Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Porez na ugljik i program sufinanciranja

Bila bi moguća ravnomjernija raspodjela troškova i koristi među proizvođačima emisija

 
 
Europska unija je na odličnom putu da postigne cilj od 20% manjih emisija do 2020. godine u odnosu na razine iz 1990. godine i proizvodeći petinu energije iz obnovljivih izvora. Međutim, da se postigne cilj od 40% godišnjeg smanjenja emisija do 2030. godine države članice trebaju 'snažniju' politiku od trenutne. Prema tome, napravljena je studija instituta za istraživanje Grantham Research Institute on Climate Change and the Environmenti Centre for Climate Change Economics and Policyna Londonskoj školi za ekonomiju i političke znanosti kako postići takav ambiciozni cilj. Njihov zaključak je da bi se Europska unija trebala fokusirati na uvođenje poreza na ugljik umjesto davanje naknada za obnovljive izvore energije radi dekarbonizacije elektroenergetskog sektora.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/carbon-tax.jpg
Naime, izvješće naglašava da obnovljivi izvori, kao što su Sunce i vjetar, postaju sve više konkurentni u odnosu na fosilna goriva i uskoro im neće više biti potrebne naknade. Zbog toga, izvješće predlaže da je porez na ugljik više učinkovitiji način smanjenja emisija uz korištenje 'čišćih' izvora energije. Tako će se svi koji proizvode manje ugljika tretirati jednako, što će rezultirati ravnomjernijom raspodjelom troškova i koristi među njima. Također, analiza je pokazala da je porez na ugljik troškovno učinkovitiji u odnosu na porez na ugljen, potrošnju električne energije i posebne poticaja za primjenu tehničkih rješenja. Pri tome treba napomenuti da je izvješće pokazalo da Danska, Njemačka i Velika Britanija imaju najrealnije planove za dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora. Uz to, Francuska, Španjolska i Italija rangirane su u sredini, dok Poljska i Češka imaju planove koji se najvjerojatnije neće ostvariti. U konačnici istraživanje je pokazalo da kako bi se izbjegla moguća opozicija javnosti na poreze na ugljik potrebno je njegovo polagano predstavljanje i uvođenje, uz probna razdoblja, objavio Energy Live News. (www.energetika-net.com)

Povezane objave

Kako do jeftina plina u kućanstvima

HF

Poticanje ulaganja u energetsku učinkovitost osiguranjem ušteda energije – ESI model

hrvatski-fokus

NEK: sumnja se na oštećenje prihvatnog opsega

HF

Borba za Arktik se nastavlja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više