Hrvatski Fokus
Znanost

Hrvatske diplome priznate su u Uniji

Veliki uspjeh Agencije za znanost i visoko obrazovanje

 
 
U posljednje vrijeme hrvatska znanost suočena je s brojnim poteškoćama. Nedovoljno domaće financiranje, časopisi se pretvaraju u trećorazredne podružnice autora s Dalekog istoka ili nestaju, zakonski se odričemo vrhunskih kadrova, neriješeno je pitanje što je plagijat, jednostrani kriteriji napredovanja u službi stranog kapitala, itd. Zato istinski raduje vijest da je Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) potvrđeno članstvo u krovnoj europskoj udruzi za osiguravanje kvalitete – ENQA-i. A to znači priznavanje hrvatskih visokoškolskih diploma u Europskoj uniji. Drugim riječima, da bi akreditacija hrvatskih visokih učilišta bila važeća u Europi, a naše diplome priznate izvan Hrvatske, agencija koja provodi vrednovanje također mora biti međunarodno akreditirana. Time je AZVO u potpunosti opravdala svoje postojanje i neumorni rad brojnih stručnih zaposlenika na čelu s prof. dr. sc. Jasminom Havranek.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www.enqa_.eu_wp-content_uploads_2014_01_history_map.jpg
Agencija za znanost i visoko obrazovanje, uspješno je, krajem 2016. godine, prošla vrlo zahtjevan postupak međunarodnog vrednovanja koji je provela Europska udruga za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA). Time je potvrđena usklađenost rada AZVO-a sa Standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG) i obnovljeno članstvo Agencije u ovom udruženju. AZVO je svoje prvo međunarodno vrednovanje uspješno prošao 2011. kada je primljen u članstvo ENQA-e, a iste je godine uvršten i u Europski registar agencija za osiguravanje kvalitete (European Quality Assurance Register for Higher Education – EQAR).
 
Postupak međunarodnog vrednovanja vrlo je zahtjevan i započinje samoanalizom. To je dokument kojim AZVO objašnjava kako ispunjava svaki od europskih standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete, u kontekstu hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti.
 
Međunarodna provjera
 
Vrednovanje je provelo međunarodno stručno povjerenstvo, pod predsjedanjem prof. dr. sc. Jürgena Kohlera, profesora prava na Sveučilištu Greifswald i bivšeg predsjednika njemačkog Akreditacijskog savjeta.
 
Povjerenstvo je osobitu pozornost posvetilo nezavisnosti rada AZVO-e u provođenju operativnih aktivnosti i donošenju konačnih odluka o ishodima procesa vrednovanja iz svog djelokruga rada. Provjeravani su prostorni, financijski i ljudski resursi. Za uspješnu provjeru nužan je dovoljan broj djelatnika i adekvatna osposobljenost za rad na postupcima provođenja vanjskog vrednovanja u znanosti i visokom obrazovanju. AZVO je morao dokazati uključenost inozemnih eksperata i studenata. Proces vanjskog vrednovanja koje provodi AZVO temelji se na postupku unutrašnjeg osiguravanja kvalitete kojeg provode samostalno visoka učilišta.
Povjerenstvo je, tijekom posjeta obavilo niz sastanaka. Pored Uprave i djelatnika Agencije, o njezinu radu razgovaralo je s Akreditacijskim savjetom, stručnjacima koji sudjeluju u procesima vanjskog osiguravanja kvalitete, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Rektorskim zborom, Vijećem veleučilišta i visokih škola i predstavnicima visokih učilišta, predstavnicima studenata, dionicima iz gospodarstva itd.
 
Ocjena povjerenstva
 
Povjerenstvo je tijekom posjeta zaključilo da je rad AZVO-a doveo do velikih poboljšanja u hrvatskom prostoru visokog obrazovanja i znanosti. To je dovelo do razvoja svijesti o važnosti unutarnjeg i vanjskog osiguravanja kvalitete. Potvrđeno je kako je AZVO priznata i uređena nacionalna agencija u Hrvatskoj te je naglašena važnost njezine uloge u poboljšavanju osiguravanja kvalitete visokih učilišta. Naglašena je i vrsnost zaposlenika Agencije te uključivanje stranih stručnjaka u postupke.
 
Postavlja se pitanje zašto javnost mora biti obaviještena o uspješnom radu Agencije? Najvažniji je razlog što punopravno članstvo u ENQA-i uvrštavanje AZVO-a na listu EQAR-a znači da su diplome koje izdaju visoka učilišta u Hrvatskoj prepoznatljive u cijeloj Europskoj uniji. To je važno, ne samo za građane Hrvatske, već i za strane studente koji se žele obrazovati na našim visokim učilištima.
Pravo je zadovoljstvo hrvatsku javnost obavijestiti o uspjehu Agencije za znanost i visoko obrazovanje. To znači da se može, ako se zna i hoće.
 

Prof. emeritus Igor Čatić

Povezane objave

Jokićev tim bio ilegalan i ilegitiman

HF

Ima grubih, materijalnih pogrješaka

HF

Međunarodni dan šuma – 21. ožujka

HF

Dani FSB-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više