Hrvatski Fokus
Aktualno

“Noć knjige 2017. u Kaštilima

Gradska knjižnica Kaštela organizira Noć knjige 2017.

 

 

U povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), Gradska knjižnica Kaštela poziva Vas u petak, 21. travnja, na događanje “Noć knjige 2017.”.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/novosti_2017_04_nocknjige.jpg
Muzejski prostor Podvorje, Kaštel Sućurac
19.30 – 20.30 Književni susret sa Željkom Mišakom – Multimedijalno predstavljanje knjige stripa “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku” (i brojni ostali stripovi i crtani filmovi)
20.30 – 21.30 Književni susret sa Željkom Mišakom – Multimedijalno predstavljanje knjige “Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog”
21.30 – 23.00 Večer otvorenog mikrofona: „Ma ča san ti ono tija/tila reć?!“ – o slikovnicama, knjigama, igrama i ostalim doživljajima iz života i ditinjstva
Razgovor  o slikovnicama, knjigama, piscima i pjesnicima iz djetinjstva i čitanje literarnih radova kaštelanskih autora i autora koji su sudjelovali u natječaju GKK „Kaštelanske štorije“.
Sudjeluju: novinari, kaštelanski autori, predstavnici Grada Kaštela, predstavnici klapa, KUD-ova, udruga, članovi GKK i ostali.
Voditelji: Ivica Žegarac Žuti i Renata Dobrić
Glazbeni dio programa: Lana Rubelj, kaštelanske klape, Šime Jurjević
 
Odjel GKK u K. Sućurcu
17.00 – 18.00 Uoči blagdana sv. Jurja: običaji i legende (kreativna zavičajna radionica)
18.00 – 19.30 Igrokazi i zaboravljene dječje igre : trlja, laštik, zoga, plovke, hula hoop
Vrtimo hula hoop, igramo na laštik, na franje, zogu, plovke, trlju itd. Radionica je namijenjena zainteresiranoj djeci koja će tijekom Noći knjige naučiti igrati trlju – logičku igru naših starih, na franje, zogu, na laštik te još nekoliko zaboravljenih dječjih igara.
20.30- 23.00 Mala noćna knjižnična svaštarnica za djecu i mlade
Zabava uz knjige, društvene igre, književni kviz, pantomimu/asocijacije (pogodite o kojoj je knjizi riječ) i edukativnu projekciju dječjeg filma.
 
Odjel GKK u K. Gomilici
07.30 – 19.30 Izložba knjiga na stranim jezicima i AV građe
18.30 – 19.30 Večer čakavske poezije za djecu
 
Odjel GKK u K. Kambelovcu
12.00 Uoči blagdana sv. Jurja: čitamo o sv. Jurju – legende, priče, običaji
07.30 – 14.30 Propustili ste? Pročitajte! – izložba najvećih književnih hitova
 
Odjel GKK u K. Lukšiću
11.00 -13.00 Obiteljska čitaonica “Roditelji čitaju djeci – djeca čitaju roditeljima”
07.30 -14.30 “Princeza i čarobnjak” i “Žabica djevojka” : izložba likovnih radova 2. A razreda O.Š. “Ostrog”
07.30 – 14.30. “Stripovi za sve generacije” – izložba stripova
 
Odjel GKK u K. Starome
11.00 – 12.00 Knjiga na zabavan način (Guinnessova knjiga rekorda, knjige viceva itd.)
12.00 – 13.00 Hrvatska bajkaonica : čitanje bajki I. B. Mažuranić
 
Odjel GKK u K. Novome
18.30 – 19.30 Književna tribina : knjige „Zašto mrzimo?“ i „Rodna revolucija“
07.30 – 19.30 Propustili ste? Pročitajte! – izložba najčitanijih naslova
 
Akcija u svim odjelima:
07.30 – 00.00 Upis u GKK po 45,00 kuna za sve nove članove
 
Poslastica za sve ljubitelje stripa, pogotovo mlađe u „Noći knjige“!
 

Književni susret sa Željkom Mišakom

Multimedijalno predstavljanje strip knjige „Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku“

 
Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje stripa u petak 21. 04. u 19.30 sati u Muzejski prostor Podvorje u Kaštel Sućurcu na predstavljanje strip-knjige u stihovima autora Željka Mišaka “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku”.
U prvom dijelu knjige “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku” autora Željka Mišaka nalazi se strip u stihovima. Radnja se odvija u maksimirskom zoološkom vrtu – životinje se iskradaju iz svojih kaveza i prolaze niz različitih situacija (tulumarenje, zaljubljivanje…). Strip je nastao prema stihovima Željka Mišaka i Vilima Vihera, a za crtež je zaslužan Željko Kreč.
U drugom dijelu knjige nalazi se studija Željka Mišaka pod naslovom “To divno društvo!”. U studiji o stripu i crtanom filmu s antropomorfiziranim životinjama autor obrađuje razdoblje od početaka stripa i crtanog filma u Hrvatskoj pa sve do danas. U sklopu ovog izuzetno zanimljivog multimedijalnog predavanja bit će predstavljeni stripovi i crtani filmovi.
 

Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha: povijesni pregled ili književno-stripski katalog

 
Druga knjiga autora Željka Mišaka „Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog“ bit će predstavljena  također u “Noći knjige 2017.” u petak 21. 04. u 20.30 sati u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu.
U sklopu multimedijalnog predstavljanja knjige autor Željko Mišak dat će kratki pregled lika Petrice Kerempuha (anonimni lik iz narodne predaje je svojevrsna varijanta Tilla Eulenspiegela), koji se pojavljuje u književnosti i scenskoj umjetnosti. Petrica Kerempuh je zabavan i veseo pustolov koji osim što se voli šaliti i skitati, simbolizira i oštru i gorku društvenu i političku satiru. Oko njega se vežu brojne zgode i nezgode koje su prepričane u pričama. U kajkavskim je pučkim legendama i predajama poprimio mnogobrojne značajke kajkavske sredine i podneblja.
Stihove iz knjige čitat će Mira Marinović Batić.
 

Renata Dobrić

Povezane objave

Druga državnička prilika i dužnost Tomislava Karamarka

HF

Kud plovi Britanik?

HF

Kako će se štrajk prosvjetara urušiti

HF

Proljeće na Labuđem jezeru sa Zagrebačkom filharmonijom

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više