Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

U Europi se traže moguće alternative

Američki protekcionizam zabrinjava Berlin i Bruxelles  

 
 
Što će se dogoditi ako SAD više ne bude osjećao obvezu poštivati odluke Svjetske trgovinske organizacije? U Europi se traže moguće alternative. Jedna od njih mogla bi biti Kina. Budući da se ministri financija skupine G20 zbog protivljenja SAD-a nisu jasno odrekli protekcionizma, u Berlinu i Bruxellesu raste zabrinutost. Sada je u fokusu i postupak rješavanja sporova u WTO-u. Trump ne taji da on više cijeni bilateralne trgovinske ugovore negoli multilateralna rješenja. No što će se dogoditi ako SAD više ne bude osjećao obvezu poštivati odluke WTO-a koje mu nisu u interesu?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www4.pictures.zimbio.com_gi_OpelCelebratesLaunchNewAdamCara9mp-iyYnEBl.jpg
Matthias Machnig
 
„Rješavanje sporova unutar WTO-a veliko je postignuće bez kojeg bi u međunarodnoj trgovini vladao zakon džungle“, izjavio je Matthias Machnig, državni tajnik u Saveznom ministarstvu gospodarstva. „Nadamo se da nećemo izgubiti SAD kao važnog zagovornika slobodne trgovine.“ I jedan visokorangirani dužnosnik pri EU-u izjavio je u Berlinu da će se „svijet naći u jednoj novoj situaciji ako SAD dovede u pitanje postupak rješavanja sporova u WTO-u ili prestane poštivati njegove odluke“.
 
Ilja Nothnagel, voditelj Sektora za vanjsku gospodarsku politiku pri Njemačkoj industrijskoj i trgovinskoj komori, izjavio je da su njemačke tvrtke zbog ponašanja Amerike „blago rečeno malo optimistične“. A zabrinutost izazivaju i Trumpove izjave o poreznoj reformi koja bi poskupjela izvoz robe u SAD. Američki protekcionizam očito jača atraktivnost drugih aktera – u prvom redu Kine. „Kina smatra da će joj povlačenje SAD-a otvoriti velike šanse“, kaže Nothnagel.
 
Hoće li Kina postati nova, slobodna trgovinska sila?
 
Situacija s Kinom nije, međutim, nimalo jednostavna. „60 posto svih slučajeva, u kojima EU donese mjere za zaštitu trgovine kao što su primjerice kaznene carine, odnose se na Kinu“, izjavio je jedan dužnosnik EU. „Kina je takoreći naš glavni klijent.“ Ali on je također skrenuo pozornost na to da Kina prihvaća poraze pred arbitražnim sudom WTO-a i provodi njegove odluke. „Kina prihvaća svjetski trgovinski sustav.“ Državni tajnik Machning očekuje, međutim, veće pomake od Pekinga. „Ako se Kina opredijeli za slobodnu trgovinu, mi ćemo to pozdraviti. A pogotovo ako riječima budu slijedila djela.“ Dobar signal bili bi pomaci u pogledu sporazuma o zaštiti investicija i pristupa tržištu za njemačke i europske investicije u Kini. „Mi vodimo raspravu na razini EU-a i u tome nas podržavaju već Italija i Francuska“, izjavio je Machning osvrćući se na inicijativu tih zemalja čiji je cilj bolja kontrola ulagača iz inozemstva.
 
Europski zakon o vanjskoj trgovini?
 
U Europskoj uniji sve je više onih koji se zauzimaju za europski zakon o vanjskoj trgovini kojim bi se spriječilo da osjetljiva poduzeća preuzimaju ulagači iz trećih zemalja. Za taj se zakon već ljetos izjasnio europski povjerenik Günther Oettinge, a povod za to bilo ke preuzimanje njemačke tvrtke za proizvodnju robota Kuka od strane kineske tvrtke Midea. U međuvremenu je nadležna glavna uprava Europske komisije u jednom radnom dokumentu skicirala kako bi takav zaštitni instrument mogao izgledati, a primjenjivati bi se mogao na preuzimanja u sektoru infrastrukture, obrane ili visokih tehnologija. Preuzimanje bi se time moglo zabraniti i iz ekonomskopolitičkih i sigurnosnopolitičkih razloga. No rad na tom zakonu još je u radnom stadiju.
 
Trenutačno pritisak pojačava jedna skupina eurozastupnika konzervativne frakcije Europske pučke stranke, u kojoj je i predsjednik kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber (CSU). Oni pozivaju Komisiju da izloži prijedlog za bolju zaštitu preuzimanja u strateški važnim sektorima. Novi Europski odbor za strana ulaganja trebao bi kontrolirati preuzimanja u sektorima poput energetike, transporta, zdravlja, vode i telekomunikacija te ih zabraniti u slučajevima kada se utvrdi da tvrtke iz EU-a nemaju sličan pristup tržištu kupca ili da kupca subvencionira država. Međutim, ta rezolucija ne obvezuje EK.
 

Henrike Roßbach i Hnedrik Kafsack, Die Welt

Povezane objave

Novac za autobuse i brodove na struju i vodik

hrvatski-fokus

Veliki naftaši ulaze na tržište električne energije

HF

Električni ‘custom’ bicikl – zabava, strast i kreativno izražavanje

hrvatski-fokus

Ekstremisti vide američku elektroenergetsku mrežu kao metu, upozorava se u izvješću vlade

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više