Hrvatski Fokus
Znanost

Nikola Tesla – ‘elektrotehničar u Americi’

HAZU je Teslu 17. prosinca 1896. izabrao za svog člana

 
 
Izjava u povodu 75. godišnjice smrti Nikole Tesle
Nikola Tesla velikan je čitavog čovječanstva bez čijih otkrića, izuma i patenata bi bila nezamisliva suvremena civilizacija. Tesla pripada kategoriji pravih znanstvenika, otkrivača novih istina. Osim genijalnog i kreativnog uma krasile su ga i mnoge ljudske vrline: marljivost, skromnost, samozatajnost, humanost i poštivanje općih etičkih i moralnih vrijednosti. Nije mario za materijalne stvari niti se zamarao slavom. Vjerovao je da će napredak u znanosti i tehnici zbližavati ljude i ukloniti uzroke ratova. Stoga njegov život i ideje i danas služe kao uzor i trajni poticaj cijelom svijetu te mogu biti pokretač razvoja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/01/nikola_tesla_london1892b800.jpg
Teslom se na poseban način ponosi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja je među prvima prepoznala Teslinu veličinu i zasluge izabravši ga 17. prosinca 1896. za svog člana. Kako piše u zapisniku Akademijine skupštine, sa 14 glasova za i jednim protiv u tajnom glasanju za člana je izabran Nikola Tesla, „elektrotehničar u Americi". Tada je imao samo 40 godina te je jedan od najmlađih članova Akademije uopće. Član je bio 46 godina, do smrti 7. siječnja 1943., čime je ostao trajno povezan s Hrvatskom i njezinom znanošću, poput mnogih koji su djelovali izvan domovine.
 
Hrvatska akademija ponosna je i stoga što su najpoznatije spomenike Tesli izradila dvojica istaknutih hrvatskih kipara koji su bili njezini članovi – Ivan Meštrović spomenik u Zagrebu i Frano Kršinić spomenik na slapovima Niagare. Svoje domoljublje Nikola Tesla iskazivao je djelatno, a ne deklarativno.Prilikom zadnjeg posjeta domovini 1892. izrazio je spremnost„savjetom i činom“ pomoći Zagrebu i Hrvatskoj u primjeni električne energije. Stoga i danas može biti primjer kako se domovini i društvenoj zajednici pridonosi svakodnevno, obavljajući uobičajene poslovne i druge dužnosti.
 

Akademik Zvonko Kusić, Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Povezani članci

Svježe sirovo mlijeko sve traženije

HF

Kompanije pišu zakone

HF

Tko je zapravo ispod prosjeka?

HF

Svjetski dan mlijeka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...