Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Pune knjige narudžbi brodogradilišta

Hrvatske tvrtke na Međunarodnome sajmu brodograđevne industrije u Rotterdamu

 
 
"Hrvatska brodogradnja ima dugu i veliku tradiciju i izrazito je značajna industrijska grana visoko orijentirana na izvoz, koji snažno utječe na trgovinsku bilancu zemlje i zaposlenost s obzirom na to da u proizvodnji i opremanju brodova sudjeluju i brojni dobavljači brodske opreme. Zbog visoke izvozne orijentiranosti tvrtkama su izuzetno važni kontinuirani nastupi na međunarodnim sajmovima", rekla je voditeljica Odjela za prerađivačku industriju Sektora za industriju i IT HGK Gordana Ribarić povodom nastupa hrvatskih tvrtki u organizaciji HGK na Međunarodnome sajmu brodograđevne industrije Europort 2017., koji se od 7. do 10. studenoga održava u Rotterdamu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/BS-73_Faust_Vrancic_011.jpg
"Hrvatska nastoji pratiti trendove u europskoj brodogradnji koji se odnose na porast potražnje za kruzerima, a naročito i za polarne ekspedicije te za offshore vjetroelektrane. Knjige narudžbi za brodove u hrvatskim brodogradilištima pune su za sljedeće tri godine", istaknula je Ribarić, dodavši da su se povodom sajma hrvatski izlagači upoznali s novim trendovima u nizozemskoj brodogradnji, poput sve veće uporabe plutajućih gospodarskih objekata, te da je je tijekom trajanja sajma održano niz poslovnih razgovora s predstavnicima međunarodnih asocijacija i udruženja iz industrije.
 
"Sajmovi su mjesto susreta potencijalnih novih kupaca i novih dobavljača preko kojih je također moguće indirektno doći do novih ugovora i narudžbi brodova. Kao trenutno novu rastuću nišu u proizvodnji brodova istaknuo bih brodove za polarne ekspedicije. Od nastupa na ovom sajmu očekujemo i nove narudžbe u segmentima kruzera i ro-pax brodova", rekao je pomoćnik direktora prodaje brodova Dino Jugov iz tvrtke Brodosplit d. d.
 
"S obzirom na odlične referencije Uljanika u proizvodnji jaružara očekuju se nove narudžbe u tom segmentu proizvodnje. Zbog konfiguracije terena i tla brodovi jaružari su vrlo važni za Nizozemsku, koja je uz Belgiju lider u proizvodnji brodova ovakvog tipa. Iz razgovora s potencijalnim kupcima i brokerima očekuju se i narudžbe iz segmenta jackup platformi, offshore brodova i ro-pax brodova", istaknuo je menadžer prodaje tvrtke Uljanik d. d. Pula Alen Cukon.
 
Europort je jedan od najvažnijih sajmova pomorstva i brodogradnje u Nizozemskoj, namijenjen proizvođačima proizvoda i usluga povezanih s brodogradnjom i pomorstvom. Sajam je bijenalnog karaktera, a ove se godine održava 38. put na površini od 15.000 m2, gdje svoje proizvode izlaže više od 11.000 izlagača iz 45 zemalja, od kojih je 470 stranih izlagača, a očekuje se da će sajam posjetiti više od 30.000 posjetitelja. Na zajedničkom izložbenom prostoru HGK svoju proizvodnju predstavljaju brodogradilište Brodosplit d. d. iz Splita, brodogradilište Uljanik d. d. iz Pule te proizvođač brodske opreme Scam Marine d. o. o. Rijeka. Svoje proizvode predstavili su i ostali članovi Zajednice proizvođača brodske opreme pri HGK putem kataloga proizvođača brodske opreme. (a.f.)

Povezane objave

Porast broja projekata energetske učinkovitosti

HF

U Opatiji predstavljen film Turističke zajednice Kvarnera

hrvatski-fokus

Odluke Civilnog stožera nezakonite

HF

Uloga banaka u mirovinskom sustavu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više