Hrvatski Fokus
Kultura

Bitno je iskustvo i profesionalnost

Radim na ciklusu sakralnih motiva koji će za Božić biti izloženi u Galeriji Kaptol

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, istaknuti pripadnik srednje generacije, slikar Dubravko Mokrović, ovih se je dana predstavio u sinjskim Alkarskim dvorima s novim ciklusom slika, nazvanih Dalmatinske slike, a u povodu Sinjske alke.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/motivi_dalmacije3.jpg
• Gospodine Mokroviću, u Sinju ste izložili ciklus Dalmatinske slike.
– Da, u povodu Sinjske alke izložio sam u Alkarskim dvorima novi ciklus slika, koje sam nazvao Dalmatinske slike, mada je službeni naziv izložbe Motivi iz Dalmacije. Ja se vrlo često vraćam tim motivima, izgradio sam na njima vlastitu slikarsku vještinu.
 
• Riječ je o stvarnim ili imaginarnim motivima?
– Isključivo o imaginarnima, to su motivi koji su proizašli iz moje mašte, no oni su utemeljeni na moru, suncu, na kamenu. Kamen me se iznimno dojmio, ta arhitektura prirode impresivna je.
 
• Za mediteranski pejzaž karakterističan je jak kolor a Vi inače prakticirate snažan kolor, poznati ste kao izraziti kolorist. Kako se kolor manifestirao u ovom novom ciklusu?
– Svi me smatraju koloristom, mada imam niz slika koje nisu bazirane samo na koloru. Za ovu sam izložbu nabavio okrugla platna iz 1974., veliki formati, oko 120 cm promjera, tako da cijeli ciklus izgleda fascinatno. Izložbu je posložio prof. Špoljarić, vrlo lijepo.
 
• Koliko je slika izloženo?
– Ukupno trideset i pet slika velikih formata koji su se krasno uklopili u izložbeni prostor, rekao bih da ti veliki formati i zaslužuju ovakav prostor. Sve su slike izvedene u tehnici ulja. Ljeti koristim ulje a zimi sakril, zbog brzine sušenja.
 
• Koliko ste dugo radili na slikama iz novoga ciklusa?
– Pripremao sam se dugo, a samo slikanje je trajalo kraće od priprema.
 
• Što je bitno u Vašem pristupu motivu, u slikanju?
– Po meni, čovjek je satkan od vlastitih emocija i ne očekujem da svaki dan motiv, želja za slikanjem izaziva u meni određenu vibru jer ja slikam svaki dan pa i onaj kada nisam raspoložen. Bitno je iskustvo, profesionalnost.
 
• Što je novo u atelijeru?
– Radim na ciklusu sakralnih motiva koji bi za Božić izložio u Galeriji Kaptol, uz samu katedralu.
 
• Planovi?
– Mislim da bi uskoro ova izložba iz Sinja trebala biti preseljena u Split.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nevolji usprkos

HF

Slomljeno krilo

HF

Historiografska predstava

HF

Kiparstvo uvijek ide uz moje slikarstvo

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više