Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Nestalo 100.000 Srba, ‘postali’ Hrvati

Iseljeništvo u Australiji u današnje vrijeme

 
 
U Australiji “nestalo” više od 100.000 Srba, prekrstili ih u Hrvate i Bosance. S tim naslovima osvanule su jučer naslovnice u Srbiji, s tekstovima koji upozoravaju da je zbog niskog nataliteta, nacionalne asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promjene identiteta, Srba u iseljeništvu sve manje, piše Večernji list BiH.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2014/01/grbaustr14.jpg
Problem je, naime, u Australiji nastao jer su vlasti svrstale stanovnike prema mjestu pripadanja jednoj od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Tako je najviše Srba postalo ‘Hrvatima’ zbog mjesta rođenja u novonastalim državama Hrvatskoj ili, pak, Bosni i Hercegovini. No, ta informacija, kao i u slučaju zapadne Europe, samo je djelomično točna te se manipulira s terminima nacionalne i narodne pripadnosti. ‘Problem’ s osipanjem Srba uglavnom je nastao zbog činjenice da srbijanska država nije, jednako kao Hrvatska, davala svim Srbima državljanstvo. Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australskog stanovništva i karti narodnog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba, tvrde predstavnici Srba u Australiji.
 
Hrvatske zajednice u Australiji nisu dobile novo pojačanje etničkim Srbima, osim što je australski popis napravio zabunu. No, najviše Hrvata na australskom kontinentu živi u velikim gradovima Sydneyu, Melbourneu, Perthu, Adelaideu, Canberri, Brisbaneu i Hobartu, te u područjima koja gravitiraju ovim gradovima. Danas u Australiji žive Hrvati iz svih dijelova Hrvatske, za razliku od prvih doseljenika koji su uglavnom bili iz Dalmacije. Za razliku od Srbije, izvan Hrvatske živi daleko više Hrvata, a kada se tome pridodaju i Hrvati iz BiH onda se ukupna brojka penje do skoro dvostrukog broja u odnosu na sunarodnjake koji žive u RH.
 
Svaki peti Hrvat 
 
Prema podacima UN-a, svaki peti Hrvat iselio je u inozemstvo. Ukupno ih je u inozemstvu oko 4 milijuna, i to 3,35 milijuna u klasičnom iseljeništvu, 400.000 u BiH, 250.000 u susjednim zemljama gdje žive kao manjine. Po tome je Hrvatska fenomen, jer u domovini živi 3,6 milijuna Hrvata, dakle manje nego u inozemstvu. Treba, međutim, imati na umu i da značajan broj Hrvata koji žive diljem planete također potječe iz BiH. Najviše izvan granica Hrvata živi u SAD-u, gdje ljubomorno njeguju svoj nacionalni identitet.
 
Temeljem procjena veleposlanstava RH i Generalnih konzulata RH u SAD, Hrvatskih katoličkih misija, popisa stanovništva u SAD-u, te temeljem same procjene hrvatske zajednice, u SAD-u danas živi oko 1,2 milijuna Hrvata i njihovih potomaka. Najbrojnije hrvatske zajednice nalaze se u Chicagu i okolici, oko 150 000. Slijedi Njemačka u kojoj živi oko 400.000 Hrvata i u kojoj se broj povećava iz godine u godinu, naročito nakon ulaska RH u EU kada je omogućeno kretanje radne snage. Slijede Argentina i Kanada u kojima, prema podacima hrvatskih diplomatskih službi, kao i katoličkih misija, živi po 250.000 Hrvata. O Hrvatima izvan RH danas se bavi poseban Središnji državni ured Vlade Republike Hrvatske.
 

Zoran Krešić, https://www.vecernji.hr/vijesti/nestalo-100-000-srba-postali-hrvati-1191028

Povezani članci

Iz iseljeničke povijesti

HF

Iseljenicima onemogućeno pravo glasa

HF

Hrvati su poniženi, zapostavljeni…

HF

Ukinuti oporezivanje inozemnih mirovina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...