Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Bankari sele iz Londona u Frankfurt

Izlazak Britanije iz EU-a znači odlazak londonskog Cityja

 
 
Odlaskom Velike Britanije iz Europske unije, započeo je i odlazak bankara iz Londona prema Njemačkoj. I to ubrzano, tako da Frankfurt na Maine, poznat kao financijska metropola Njemačke, već ovih dana mijenja urbanističke planove i priprema gradnju dvadeset nebodera s uredima i stotinama tisuća četvornih metara stambenog i uredskog prostora.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/s.yimg_.com_ny_api_res_1.2_xE_C1._9yHE6EKcwU3AtkQ-_YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9ODAwO2lsPXBsYW5l_http__media.zenfs_.com_en_us_News_afp.com_Part-DV-DV1842104-1-1-0.jpg
Izlazak Velike Britanije iz EU-a znači odlazak londonskog Cityja, najmoćnije bankarske četvrti na kontinentu koja sigurno gubi na značaju, što je velika prilika za njemačku financijsku metropolu Frankfurt, gdje je sjedište Europske središnje banke i još niza financijskih institucija. U Bruxellesu i Londonu čekaju se odluke oko brexita i o tri važna pitanja: prvo i najvažnije, gdje će se odvijati takozvani "euro-kliring". Drugo je pitanje budućeg sjedišta Europske agencije za nadzor banaka EBA, a treće je pitanje koje se postavlja u sjedištima čitavog niza banaka koje su dosad svoje poslovanje u Europi pokrivale iz Londona, hoće li i one prebaciti svoje europske centrale u Frankfurt.
 
Kliring bi se mogao objasniti ulogom javnog bilježnika kada se kupuje ili prodaje nekretnina ili automobil, što znači da ima državna ovlaštenja da tjera bilo kupca, bilo prodavača na poštovanje propisa. Međutim, ovdje se radi o ovlaštenjima na razini Europe, gdje se odvijaju poslovi od po pola bilijuna eura (500.000.000.000) – na dan!
 
Bankama trebaju papiri ovlaštenih institucija kako bi se zaštitile od mogućih oscilacija deviznog kursa ili kamatnih stopa. Ali i izvoznicima trebaju njihovi derivati kao osiguranje protiv promjena na financijskim tržištima. Nadzorno tijelo agencija ovlaštenih za "eurokliring" nalaze se u Londonu, koje pak nadzire upravo te nadzornike milijardi koje teku Europom. Mihael Meister, državni tajnik u njemačkom Ministarstvu financija, smatra da uopće nije sporno da kliring mora iseliti iz Londona, piše Deutsche Welle. Jer čak i da Britanci potpuno pristanu na nadležnost Europskoga suda, tijelo koje će nadzirati moguće rizike koji bi mogli nastati u Uniji ne može biti smješteno negde izvan EU-a.
 
Ostaje pitanje kamo iz Londona? Grad poput Dublina ima velike planove, pogotovo za Amerikance jer tamo imaju isti jezik, zemljopisno su blizu, a tu je i velika zračna luka. No iz Londona će se vremenom vjerojatno preseliti i poslovna predstavništva čitavog niza koncerna, a Dublin zapravo nije previše velik grad da bi ih sve ugostio na način kakav možda zamišljaju. Lista europskih gradova koji bi zato htjeli prihvatiti inozemne banke je vrlo dug, ali tu Frankfurt ima prednost. Ogroman aerodrom sa kojeg je lako doći gotovo do svakog kutka planeta, tamo su već ECB i najveće njemačke banke, a od investicijskih bankara su čuli kako njemačke financijske službe rade dobar posao, piše DW. Frankfurt zato već u sljedećih pet godina planira gradnju 20 novih nebodera jer je uvjeren da će hitno trebati mnoštvo novog uredskog prostora. Dorađuju se urbanistički planovi jer će biti potreban atraktivni stambeni prostor za kupce sa dubljim džepom.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Evolucija logotipa Nestlea

hrvatski-fokus

Nacrt Zakona o tržištu električne energije

hrvatski-fokus

U Zagrebu, u usporedbi s Berlinom, voda skuplja 120 posto

hrvatski-fokus

EU trese “plinska groznica”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više