Hrvatski Fokus
Aktualno

Vehabije obučavaju djecu za borbu

U športskom kampu Jelen kod Tešnja vojno-vjerska indoktrinacija bošnjačke djece

 
 
Video snimka koja se pojavila na youtubeu pod nazivom “Askeri Zimski kamp 2018.” na kojem se vidi kako se djeca različitih uzrasta uče o islamu, ali i rade razne vojne vježbe, izazvala je niz reakcija. Predsjednik Udruge “Asker”, Enver Hebibović, u telefonskom razgovoru za N1 kratko je kazao da ne vidi ništa sporno u objavljenom videu, te da je on snimljen u turističkom odmaralištu na jezeru Jelen kod Tešnja, da kao športska udruga rade u skladu sa zakonima države. Navodi da je “Asker” športsko udruženje koja služi druženju djece i mladih kroz borilačke vještine, te da se bave i podizanjem, osim športskih, i moralnih osobina, te poticanjem pozitivne afirmacije kroz druženja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/askeri6.jpg
Ovaj video izazvao je brojne reakcije i pisanje medija. Tako se nakon teksta koji je objavio Dnevnik.ba u pojedinim medijima u BiH i Srbiji mogu pročitati naslovi: “Vehabije obučavaju dječake za borbu” , “Vojna obuka djece”, “Askeri proizvode mlade ratnike” i sl. Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine poručuju da provjeravaju ove navode. „Ja sam rekao, provjerit ćemo sve informacije. Jučer nisam imao informaciju, provjeravamo. Vidjet ćemo suštinu i dubinu, tko stoji u pozadini, kakvi su motivi. To sam rekao, to ćemo provjeriti – nije problem”, poručio je državni ministar sigurnosti, Dragan Mektić. „Za sada nije bilo konkretne opasnosti od njih, što stoji u pozadini – vidjet ćemo”, kazao je na Mektić za N1.
 
Podsjećamo, na snimci Vehabije dječacima daju poduke iz Islama te ih izvode na otvoren prostor gdje dječaci vrše vježbe identične vojničkim pripremama. Dječake se glasno pita: „Tko smo mi?“ Nakon čega dječaci u glas odgovaraju: „Askeri“ (vojnici). Da ne bude zabune da se radi o vojničkom uvježbavanju,pokazuje i logo „Nevladine udruge“ Askeri koja je napisana u obliku sablje. Čitav program „Zimskog kampa“ osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, zatim tjelesne pripreme na poligonu, a zatim se dječake uči borilačkim vještinama. Jedino što nedostaje kompletnom treningu jeste oružje. Ali i bez oružja, činjenica da se dječake postrojava u vojne formacije, problematična je s više aspekata.
 
Prema dostupnim informacijama, „NVO“ Asker ima sjedište u Sarajevu a u kojem se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta. Nije poznato imaju li ovlaštenje voditi djecu na bilo kakve obuke ili provoditi vrijeme s djecom, kao što nije poznato znaju li roditelji u kakvu vrstu „zimskog kampa“ djeca idu. S obzirom da su snimku postavili sami organizatori „Zimskog kampa“ jasno je da svoje aktivnosti uopće ne kriju, odnosno da se osjećaju zaštićeni od vlasti ili bilo kakvog progona ta da vojnu obuku maloljetnika provode neometano.
 

Dnevnik.ba, https://poskok.info/obican-sportski-kamp-veli-predsjednik-askera/

Povezane objave

Vučedolska golubica

hrvatski-fokus

Brak se samo spominje, ali bez sadržaja

HF

Sramota njemačke poslijeratne povijesti

HF

Visokopozicionirani cinkeri: Zoran Milanović, Ivo Josipović i Fred Matić

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više