Hrvatski Fokus
Kultura

Brend novih prorezanih jedrenjaka

Više ne ću biti poznat samo po kamenim jedrima s prorezima

 
 
U posljednje vrijeme u domaćoj aktualnoj umjetničkoj produkciji, nitko se toliko ne ističe, kao akademski kipar Mata CROata-Mate Turić, koji je u prvi plan zanimanja javnosti došao svojim ustrajnim i kontinuiranim radom, s klasičnim kiparskim pristupom u realizaciji iznimno zanimljivog, vrlo suvremenog opusa skulptura u kamenu ili u kombinaciji kamena s drugim materijalima. Mata CROata ostvario je već vrlo značajan i brojan opus, u vrlo specifičnom autorskom rukopisu, pritom izazivajući vrlo snažnu, poticajnu reakciju kako kritike tako i publike.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/IMAG0605-1024x1832.jpg
• O čemu promišljate?
– Već odavno maštam da svoja kamena jedra spojim sa slikarstvom. Već dugo me privlači želja da se isprobam i u slikarstvo. Na mojim prvim oslikanim jedrima bio je cilj da budem rukopisno prepoznatljiv, što sam i uspio.
 
• Kamen ste spojili s drvom. Ali to nije kraj.
– Rad sam uokvirio i spojio ga s drvom, što je velika rijetkost, da se kamen uokviruje. I za kraj, gledajući gotov rad, došla mi je ideja, da bi rad mogao i osvijetliti, a osvijetlio sam ih s pričom. Ono što su na mojem jedrenjaku svijetla, to su nekad bili fenjeri. Zahvaljući mojem prorezu, u ovom slučaju i zid ima ulogu, jer je vidljiv na mjestima gdje se rad prorezuje.
 
• Jedrenjak, jedra, okarakterizirani su i drugom, širom simbolikom.
– Razigrao sam jedrenjak s bojama… Neobično… Na prvi pogled izgleda nesvakodnevno, ali radovi su prepoznatljivi i to je u ovom slučaju bio moj primarni i jedini cilj. Nastavit ću i dalje razvijati ovaj tek započeti ciklus i nastojati ću se upoznati s izazovima i problemima koji će nastati i pokušati ću ih uspješno rješavati, kao što to radim s kamenom. Ova Nova 2018. godina će biti nastavak započetih ideja iz prošle godine.
 
• Planovi?
Osobno ni sam ne znam što ću sve napraviti i zajedno sa svim s pratiteljima mojih radova i sam osobno iščekujem nove ideje. Jedno je sigurno, više ne ću biti poznat samo po kamenim jedrima s prorezima, sad krećem u inoviranje i prenosit ću svoju prepoznatljivost i u druge materijale, a da s time radove i dalje činim umjetnički snažnima. Brend novih prorezanih jedrenjaka Mate CROate se nastavlja, na radost svih, stižu uskoro…
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sporni članak 159. Poslovnika EP-a

HF

U vrijeme i nevrijeme

HF

Rat

HF

Bašćanska ploča – kamen zaglavni

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više