Hrvatski Fokus
Aktualno

Prije 34 godine ubijen Stjepan Đureković

Prisjećanje na udbaške jugoslavenske egzekutore

 
 
Na današnji dan ubijen je hrvatski disident Stjepan Đureković (Bukovac kraj Petrovaradina, 8. kolovoza 1926.Wolfratshausen, Bavarska, 28. srpnja 1983.). Ubila ga je jugoslavenska i hrvatska Udba. Stjepan Đureković je bio poznati hrvatski poduzetnik, književnik i publicist, koji je napustio Jugoslaviju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/stjepan-i-damir-c491urekovic487.jpg
OTAC I SIN ŽRTVE UDBE – Stjepan i Damir Đureković
 
Stjepan Đureković rodio se u Bukovcu kraj Petrovaradina 1926. godine. Tijekom Drugoga svjetskog rata Đureković je izbjegao službu u oružanim snagama NDH i pridružio se partizanima. U partizanima postao je članom Komunističke partije. Godine 1951. diplomirao je iz gospodarskih znanosti na sveučilištu u Beogradu, a1954. godine postao je komercijalni direktor male tvornice metalne industrije u Osijeku. Godine 1956. godine prešao je u rafineriju ulja u Sisku koja je 1964. godine postala sastavni dio INE. Napredovao je do visokih položaja unutar INE, gdje je bio jednim od direktora, a početkom 1980-ih godina zbog svoga posla održavao je sastanke s članovima Saveznog izvršnog vijeća SFRJ. Đurekovićevo ubojstvo naručio je Mika Špiljak, jer se njegov sin Vanja Špiljak našao upleten u novčane pronevjere.Vanja Špiljak je 2008. godine izjavio da njegov otac s ubojstvom nema veze. Kao osobe koje su odobrile ubojstvo Stjepana Đurekovića, spominju se Milka Planinc i Stane Dolanc. Puna istina još nije objavljena.
 
Jugoslavenske vlasti zabrinjavala je mogućnost Đurekovićevoga svjedočenja u procesu protiv Špiljka. Iz tih je razloga Đureković emigrirao 1982. godine u Njemačku, gdje se je uključio u hrvatski nacionalni odbor. Zajedno s Ivanom Botićem objavio je knjigu Jugoslavija u krizi, u kojoj je tvrdio kako u Jugoslaviji vlada velika stopa inflacije i nezaposlenosti i da Jugoslavija iskorištava resurse Hrvatske.Ubijen je po agentima UDBE 1983. godine. Ubojstvo je imalo naziv Operacija Dunav. Nakon očevog ubojstva, sin Damir otišao je iz Njemačke u Kanadu, u Calgary, zbog mogućnosti da i on bude žrtva. Pronađen je mrtav 10. rujna 1987. godine. Posmrtni ostatci Stjepana Đurekovića pokopani su na Mirogoju 17. prosinca 1999. godine.
 
Njemačko pravosuđe 2005. godine raspisalo je tjeralicu za Josipom Perkovićem, zbog njegovog sudjelovanja u atentatu. Optužen je za ubojstvo Stjepana Đurekovića i Ante Đapića i u izočnosti osuđen na doživotni zatvor. Godine 2008. Krunoslav Prates je osuđen na doživotni zatvor zbog njegove uloge u ubojstvu. Godine 2009. Njemačka savezna kriminalistička policije izdala uhidbeni nalog za Zdravka Mustača, Josipa Perkovića, Ivana Cetinića, Ivana Lasića i Borisa Brnelića zbog osnovane sumnje u njihovo sudjelovanje u ubojstvu kao članovi UDBE. U listopadu 2009. godine njemačka policija uhitila je Luku Sekulu, Hrvata sa švedskim državljanstvom zbog sudjelovanja u ubojstvu, a 2010. godine Vinka Sindičića.
 
Tek 2014. godine, nakon složene pravne procedure koja je izazvala i stanovitu krizu u međudržavnim odnosima Hrvatske i Njemačke, Josip Perković, koji je nakon dugogodišnje službe na visokim službama u UDBI 1990-ih godina bio i šefom vojne obavještajne službe, izručen je Njemačkoj, zajedno sa svojedobnim glavnim šefom federalne UDBE Zdravkom Mustačem. Nakon suđenja, u kolovozu 2016. godine, Visoki zemaljski sud u Münchenu Josipa Perkovića i Zdravka Mustača proglasio je krivima i nepravomoćnom presudom osudio na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića.
 

Vid Hinković

Povezane objave

Večernji list cenzurirao Josipa Jurčevića

HF

I najbolji među nama

hrvatski-fokus

Žigmanov: Ja sam Bunjevac i Hrvat!

HF

Zoran Milanović uspostavio – diktaturu u pokušaju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više