Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Perić: Tomašević govori u svoje ime

Mostarsko-duvanjska biskupija traži pravedan ustroj Bosne i Hercegovine

 
 
Mostarsko-duvanjska biskupija zatražila je pravedan ustroj Bosne i Hercegovine s kojim bi se riješilo hrvatsko pitanje, navodeći pritom kako odgovor na to pitanje, bez obzira radi li se o trećem entitetu, federalizaciji ili drugim rješenjima, trebaju dati politički predstavnici iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/i2.wp.com_kamenjar.com_wp-content_uploads_2015_12_biskup-ratko-peric.jpg
Biskup Ratko Perić: Ivo Tomašević je govorio u svoje ime
 
U priopćenju kojega je potpisao generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić, izražava se protivljenje pokušaju manipuliranja s prijedlogom biskupa iz 2005. godine kojim se predlagao preustroj BiH u četiri regije. "Biskupski ordinarijat u Mostaru, na čelu s biskupom Ratkom Perićem, uvijek se zalagao i zalaže se za pravedno rješenje 'hrvatskoga pitanja' i uređenje ove zemlje na jednakopravnosti svih koji u njoj žive, pa tako i konstitutivnih naroda".
 
"U kojem će se to političkom okviru ostvariti – s pomoću trećega ili još pokojega entiteta, regionalizacijom ili federalizacijom, ostavlja se … Hrvatskom narodnom saboru (HNS), kojega su zakonitu uspostavu pozdravili biskupi u BiH i prije 2005. godine", navodi se u priopćenju generalnog vikara don Željka Majića. Od HNS-a se očekuje da bude "središnje mjesto hrvatske politike i političke borbe ostvarenja proklamiranih načela".
 
Pri tome su iz mostarsko-duvanjske biskupije istaknuli i načela na kojima očekuju uspostavu hrvatske jednakopravnosti, uz mogućnosti biranja legitimnih narodnih predstavnika bez nametanja od drugih naroda, očuvanje narodnog identiteta, školstva, medija, ali i ravnomjerno upravljanje financijskim sredstvima te slobodan razvoj gospodarstva.
 
Generalni tajnik mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić je u priopćenju opovrgnuo i da je generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević, u intervju za tjednik Globus o reafirmiranju prijedloga biskupa iz 2005., govorio u ime svih biskupa ili Biskupske konferencije BiH, dodajući da na provedbi toga prijedloga punih 12 godina ni sami biskupi nisu inzistirali.
 

(iz/h, http://direktno.hr/en/2014/dijaspora/77340/Mostarsko-duvanjska-biskupija-traži-pravedan-ustroj-Bosne-i-Hercegovine.htm)

Povezane objave

Umro prof. dr. sc. Ivan Miloš

hrvatski-fokus

Advent u srcu

HF

UZ DANE HRVATSKOGA JEZIKA – Nove hrvatske riječi

hrvatski-fokus

Držač lojtre crvenome Zoki

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više