Dubravka Šuica podnijela zahtjev EK-u i EP-u za jednake proizvode u cijeloj Europi
Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica u posljednje tri godine mandata bavi se temom razlika u proizvodima na jedinstvenom europskom tržištu te je odlučila pokrenuti raspravu na europskoj razini – upotrebom instrumenata koji su dostupni Europskome parlamentu. – Imamo jedinstveno tržište i neetično, nepravedno i neprihvatljivo je da postoje razlike u kvaliteti osnovnog sastojka jer se na taj način dovode u zabludu potrošači. Ne želimo dvije klase potrošača u EU, niti želimo dvije klase građana u EU-a – istaknula je Šuica.
Dubravka Šuica
Prvi je „Zahtjev za podnošenje zakonodavnog prijedloga“, koji je uputila Europskoj komisiji – a zajedno s kolegama – u kojem se traži da EK podnese prijedlog zakona o reviziji zakonodavstva hrane u EU te stane na kraj diskriminaciji potrošača uklanjanjem dvostrukih standarda u kvaliteti proizvoda koji se prodaju u zemljama EU.
Drugi, relativno novi instrument, dostupan zastupnicima nakon revizije poslovnika EP-a početkom godine, jest „Interpelacija za pisani odgovor s raspravom“ koje se upućuje Vijeću ili EK. Uz potporu 45 zastupnika – iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Italije, Njemačke, Češke, Slovačke, Rumunjske, Grčke, Mađarske, Bugarske i Finske – Šuica je pitanje uputila Europskoj komisiji, čime se ovaj problem stavlja na dnevni red plenarne sjednice i o njemu bi mogao raspravljati Europski parlament u cjelini ukoliko Predsjedništvo EP-a taj zahtjev prihvati.
Razlike u kvaliteti
Proizvođači su, naime, dužni navesti popis sastojaka, no očito je da se u identično brendiranim proizvodima na tržištu Srednje i Istočne Europe upotrebljavaju sastojci lošije kvalitete, za razliku od proizvoda na tržištu Zapadne Europe. Studije koje su provedene u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj pokazuju da se u mnogim proizvodima pronalaze razlike koje značajno utječu na njihovu kvalitetu i koji sadrže, primjerice, niži udio mesa, veći udio masti, više umjetnih sladila i konzervansa, a očekuju se i rezultati slične studije u Republici Hrvatskoj.
Nova zakonska rješenja
Unatoč jedinstvenom europskom tržištu i dalje smo svjedoci lošijih standarda proizvoda na tržištu Srednje i Istočne Europe u odnosu na Zapadnu Europu. Proizvodi su izvana identičnog izgleda, no osjeti se razlika u kvaliteti hrane ali i deterdženta, sredstava za čišćenje te drugih proizvoda široke potrošnje. Dvojna kvaliteta prehrambenih proizvoda, ponovno aktualizirana u hrvatskom i stranom tisku, bila je i jedna o točaka dnevnog reda posljednjeg sastanka Vijeća AGRIFISH, odnosno ministara EU za poljoprivredu i ribarstvo u Bruxellesu 6. ožujka 2017. Slovačka i mađarska delegacija izvijestile su ministre poljoprivrede o ovome problemu i ukazale na rezultate istraživanja, zatraživši od EK da poduzme prikladne mjere, uključujući i zakonodavne mjere na razini EU, čemu se priklonio i ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tomislav Tolušić.
– Inzistiram da svi građani Europe trebaju biti građani prvog reda i zaslužuju jednake standarde. EK uzima u obzir zabrinutost zemalja Srednje i Istočne Europe i najavila je da će pratiti situaciju, te pozvala zemlje članice da prijave slučajeve dvojne kvalitete nacionalnim tijelima i Europskoj komisiji. Potrebno je poduzeti konkretne korake kako bi se stalo na kraj diskriminaciji potrošača, a to je moguće izmjenom zakonodavstva – zaključila je eurozastupnica Šuica. (https://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-podnijela-zahtjev-ek-i-europskom-parlamentu-za-jednake-proizvode-u-cijeloj-europi)
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. PrihvatiPročitaj više