Hrvatski Fokus
Kultura

Izvrsna slika sjećanja Zorana Šimunovića

Na prvi pogled odrastanje se doima poput dječjeg plana

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Vukovara, Zoran Šimunović, pripadnik mlađe generacije, autor je, u posljednje vrijeme, vjerojatno najveće u domaćoj produkciji, slike iznimno velikog formata, ulja na planu 3 x 3 metra, nazvanu ODRASTANJE (Growing up), izvedenu od četiri jednaka platna, spojenih tako da čine jedinstvenu cjelinu djela posvećenog slikarevu odrastanju u malom mjestu (na selu).
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/01/1471341589_12_velika_Zoran-Simunovic-1.jpg
Šimunović je svoja platna prekrio nizom svakodnevnih simbola, od prepoznatljivih igračaka, preko kade u dvorištu s kokoši, s nizom djeci privlačnih likova iz slikovnica i filmova, crno bijelih buba mara, s tragovima stopa, dijelovima vrta i zelenila u kombinaciji s raznoliko obojenim plohama, sve precizno raspoređeno, po danima i godinama, po jutrima i večerima, po dobrim i lošim stvarima. Na prvi pogled ODRASTANJE se doima poput dječjeg plana na kojem je prikazano mjesto gdje je skriveno blago ili gdje je skrivena Arkadija, ako se stariji upuste u odgonetavanje.
 
I vjerojatno i jest tako, jedva čekamo odrasti a onda, razočarani svijetom, vratili bi se u čarobne dane djetinjstva,kada je i sunce imalo drugačiji sjaj, kada je kiša bila topla a zima posve bijela, nepregledno bijela i hladna a i djedove riječi su drugačije zvučale.
 
Stoga je i slika morala biti izvedena u velikom formatu kako bi sve oznake, simboli i obojane plohe mogle stati i upućivati jedna na drugu, voditi nas , gotovo, rukom pod ruku, u promatranje i iznova doživljavanje onih tako jednostavnih i sretnih trenutaka kada smo tek samo malo, djelomično naslućivali što je preko rijeke, iza brda, daleko. Izvrsna slika sjećanja Zorana Šimunovića. Istinu govoreći, svatko od nas dodao bi ponešto, neki fragment ,nama jako važan, u na zajedničku slika odrastanja i pamćenja.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Izložba fotografija Svetozara Prodanovića

HF

Žunjićeve kolorističke geometrijske forme

HF

Noć poslije svega

HF

Međunarodno priznanje hrvatskog jezika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...