Hrvatski Fokus
Religija

Apostoli Tadej i Bartolomej

Prvi navjestitelji kršćanstva u Armeniji

 
 
Kršćanstvo se je u Armeniji proširilo zahvaljujući duhovnoj misiji i propovijedima apostola Tadeja i Bartolomeja. Prema sirijskoj i armenskoj predaji sveti apostoli Tadej i Bartolomej bili su prvi navjestitelji kršćanstva u Armeniji. Oni su donijeli u Armeniju svjetlo kršćanske vjere.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/lastsupp_apostles.jpg
U zemlju su došli nakon silaska Duha Svetoga nad apostole u različito vrijeme i propovijedali neovisno jedan o drugom, Tadej od 43. do 66. god., a Bartolomej od 60. do 68. god. Završili su život mučeničkom smrću i proglašeni zaštitnicima Armenske apostolske crkve i Armenske katoličke crkve.
 
Apostol Juda Tadej
 
Juda Tadej (arm. Tadeos) je prema evanđelju bio jedan od dvanaest apostola, brat Jakova mlađega, Alfejev sin. Prema predaji apostol Tadej je propovijedao u Palestini, Arabiji, Siriji i Mezopotamiji i mučenički umro u Armeniji, u drugoj polovici 1. stoljeća naše ere.
 
Sirijska predaja o kralju Abgaru govori o dolasku na kraljevski dvor u Edessu apostola Addaja koji je izliječio kralja, obrativši njega i njegovu obitelj na kršćanstvo. U Edessi je počeo propovijedati evanđelje. U djelomice promijenjenoj inačici ova je predaja navedena u Crkvenoj povijesti Euzebija Cezarejskoga (oko 265. – 340.) gdje se kao prorok kršćanstva navodi apostol Tadej.
 
Predaja o Abgaru bila je vrlo davno prevedena na staroarmenski jezik i dobila je svoju inačicu na armenskom tlu. U staroarmenskoj inačici govori se da je apostol Tadej otputovao armenskomu kralju Abgaru koji je vladao iz Edesse (Osroene). Nakon propovijedanja u Edessi apostol Tadej se je uputio u Veliku Armeniju, na dvor kralja Sanatruka, Abgarova rođaka. Ovdje je apostol Tadej krstio kraljevnu Sanduht (Sandokht) i mnoštvo drugih velikaša.
 
Apostol Tadej je život završio mučeničkom smrću zajedno s kraljevnom Sanduht u mjestu Šavaršavan (područje Artaz). Apostola su “objesili o drvo” blizu vododerine i tako obješenoga gađali strijelama. Prema jednoj od predaja, apostol Tadej se je prije smrti uspio susresti s apostolom Bartolomejem na Artašatskom brežuljku, blizu Ararata, gdje je kasnije sagrađen samostan Khor Virap. Sa sobom je u Armeniju donio Longinovo koplje, kojim je bio proboden Isus na križu, a također i malo svetoga ulja koje je Isus blagoslovio.
 
Dio moći svetoga apostola Tadeja nalazi se u Vatikanu, u bazilici sv. Petra, a dio u Ečmiadzinu. Drži se da se apostolov grob nalazi na području armenskoga samostana sv. Tadeja, na sjeverozapadu Irana. Armenska apostolska crkva slavi spomendan sv. Tadeja dva puta godišnje – zajedno sa svetim apostolom Bartolomejem i sa svetom djevicom Sanduht.
 
Apostol Bartolomej
 
Bartolomej (Bartol, arm. Barduhimeos) je prema sinoptičeskim evanđeljima jedan od dvanaest Isusovih apostola. Drži se da mu je to drugo ime, a prvo, prema Evanđelju po Ivanu, Natanael. O njem je Isus rekao: ”Evo pravo¬ga Izraelca, u kom nema prjevare!" (Iv l, 47.). Prema predaji nakon dolaska Duha Svetoga propovijedao je u Indiji, Mezopotamiji i Armeniji. Prema predaji u Armeniju je donio lik Bogorodice. U malom mjestu Darbnoc Kar u andzeskom području sagradio je crkvu Bogorodice i smjestio tu njezin lik. Kasnije je ovdje bio sagrađen ženski samostan Ogevank (samostan Sv. Duha).
 
U Agbaku (Albanopolisu) apostol Bartol je pokrstio kraljevnu Vogui, sestru kralja Sanatruka. Sanatruk je poslao vojskovođu tisućnika Terencija sa zahtjevom da se njegova sestra odrekne kršćanske vjere, ali Vogui je nagovorila Terencija da se i on pokrsti. Godine 68. Bartolomeja, Terencija i Vogui su uhitili i pogubili u gradu Arebanosu koji je bio smješten između jezera Van i Urmija. Zajedno s njim pogubljeno je i dvjesta armenskih tisuća kršćana. Apostol Bartol je podnio stravično mučenje, živomu su oderali kožu i odrubili glavu.
 
U 4. st. na brežuljku blizu grada Adamakerta (sadanji turski grad Başkale) nad grobom apostola Bartolomeja sagrađen je samostan njemu posvećen. Samostan je bio porušen, a zatim ponovno sagrađen u 13. st. Tijekom svoje povijesti samostan sv. Bartolomeja nekoliko puta su rušili i obnavljali.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Duhovni vođa svjetskog ateizma i filozof Anthony Flew javno je priznao 2004. svoju vjeru u Boga Stvoritelja

hrvatski-fokus

Španjolska legalizirala eutanaziju

hrvatski-fokus

SOLUS CATHOLICUS – Pozicija tišine i šutnje

HF

Preuzeo obvezu čuvanja pologa vjere čistim i cjelovitim

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više