Hrvatski Fokus
Gledišta

Prešućena smrt Jana Gabriša!?

Ubio se ili je ubijen – arhivar UDBA-e i bliski Perkovićev suradnik

 
 
Manjak informacija o bolesti i smrti, te gotovo osam dana od pogibije do ukopa, idu u prilog tvrdnjama da je riječ o ubojstvu. Neki analitičari pak vele da je se Gabriš ubio za vrijeme blagdana, pa da je trebalo izvršiti obdukciju. No, upada u oči da o tom događaju, kao što je redovito slučaj, nije bilo nikakve vijesti, bilo službene bilo neslužbene, ni u medijskim crnim kronikama. I sve se to događa u vrijeme kada su dosjei UDBA-e opet u žarištu javnosti – osobito oni savjetnika premijera Andreja Plenkovića, Vladimira Šeksa. Potonji je itekako imao veze s Markom Bezerom, a koliko i kako s Gabrišem, još će se vidjeti. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/Jan_Gabris_Profaca.jpg
Jan Gabriš
 
Da je Jan Gabriš, arhivar UDBA-e i jedna od najbližih osoba Josipu Perkoviću mrtav, prvi je objavio maxportal.hr, portal blizak Boži Vukušiću, suradniku njemačkog tužiteljstva u procesima Krunoslavu Pratesu, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću. Marko Marković, vlasnik i urednik tog portala višegodišnji je suradnik Bože Vukušića na polju udbologije. On je napisao da je Gabriš počinio samoubojstvo na parkiralištu groblja u Jastrebarskom još 02. siječnja o.g. U tiskanim izdanjima novinama nije bilo osmrtnice – tek jedna na internetu u kojoj piše da je Gabriš umro nakon kratke i teške bolesti. No, nigdje ne stoji tko je uopće osmrtnicu dao.
 
U nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista tvrdi se da je Gabriš počinio samoubojstvo nakon teške bolesti. Spomenuti Bože Vukušić indikativno izjavljuje za Jutarnji da je preko Gabriša pregovarao 2013-e oko Perkovićeve predaje Nijemcima te da je  bivši šef hrvatske Udbe pristao biti krunski svjedok. Vukušić kaže da su ti pregovori propali, jer se Perković naglo predomislio.  Prema mojim saznanjima, u Perkovićevom predomišljanju glavnu je ulogu odigrao odvjetnik Anto Nobilo. Nigdje se ne tvrdi od kakve je to bolesti Gabriš bolovao. Izvori bliski Jutarnjem listu neslužbeno kažu da je riječ o raku, pa da se Gabriš ubio jer nije mogao trpjeti bolove. Moji izvori bliski njemačkim istražiteljima to opovrgavaju izražavajući uopće sumnju da je Gabriš počinio samoubojstvo.
 
Gabriš je od prošle godine bio u intenzivnim kontaktima s njemačkim istražiteljima i pristao je na suradnju kako bi se rasvijetlila, ali i procesuirala ubojstva na tlu Njemačke. Nije imao rak, a da i jest, neobično je da bi se išao ubiti čim je to saznao. On je ubijen baš poput Marka Bezera, bivšeg šefa osječke UDBA-e 1993-e čije je tijelo nađeno uz savski nasip, a pištolj kojim se navodno ubio, u rijeci Savi. I Bezer je ubijen jer je pristao na suradnju s Nijemcima, rezolutan je moj izvor blizak njemačkim istragama.
 
U Njemačkoj sumnjaju da je Jan Gabriš ubijen iz istih razloga kao Marko Bezer. Odvjetnik Anto Nobilo za Jutarnji list kaže da je Jana Gabriša vidio samo jednom u životu kada je ovaj kao svjedok obrane svjedočio na suđenju Josipu Perkoviću. Povjesničar blizak obrani udbaša, Hrvoje Klasić, povodom Gabriševe smrti izjavljuje za iste novine: Englezi su od svog agenta napravili brand, a što mi radimo.  Jutarnji list je na osnovu Klasićeve rečenice u naslovu teksta Gabriša proglasio hrvatskim James Bondom. Jedan moj izvor iz bivšeg SDS-a zabrinut je ovim slučajem i za vlastitu sigurnost. On dodaje da je Gabriš diplomirao kriminalistiku 1988-e na Policijskoj akademiji s temom o Hrvatskom državotvornom pokretu. Naglašava mi da je pokojnik imao brata koji je trgovao oružjem preko Južnoafričke Republike, ali i Beograda, te je zbog te činjenice Jan Gabriš bio uključen u transport oružja koje je avionom Uganda Airlinesa na zagrebački aerodrom sletjelo u pratnji Antona Kikaša i bilo zaplijenjeno od JNA.
 
Manjak informacija o bolesti i smrti, te gotovo osam dana od pogibije do ukopa, idu u prilog tvrdnjama da je riječ o ubojstvu. Neki analitičari pak vele da je se Gabriš ubio za vrijeme blagdana, pa da je trebalo izvršiti obdukciju. No, upada u oči da o tom događaju, kao što je redovito slučaj, nije bilo nikakve vijesti, bilo službene bilo neslužbene, ni u medijskim crnim kronikama. I sve se to događa u vrijeme kada su dosjei UDBA-e opet u žiži javnosti – osobito oni savjetnika premijera Andreja Plenkovića, Vladimira Šeksa. Potonji je itekako imao veze s Markom Bezerom, a koliko i kako s Gabrišem, još će se vidjeti.
 

Željko Peratović, http://45lines.com/jan-gabris-udba-mrtav/

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

Jesu li nam Ameri prijatelji?

HF

Gospodine Aleksandre, za razliku od Vas ja se lažno ne predstavljam

HF

Zahtijevamo temeljitu promjenu zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

hrvatski-fokus

Kretanje broja birača u Hrvatskoj od 1991. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više