Hrvatski Fokus
Kultura

Spomenik Josipu Ruđeru Boškoviću

Ideja je bila spojiti dva velikana hrvatske kulture i umjetnosti, Ruđera Boškovića i Ivana Meštrovića

 
 
Spomenik hrvatskom velikanu Josipu Ruđeru Boškoviću, djelo velikog Ivana Meštrovića, konačno će 13. veljače 2017. biti otkriven ispred milanske zvjezdarnice u gradskom parku Indro Montanelli. Ideja je ostvarena zajedničkim naporima Grada Zagreba, Ministarstva kulture te Hrvatske zajednice u Milanu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/www.dulist.hr_wp-content_uploads_2015_09_boskovic-rudjer-800x533.jpg
Nakon što je 2011. Grad Zagreb preuzeo inicijativu, Ministarstvo i Grad su od Galerije Klovićevi dvori otkupili odljev spomenika, a za što su izdvojili po 205 000 kuna, što je 50 posto troškova odljeva. Ideja je bila spojiti dva velikana hrvatske kulture i umjetnosti, Ruđera Boškovića i Ivana Meštrovića, pokloniti skulpturu Ivana Meštrovića i odati počast Ruđeru Boškoviću.
 
Podsjetimo, Josip Ruđer Bošković radio je i živio u Milanu gdje je, među ostalim, 1764. osnovao Astronomski opservatorij (Osservatorio astronomico di Brera), a u tome gradu je i umro te je pokopan u crkvi Sv. Maria Podone. O problemima s postavljanjem spomenika Boškoviću 2015. godine DuList je razgovarao s odvjetnikom iz Milana Cristianom Pambianchijem, jednim od glavnih inicijatora ovog pothvata. (DuList)

Povezane objave

Tko te ranio…?

HF

Ivica Mareković – slikar suptilnih pejzaža

HF

“Krhotine stakla – sjećanja”

hrvatski-fokus

Za svjetlom kreni

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više