne trebaju.
 
Iz solidarnosti bi nam se mogli pridružiti, neki od  onih koji se prejedaju na račun građana, po elitnim restoranima, prigodnim dionizijskim gozbama, sponzorskim rođendanima, imendanima, državnim domjencima, stranačkim okupljanjima, raznim klauzurana, poslovnim ručkovima, svingerskim večerama, prohibijskim veselicama, pripadnici jet seta, novo homusa… S njima bi lakše izašle u javnost i dobile na važnosti.
 
Zaključno: Nema više trkeljanja o tome tko je ljepši, pametniji, kojoj političkoj opciji taj ljepši pripada. Ono nekakvo znanstveno istraživanje o ljepoti pomalo vuče na nacizam. Nema više razglabanja o haljinama predsjenice, prikladnosti ili neprikladnosti pojedinom eventu. Sada je sasvim irelevantno da je naša učenica, u jednakoj haljini, ipak puno ljepša, jer je prirodna, smije se otvorenim srcem i tplinom očima
 

Ankica Benček

Povezane objave

Napokon moramo shvatiti da je ugrožena budućnost hrvatskog naroda

HF

Smetnje u prijmu slike

hrvatski-fokus

So Long Marianne Leonarda Cohena

hrvatski-fokus

Popis knjiga nakladničke kuće Maveda iz Rijeke

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više