Hrvatski Fokus

Hrvatska zabranila Federaciju i Brčko Distrikt

 
 
Hrvatska rampa Federaciji podigla je političke i sve druge strasti – sve glasnije se može čuti priča kako iza svega stoji odluka službenog Zagreba da kazni Bošnjake zbog odbijanja HDZ-ova prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH. Kao argument se uzima to što Srbi iz Republike srpske i Hrvati iz Federacije, a većina ima hrvatske putovnice, mogu biti vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, a Bošnjaci iz FBiH nikako osim onih koji imaju i hrvatsko državljanstvo, a takvih je najviše. S druge strane, čuju se i priče da Hrvatska ovim i formalno dijeli zemlju po etničkoj osnovi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/upload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_3_30_District_de_Brcko.svg_643px-District_de_Brcko.svg_.png
Već desetak dana uzaludno se čeka da Vijeće ministara nešto uradi i spasi građane od diskriminacije! Svi „šute i nešto mute“ usprkos strogim zahtjevima građana, Ministarstvo vanjskih poslova nije, koliko je poznato, uputilo ni protestnu notu Hrvatskoj. Što se dogodilo i događa? Ministarstvo pravosuđa Hrvatske objavilo je listu zemalja čiji državljani po principu reciprociteta imaju pravo na vlasništvo nad nekretninama u toj državi. Bosna i Hercegovina svrstana je u tri kolone. U prvoj i najboljoj nalazi se Republika srpska za koju se navodi kako „uzajamnost postoji (bez ograničenja)“. U drugoj lošoj koloni je Federacija i kaže se da uzajamnost za fizičke osobe postoji uz uvjet da u Hrvatskoj stalno borave ili obavljaju dopuštenu djelatnost, a za pravne osobe uz uvjet da obavljaju djelatnost u Hrvatskoj“. U trećoj koloni je Brčko Distrikt i za njega je navedena ista formulacija kao i za Federaciju.
 
Kada se ovo prevede, ispada da državljani BiH koji žive na teritoriju entiteta Republika srpska mogu u Hrvatskoj kupovati i biti vlasnici nekretnina. Državljanima BiH čija je adresa na teritoriju Federacije i Brčko Distrikta to nije dozvoljeno. Ni hrvatske vlasti ni Ministarstvo pravosuđa te zemlje nisu ponudili nikakvo objašnjenje za odluku koju su donijeli, a koja je u BiH izazvala zaprepaštenje i ogorčenje.
– Građani su dovedeni u apsurdnu situaciju da u okviru iste zemlje, negdje u okviru istog naselja, jedni imaju, a drugi nemaju ista prava, a sve u zavisnosti od toga gdje se nalazi ulica u kojoj stanuju – kaže Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. On je službenim putem od predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića zatražio informaciju o tome poduzimaju li institucije BiH bilo što kako bi se diskriminacija otklonila. Odgovor još čeka.
 
Poseban interes za rješavanje ovog problema postoji u pograničnim dijelovima naše zemlje i zahtijeva se da državne vlasti ovo riješe.
– Nepostojanje i nemanje nadležnosti nikako se ne može prihvatiti kao odgovor jer je jasno da je vlast na svim razinama sačinjena od istih stranaka – kaže Magazinović.
Hrvatska rampa Federaciji podigla je političke i sve druge strasti – sve glasnije se može čuti priča kako iza svega stoji odluka službenog Zagreba da kazni Bošnjake zbog odbijanja HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH. Kao argument se uzima to što Srbi iz Republike srpske i Hrvati iz Federacije, a većina ima hrvatske putovnice, mogu biti vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, a Bošnjaci iz FBiH nikako osim onih koji imaju i hrvatsko državljanstvo, a takvih je najviše. S druge strane, čuju se i priče da Hrvatska ovim i formalno dijeli zemlju po etničkoj osnovi.
 

M. Osmović, Dnevni list

Povezane objave

Održan simpozij Stopama pobijenih

hrvatski-fokus

Bošnjacima nije u interesu prestanak rata

HF

Šesti dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

HF

Nacifašističko djelovanje militantnih islamista

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više