Hrvatski Fokus
Znanost

Prstenovanje ptica

Održan I. Stručni skup hrvatskih prstenovača

 
 
U organizaciji Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak 3. veljače u Knjižnici HAZU-a održan je I. Stručni skup prstenovača Hrvatske nakon više od sto godina trajanja znanstvenog prstenovanja ptica u Hrvatskoj. Na skupu su se okupili sudionici projekta znanstvenog označavanja ptica, od prstenovača ptica koji na terenu provode označavanje ptica, preko prstenovačke centrale koja upravlja projektom do državnih ustanova koje legislativom i financiranjem omogućuju njegovo provođenje. Skup je otvorio tajnik Razreda za prirodne znanosti HAZU akademik Ivan Gušić koji je istaknuo da se radi o jednom od rijetkim prirodnoznanstvenih projekata u kojem važnu ulogu imaju i amateri.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/ozonpress.net_wp-content_uploads_2015_11_ornitolozi-5.jpg
Prstenovanjem ptica upravlja Zavod za ornitologiju HAZU-a koji koordinira rad oko 50 prstenovača i jedna je od 47 prstenovačkih centrala s područja Europe iz kojih se upravlja prstenovanjem ptica na nacionalnim razinama. Nacionalne centrale okuplja EURING – udruženje prstenovačkih centrala Europe koje koordinira međunarodnu znanstvenu i administrativnu suradnju, razvoj standarda i metoda te provodi zajednička znanstvena istraživanja.
 
Znanstveno prstenovanje je metoda koja se u znanstvenim istraživanjima ptica organizirano primjenjuje od početka 20. stoljeća. Temelji se na individualnom označavanju ptica, a koristi u istraživanjima selidbe, evolucije, ekologije, ponašanja, patologije i drugih segmenata ornitologije i općenito biologije u kojima je potrebno individualno razlikovanje jedinki. Primjena metode temelji se na upravljanju iz jednog znanstvenog centra ka većem broju suradnika-volontera (prstenovača) koji u prirodi prstenovima označavaju velik broj ptica. Informacije prikupljene kroz proceduru označavanja i pronalazaka već označenih ptica prikupljaju se u znanstvenom centru i koriste u znanstvenim istraživanjima i zaštiti prirode. U Hrvatskoj je organizirano prstenovanje ptica započelo 1910. i kontinuirano se provodi do današnjih dana. Prstenovanjem ptica prikupljeno je oko 1,5 milijuna podataka – jedinstveno velika baza podataka. Ovako velik i dugotrajan projekt zahtjeva kontinuiran strateški razvoj. Jedan od načina podizanja kvalitete projekta je održavanje stručnog skupa kroz koji se ostvaruje bolja informiranost i suradnja, potiče angažman te podiže kvaliteta rada sudionika u projektu
 
Kroz izlaganja sudionika skupa iznesena su recentna stručna i znanstvena postignućima ostvarena kroz projekt, o stanju znanstvenog prstenovanja ptica u Hrvatskoj i Europi te o novim standardima i metodama koji se uvode u shemu znanstvenog prstenovanja ptica u Hrvatskoj.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

ISTINA O CJEPIVIMA – Koronavirus, Covid-19, manipulacije ljudima, zdravlje i alternativna medicina (6)

hrvatski-fokus

Mikročip u cjepivu protiv COVID-19?

HF

Masovni prosvjedi poljoprivrednika diljem Europske unije

hrvatski-fokus

U Britaniji progovorili – pogrebnici

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više