Hrvatski Fokus
Znanost

Kružno gospodarstvo

Prevoditelj(ica) je circular economy ispravno preveo na hrvatski kao kružno gospodarstvo

 
 
Osnovni problem sve ubrzanijeg života i trenutna dostupnost informacija rađa podcijenjeni problem. Ispravno prevođenje engleskih stručnih naziva, posebno s tehničkih područja na razumljivi i stručno utemeljeni hrvatski jezik. Prikazat će se to na primjeru prevođenja engleskog naziva circular economy. Na prvi pogled laki zadatak, cirkularna ekonomija. Zašto cirkularna, kada može, kružna. A devedesetih godina načinjena je razlika između ekonomije i gospodarstva. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike imalo je sreću i prevoditelj(ica) je circular economy ispravno preveo na hrvatski kao kružno gospodarstvo.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/kruzno_gospodarstvo_zgm.jpg
U nastavku prevoditelj(ica) nisu bili te sreće. Prvi je sporni izraz design koji je preveden kao dizajn. Netočno. Dokazano je da engleska riječ design ima puno značenja. Na savjetovanju »Tekstilna znanost i gospodarstvo« (2011.) u referatu Zašto je precizna terminologija preduvjet donošenja odluka? rastumačeni su mogući prijevodi.
 
Prema Ž. Bujasu i Velikom CD rječniku, engleska riječ design može biti:
·         imenica: nacrt, uzorak, skica, dezen, dizajn, konstrukcija, plan, zamisao, namjera…interior design = dizajn interijera = unutrašnje uređenje
·         glagolska imenica: projektiranje, konstruiranje, dizajniranje, oblikovanje
·         pridjev: projektirani, osmišljeni, dizajnirani, kreirani
·         glagol: nacrtati, narisati, napraviti skicu (plan), zasnovati, konstruirati, kreirati, praviti dizajn (op. a. dizajnirati), namjeravati, kaniti, namijeniti, zamisliti.
 
U duhu ustaljene uporabe riječi dizajn i dizajner u hrvatskom jeziku smisleno je design prevoditi s tuđicom dizajn samo ako se radi o onom dijelu izgleda proizvoda koji se može označiti kao razlika između funkcionalnog oblika i uporabnog oblika. Dakle na onaj dio oblika koji prodaje proizvod. Stoga je ispravno modni ili industrijski dizajn.
 
Kako se danas aktivnosti vezane uz design pretežno obavljaju s pomoću računala (CAD) riječ dizajn je zamijenjena s odgovarajućim značenjima. Kako proizvodnja uključuje i ponovnu preradu, ostavljeno je samo proizvodnja. Najveću je promjenu izvorna slika doživjela u dijelu što učiniti s otpadom. Dio otpada može se mehanički oporabiti, reciklirati i ponovno upotrijebiti pri proizvodnji novih dijelova. Preostali otpad može se oporabiti: kemijski ili toplinski, što je spaljivanje. Konačno, preostatak se mora negdje pohraniti.
 

Prof. emeritus Igor Čatić

Povezane objave

Čerenkovljevi teleskopi

HF

Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog

HF

Integrativna etika (12)

HF

Cjepivo za elitu (2)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više