Hrvatski Fokus
Hrvatska

Nitko ne smije dirati oznake HOS-a

Ne ću se uopće osvrtati na Pupovca i bljezgarije ovoga etnobiznismena

 
 
Neosporna je činjenica da je to doista izvorno ustaški pozdrav i nikakav povijesni usklik. I on je danas kao takav neprihvatljiv za bilo kakvu javnu i privatnu i ne znam kakvu drugu uporabu. Ali sam isto tako više puta pisao što je taj isti pozdrav ZDS značio u Domovinskom ratu i zašto, i to ne treba prešućivati. Posebno razumijem ljude iz HOS-a koji su se borili pod tim pozdravom, ginuli, to im ne treba oduzimati, ali sve treba staviti u povijesni kontekst. Isto kao i naziv 9. bojne HOS-a Rafael Boban, to je povijest, i nju se ne smije prešućivati, jer ćemo opet raditi ono što se radilo u Jugoslaviji…
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/Pupovac_Stanimirovic.jpg
OD SDS-a do SDSS-a – Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović
 
HOS je godinama doživio velike nepravde, njegovi bojovnici, koji su nas debelo zadužili u Domovinskom ratu. I zato im danas nitko ne smije oduzeti njihove oznake, njihovo znakovlje s kojim su prošli Domovinski rat. Ne će valjda o tome odlučivati oni koji su ostali s poražene strane, koji su te iste pripadnike HOS-a likvidirali, koji su bili agresori na hrvatsku zemlju? Doista je dosta takvog nakaradnog ponašanja, i takvo nakaradno ponašanje jednom zauvijek trebaju presjeći hrvatske institucije, od političara do pravosuđa. Koja je to pamet koja proganja bivše pripadnike HOS-a jer u povijesnoj prigodi nosi oznaku postrojbe kojoj je pripadao?Svakako sam protiv bilo kakve instrumentalizacije pozdrava ZDS u dnevnopolitičke i druge svrhe. Ali povijest treba biti povijest, treba je nepristrano valorizirati i bojovnicima HOS-a omogućiti da u prigodama sjećanja na ratne dane slobodno mogu nositi odore i znakovlje pod kojim su se borili, kao i da na spomen pločama i spomenicima mogu također slobodno pokazivati pod kojim su se znakovljem borili, baš kao i svaka druga ratna postrojba. To je minimum koji zaslužuju i oni živi, a još više oni poginuli i njihove obitelji.
 
I debelo ću prozivati domaće likove koji su doista besprizorni u svojim izjavama i nastupima. Neka vama demokracije i slobode govora, ali bome ćete snositi i javnu odgovornost za izrečeno, i bome ćete biti prisiljeni slušati što je istina, a što javnosti podmećete kao “istinu”. Ne ću se uopće osvrtati na Pupovca i njegove bljezgarije jer je bivši šef države jednom zauvijek rekao da je ovaj običan etnobiznismen, i hvala bivšem šefu države na tom trenutku prosvjetljenja i mrvici hrabrosti.
 
Ali kad pojedini besprizornici na političkoj sceni pripadnike HOS-a idu poistovjećivati s ustašama, tada doista nema druge nego debelo opaliti svima takvima javni šamar i suočiti ih s povijesnim činjenicama koje im nisu baš poznate, i kojima očito nisu skloni, jer im je Tito zamutio svu pamet koju posjeduju. Usporediti pripadnike HOS-a s ustaškim zločinima i jasenovačkim logorom ne samo da je neistinito nego ljudski krajnje nakaradno. Ali eto, upravo su i bojovnici HOS-a svojim udjelom u Domovinskom ratu takvima omogućili demokraciju i slobodu i sve što s time ide.
 

Zvonimir Despot, https://www.vecernji.hr/premium/jesu-li-institucije-spremne-odluciti-o-zds-1190852

Povezane objave

Vladajući kompradori i namjesnici u problemima

HF

AFORIZMI – Obama barakaš

HF

AFORIZMI – Lica i naličja

HF

Deklaracijom o antifašizmu Hrvatski sabor abolirao zločine komunizma

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više