Hrvatski Fokus
Hrvatska

Predavanje Gordana Grlića Radmana

Najveći problem EU-a nedostatak jasne vizije budućnosti

 
 
Hrvatskiveleposlanik dr. sc. Gordan Grlić Radman održao je predavanje „Croatia and political challenges“ u Državnoj školi za državne službenike Mađarske tzv. „Ludoviki“19. travnja, tena Sveučilištu Corvinus u Budimpešti 24. travnja. Predavanju u Državnoj školi „Ludovika“  nazočili su predstavnici diplomastkoga zbora te profesori i studenti. Vice-dekan škole dr. János Bóka je moderirao predavanje i panel raspravu u kojoj su sudjelovali  predavači na Državnoj školi i na Visokoj školi János Kodolányi. Govoreći o migrantskoj krizi, panelisti su zaključili da se sustav granične kontrole RH primjereno nosio s izazovom te da bi grčke vlasti trebale preuzeti hrvatski sustav za primjer. O budućnosti Europe, zaključeno je kako je najveći problem EU-a nedostatak jasne vizije budućnosti, a to bi se moglo riješiti uvođenjem novog managementa i promišljanjem o postojećim problemima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/keyframe.nava_.hu_service_gallery_keyframe_2015_02_25_m1-75380_m1-75380-07321800.jpg
Studenti su postavljali pitanja o izazovima kojima se HrvatskarvatH suočavala tijekom pristupnog procesa kao i o hrvatskim stavovima glede daljnjeg proširenja EU-a na države u neposrednom okruženju. Govoreći o hrvatskom pristupanju EU-u, veleposlanik je istaknuo kako je Hrvatska prva država članica koja je pristupila EU-u individualno te kako je svojevrstan apsurd da je njezin ulazak u europsku obitelj prethodio kasnijem izlasku jedne od država članica, Velike Britanije, koja je imala vrlo stroge stavove prema Hrvatskoj glede kriterija pristupanja. Ukazao je i na značaj većeg približavanja Hrvatske zemljama Višegradske skupine. Studenti su se također zanimali za hrvatske stavove glede pojačane kontrole na granicama i veleposlanik je pohvalio vrlo dobru suradnju mađarske i hrvatske policije. Smatra kako se kontrola treba provoditi na granicama s trećim zemljama, budući da su hrv. granice i granice EU-a, bez obzira što Hrvatska nije u Schengenskoj zoni.
 
Nakon predavanja organizatori su priredili domjenak, u sklopu kojega je upriličen i hrvatski gastro kutak. Glavni gost znanstveno-istraživačke sekcije studentske udruge 'Mreže studentskih inicijativa' na Sveučilištu Corvinus bio je 24. travnja veleposlanik Grlić Radman. Riječ je o studentskoj organizaciji koja se bavi temama vezanim za međunarodne odnose i diplomaciju. Veleposlanik je sudjelovao u raspravi na temu uloge Hrvatske u EU-u, o putu njezinog pristupanja EU-u, rezultatima koje je ostvarila kao njezina najmlađa članica te budućim izazovima u svjetlu aktualnih zbivanja. U raspravi je direktor za međ. suradnju Sveučilišta Tamás Pesut govorio o aspektima gospodarske suradnje između Mađarske i Hrvatske.(v.h.)

Povezane objave

I IDS-ovci moraju poštivati hrvatske zakone

HF

Konvergencija bifurkacije

HF

Mjere nisu ovdje radi virusa nego je virus radi mjera

hrvatski-fokus

Žao mi je one moje daljnje rođakinje iz Srebrenice čiji su se preci poturčili

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više