Hrvatski Fokus

Zlatko Hasanbegović se – precijenio

 
 
„Pobijedio sam HDZ iz kafića“, mrtvo hladno, neki pišu i ironično, konstatirao je Zlatko Hasanbegović nakon rezultata izbora za gradonačelnika Zagreba i Gradsku skupštinu. Moram reći kako me ta njegova izjava zgromila, udarila me munja s više strana. Mislio sam, prvo, kako su Bruna Esih i on imali na tim izborima neki drugi cilj, kad tamo oni su ciljali baš na HDZ. (Valjda na njega ne će i s puškom treći viđeniji član skupine, general Željko  Glasnović – ili će samo na udbaše – koji će tek kasnije shvatiti koliku je štetu „nafejsbukačio“ sebi i „svojima“ – ako će.)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/hrvatska-danas.com_wp-content_uploads_2017_02_hasanbegovic-777x437.png
Prvo, Bruna Esih nije pobijedila HDZ već Dragu Prgometa, što nije bio nikakav, baš nikakav „kumst“, a kamo li da je to još za posprdnu samohvalu iz birtije. Zašto ga je Andrej Plenković „rukopoložio“ (Zlatko Hasanbegović) za kandidata nisam uspio odgonetnuti. Ni ovo „rukopoložio“ nimalo mi se nije svidjelo, nisam siguran da ga je većina Hrvata uopće i razumjela, jer „rukopoloženje“ uobičajeni je pojam s pravoslavne mise kad viši svećenik „rukopolaže“ (hrv. zaređuje, rus. рукоположение) nižega na buduću višu dužnost u crkvenoj hijerarhiji. Inače, zašto se Plenković kockao s Prgometom, vidjet ćemo, a zašto, barem iz podaljega, nije podržao Brunu Esih  sasvim nam je jasno, ali o tome drugom zgodom.
 
HDZ-ove kandidate za gradonačelnika Zagreba inače odavno mlate „k'o volove u kupusu“, pa jedan poraz više ili manje. Za to postoji niz razloga (trajnih unutar hadezeovskih, socioloških i inih) o kojima smo ovdje više puta pisali, a, recimo, jedan od krivaca je i Predsjednik Franjo Tuđman; držim mu to možda jedinom važnom krivnjom u njegovoj državničkoj karijeri. Osim što je doista „potukla“ Dragu Prgometa, njezina lista nije to učinila i s listom HDZ-a, dobila je oko 12.000  glasova manje, a da ju je „nosio“ u ime HDZ-a netko drugi, a ne ovaj „rotirajući“ konvertit, razlika bi u njegovu korist bila daleko veća. Ne umanjujem rezultate lista prvenstveno Zlatka Hasanbegovića, jer budimo realni, iako ih je nosila Bruna Esih, barem polovica pripada njemu, nu smatram kako mjesta ovakvom trijumfalizmu nema. Oni su dobri, ali ne i senzacionalni.
 
Žao mi je zbog ovakvog nepolitičkog Hasanbegovićeva istupanja, tim više što sam podržavao manje-više sve njegove poteze kao ministra kulture, njegove aktivnosti, rad, istraživanja i tešku bitku, kao i Brune Esih na utvrđivanju istine o poslijeratnim komunističkim zločinima nad stotinama tisuća hrvatskih civila i vojnika – od Bleiburga do Bitolja. Podržavam njegovo stajalište kako je temelj suvremene hrvatske države Domovinski rat i još podosta toga što je izrekao, učinio i napisao. Stojim iza većine njih i nadalje. Za Domovinski rat, stranački gledano, najzaslužniji je ipak HDZ čiji je, doduše odnedavni i kratkotrajni član bio i Zlatko Hasanbegović. Iskreno, taj isti HDZ je od njega učinio i svojevrsnu političku zvijezdu. Kako bi on rekao, „rukopoložio“ ga tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Slično je, u manjoj mjeri, i s Brunom Esih, bez obzira što je na HDZ-ovoj listi bila tzv. nezavisna kandidatkinja (vjerujem uz malu pomoć Kolinde Grabar-Kitarović).
 
Ti „nezavisni“ kandidati na „zavisnim“  listama nisu moje simpatije, naime ili jesi ili nisi, ali dobro. Pogledajte sudbinu Ive Josipovića, taj je bio malo „nezavisan“ (o SDP-u) pa u SDP-u, a sada kad se skroz  „onezavisio“ nema ga nigdje, niti će ga više biti. Uostalom čim ga je Zoka malo stavio u stranu, izgubio je predsjedničke izbore. Potpuno je nevažno što su Bruna Esih i Ivo Josipović bitno udaljeni, skoro beskonačno na tom pravcu „ljevica“ – „desnica“, uvjeren sam kako potencijalni glasači, bez obzira na svjetonazor, tu vrstu „plesa“ na toj „žici“ nimalo ne ljube.
 
Zlatko Hasanbegović je u još većem problemu. Bio je član HDZ-a, iz HDZ-a je, nema tu nikakve dvojbe, otvoreno radio protiv HDZ-a, što je uostalom i trijumfalistički priznao. S jedne strane, svaka čast i pošteno mnogi su njegovi „viđeni“ članovi radili iz HDZ-a zaplotnjački protiv. I ono što je zapravo najbitnije, Hasanbegović želi osnovati stranku; odavno se ovdje žudi za „pravom“ konzervativnom strankom, a ovakav start, naime „pobjeda HDZ-a iz kafića“ za tako zahtjevan projekt nikako nije dobra. Kako ne bih duljio, tamo gdje se započne, ondje se i završi. Bidna Hrvatska – nit' ima sreće s tom „ljevicom“, nit' s tom „desnicom“. Ne znaš s kojom je nesretnija.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Balkanizacija Balkana iznutra i izvana

HF

Je li Marko Jelić posjetio obitelj Marije Šegarić!?

hrvatski-fokus

Tomislav i Milorad i manjinska prava

HF

Plenkoviću, oslobodite nas Vaše tiranije i diktature!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više