Hrvatski Fokus

Francuska je šarmantna, ali pohlepna za novcem, Poljska gruba, ali iskrena

 
 
Mogućnost ponovnog sudjelovanja SPD-a u njemačkoj vlasti u kombinaciji s isticanjem francusko-njemačkih odnosa s gledišta poljske  vlade u Varšavi najcrnji je scenarij jer je to dijametralno oprečno interesima vladajućeg PiS-a. S poljskog gledišta njemačko-francuska osovina zauzima se za „Europu različitih brzina“, a to je upravo ono što Poljaci žele spriječiti. „Za poljsku vladu to je samo šifrirani naziv za Europu koja se raspada na Europu jezgre i periferiju, a Poljska bi u tom slučaju potpala pod periferiju“, izjavio je Milan Nic, viši savjetnik u centru za srednju i istočnu Europu, Rusiju i srednju Aziju Njemačkog društva za vanjsku politiku.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/Billigflieger_Deutschland_Polen.gif
A strah od daljnjeg transatlantskog distanciranja Nijemaca povezan je i strah od toga da bi nova njemačka vlada u kojoj bi sudjelovao SPD provodila rusofiliniju politiku. „U SPD-u nema mnogo političara koji pokazuju razumijevanje prema Poljskoj, ali zato ima gomila rusofila“, izjavio je konzervativni poljski publicist Michal Kuz, politolog na Sveučilištu Lazarski u Varšavi. Amerikanci i Poljaci oštro se protive plinovodu Sjeverni tok 2, i to sve više javno. Njihova je poruka da je SAD za Poljsku zapravo jedini pouzdani partner, a da to Njemačka više nije.
 
S gledišta Michala Kuza Njemačka u Francuskoj traži pogrješnog partnera: „Njemačka, Francuska i Poljska, to je priča poput priče iz romana XIX. stoljeća“, kaže on. „Njemačka ima dva obožavatelja. Prvi je Emmanuel Macron koji umije zavesti Njemačku. On je šarmantan, galantan i ističe zajedničke vrijednosti, ali zapravo želi samo novac. Drugi je Poljska koja je možda neotesana, ali je u ekonomskom pogledu bolja opcija.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Svijet trpi zbog ostataka rasizma i kolonijalizma

HF

Turski “masovni izvoz džihadista” u Libiju

HF

Na izborima u Maroku pobijedio šef islamista

HF

Tusk kriv za pogibiju u Smolensku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više